Za jakiś tydzień ukaże się nowa książeczka poświęcona produkcji i konsumpcji piwa w średniowieczu: "Gawędy o piwie", Wydawnictwo Egros, Warszawa 2007. Będzie sporo o piwowarstwie i karczmarstwie we Lwówku Śląskim. W załączeniu okładka (jeśli wskoczy)
Gawędy o piwie
Collapse
X
-
Nie mi to oceniać czy coś zostało złamane czy nie, ale tak intuicyjnie trochę mi się wydało, że skoro sam autor o tym pisze to może być trochę nie wporzo.
Swoją drogą, fajnie że kolejna pozycja na rynku się pojawi z piwem związana. Gratuluję.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RopriJeśli ta informacja łamie zasady forum - proszę o usunięcie. Niestety, autorzy nie są zbyt zasobni, a namiary na Browar.biz przekazaliśmy Wydawcy. Czy zadziała - tego nie wiemy.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
oczywiście że dział jest zły na taki temat, chyba że autor jest megalomanem i dlatego go umieścił w dziale bestseller- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARToczywiście że dział jest zły na taki temat, chyba że autor jest megalomanem i dlatego go umieścił w dziale bestseller
Słusznie i naukowo, przenieść do wątku na temat książek
Swoją drogą ciekawe o czym traktuje owa książeczka, tak na marginesie w sprzedaży wypatrzyliśmy w ubiegłym tygodniu i została już wirtualnie zakupiona. Na stanie niestety jeszcze nie mamyale z ciekawością przestudiujemy bezzwłocznie po otrzymaniu.
Szkoda, że podczas wirtualnych poszukiwań była tylko w jednej księgarni, w cenie 17,00 PLN (bez wysyłki).Comment
-
,,Gawędy o piwie"
Właśnie skończyłem lekturę książki ,,Gawędy o piwie” autorstwa Trzech Panów i mam taką sobie uwagę dla potencjalnych nabywców tej pozycji :
- objętościowo to bardziej niż skromna 53 strony w tym 9 stron z samymi fotkami lub rycinami, bardziej pozycja nadaje się na broszurę ( ,, w terminologii księgarskiej i bibliotekarskiej: publikacja licząca od 5 do 48 stron” – Wikipedia) ;
- w moim odczuciu cała pozycja daje wrażenie wyrwanej z większego opracowania, brak jej spójności i oczywiście brak charakteru gawędziarskiego ;
- zawiera jednak parę fajnych informacji z historii piwowarstwa i jeśli ktoś dość zachłannie zbiera wszelkie informacje na temat piwa to może tą ,,broszurę” kupić do swojej piwnej biblioteczki.
Odczucia z lektury są oczywiście moje własne i można się z nimi nie zgadzać.Comment
-
Książkę byłem otrzymałem od Redyny i pochłonąłem dość szybko. 50 stron napisane przystępnym popularnonaukowym językiem, podzielone zostało na rozdziały: "Jak piwo warzono", "Piwni święci", "Wojny piwne" i "Taberny, karczmy, gospody, szynki". Historie głównie z Dolnego Śląska i okolic, choć nie tylko. Warta do polecenia lekturka"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment