Browarnictwo Galicji doby autonomicznej; Adam Spyra; Księgarnia Akademicka, 1994

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Browarnictwo Galicji doby autonomicznej; Adam Spyra; Księgarnia Akademicka, 1994

    Adam Spyra: "Browarnictwo Galicji doby autonomicznej".

    Najsolidniejsza praca o przemyśle piwowarskim wydana po polsku.
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    #2
    Adam Spyra

    Krzysiu napisal/a
    Adam Spyra: "Browarnictwo Galicji doby autonomicznej".

    Najsolidniejsza praca o przemyśle piwowarskim wydana po polsku.
    T prawda..
    Attached Files

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Browarnictwo Galicji doby autonomicznej - cd.

      Browarnictwo Galicji doby autonomicznej
      Adam Spyra ? autor, prof. Jerzy Michalewicz ? promotor, Adam Spyra i Księgarnia Akademicka Sp. z o. o., Kraków 1994.

      Praca traktuje o dziejach przemysłu piwowarskiego na obszarze Galicji (dawnego zaboru austriackiego) w 2 połowie XIX i pocz. XX w. Podstawą była praca magisterska przygotowana pod kierunkiem profesora J. Michalewicza, co zdeterminowało styl pracy.
      Obszernie omówione zostały zagadnienia rozwoju organizacyjnego i technicznego branży, zagadnienia obciążeń podatkowych i ich wpływu na wielkość i rentowność produkcji oraz porównanie browarnictwa galicyjskiego z tą samą gałęzią gospodarki w zaborach pruskim i rosyjskim oraz w niektórych krajach europejskich. Integralną częścią pracy są aneksy przedstawiąjące podstawowe dane liczbowe dot. liczby browarów i wielkości produkcji w Galicji i krajach europejskich, a także ? najciekawszy dla kolekcjonerów ? słownik historyczny galicyjskich browarów, zawierające podstawowe dane o właścicielach, latach działalności, a w niektórych przypadkach także o elementach wyposażenia i wielkości produkcji. Bardzo ważnym elementem jest obszerna bibliografia, która dla fanów piwowarstwa może być źródłem inspiracji dla własnych poszukiwań.

      Praca jest wydana w formacie skryptowym, na papierze offsetowym, w miękkiej tekturowej okładce. Pisana jest językiem naukowym, a więc bardzo konkretnie i bez ozdobników, za to z dużą ilością przypisów, mogących zniechęcać mało wytrwałych czytelników. Również tabele statystyczne są bardzo duże i miejscami mało czytelne. Mankamentem jest niewielka ilość ilustracji oraz ich słaba jakość, przedstawiają one zresztą wyłącznie browar żywiecki. Jest to jednak praca napisana bardzo solidnie, z mnóstwem materiału faktograficznego. Oprócz pracy Andrzeja Klondera (Browarnictwo w Prusach Królewskich...) jest to najsolidniejsze dzieło o browarnictwie w języku polskim. Niestety jej dostępność jest słaba, chociaż w dużych bibliotekach powinna się znajdować.
      Uważam, że każdy powinien ją posiadać jako przykład rzetelnego naukowego opracowania.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X