Piwo we Wrocławiu (...); red. Halina Okólska; Muzeum Miejskie Wrocław; 2002

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Piwo we Wrocławiu (...); red. Halina Okólska; Muzeum Miejskie Wrocław; 2002

    Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne. Wyd. Muzeum Miejskie Wrocławia, praca zbiorowa pod redakcją Haliny Okólskiej, Wrocław 2002. cena 35 zł.

    Format katalogowy (20 x 21 cm), 140 stron, sztywna okładka. Dobry poziom edytorski, sporo fotografii i rysunków, choć jakość niektórych z nich przedstawia nieco do życzenia.
    Praca zawiera osiem artykułów, poprzedzonych przedmową dyrektora muzeum Macieja Łagiewskiego.

    Dobiesław Karst jest autorem obszernego artykułu “Technologia rzemieślniczej produkcji piwa we Wrocławiu w okresie średniowiecznym i nowożytnym na tle browarnictwa europejskiego”. Praca ta powstała w oparciu o jego pracę doktorską, poświęconą średniowiecznemu browarnictwu w Świdnicy (jeszcze nie znam, “zapomniał” mi się pochwalić). Artykuł omawia szczegółowo technologię słodownictwa i browarnictwa we Wrocławiu, porównując ją z technologią stosowaną w innych ośrodkach piwowarskich Dolnego Śląska i innych krajów europejskich. Ze względu na naukowy charakter wymaga soidnego skupienia uwagi przy czytaniu. Szkoda, że przypisy podane są na końcu pracy, niektóre niewątpliwie ułatwiłyby zrozumienie tekstu, gdyby znajdowały się u dołu strony.

    Niestety, pomimo znacznego wsparcia naukowego, w artykule znajdują się fakty budzące moje zasadnicze wątpliwości, jak np. stwierdzenie, że “drożdże dolnej fermentacji powodują spadek temperatury pracującej brzeczki do 18 – 20 stopni Celsjusza”. Obecnie drożdże dolen fermentują w temperaturze około 5 st. C., więc trudno tu mówić o obniżaniu temperatury. Poza tym drożdże dolnej fermentacji na dobrą sprawę upowszechniły się dopiero w XIX w. i trudno mówić o ich świadomym stosowaniu w średniowieczu, a już wykluczone jest rozróżnianie w tym okresie poszczególnych typów i ras drożdży.

    Autor przyjął za oczywiste stwierdzenie Piątkowskiego z początku XIX w., że “drożdże dolne pracują dłużej, ze względu na większą ilość cukru, jaką muszą rozłożyć”. Oczywisty jest absurd takiego stwierdzenia, bowiem ilość cukru zależy od stężenia brzeczki, z czym rodzaj użytych drożdży nie ma żadnego związku. Autor przytacza także opinie, że piwa marcowe były warzone przy użyciu drożdży dolnych, akurat wyjątkowo w tym przypadku nie cytując źródła. Stwierdzenie to jest, moim zdanie, conajmniej ryzykowne. Dodatkowo dla piw “lagerbier” używa nazwy piw leżących – dziwaczna konstrukcja, jak dotąd nigdy przez mnie nie widziana.

    Zdumiewające jest stwierdzenie, że “prawdopodobnie w niektórych ośrodkach piwowarskich, zwłaszcza podgórskich, stosowano w tym celu (tj. do schładzania piwnic) lód”. Wszak instytucja piwnicy lodowej znana jest z różnych aspektów życia gospodarczego conajmniej od połowy średniowiecza, a sposób przechowywania lodu bardzo prosty (bloki zasypywane trocinami). Zresztą fragment szesnastowiecznego panegiryku Vulturinusa o świdnickim piwie, cytowany przez mnie na początku “patrolu piwnego: Świdnica”, mówi o piwnicach lodowych, z których przynosi się piwo.

    Denerwujące jest zamienne używanie słów drożdże – grzyby; to drugie sprawia niekiedy wrażenie, jakby chodziło o jakieś pieczarki czy boczniaki z uprawy, np. “...grzyby mieszano z brzeczką...”. Możnaby pomyśleć, że chodzi o zupę grzybową.

    Poświęcam wiele miejsca omówieniu tego akurat tekstu z dwóch powodów – po pierwsze, jest to bardzo wnikliwy opis dawnych technik piwowarskich, obecnie jedyny dostępny dla przeciętnego śmiertelnika. Po drugie, autor kilka lat temu zajął się tematem, nad którym ja sam pracuję ponad 10 lat. O ile w dziedzinie wiedzy historycznej obecnie bije mnie na głowę, o tyle widać, że przydałaby się mu praktyka browarnicza, bowiem popełnione błędy wynikają głównie z braku doświadczenia w aspekcie biologicznym browarnictwa.

    W dalszej części Halina Okólska omówiła historię wrocławskiego cechu karczmarzy, Jan Trzynadlowski dzieje Piwnicy Świdnickiej, Wacław Sobociński losy firmy Conrad Kissling oraz browarów wrocławskich w XIX i 1 poł. XX w., Andrzej Wilk omówił browarnictwo wrocławskie po 1945 r. oraz zabytki XIX-wiecznego browarnictwa, wreszcie Krzysztof Popiński zajął się obyczajowością studenckich piwiarni.

    Artykuły mają charakter naukowy, więc do ich przyswojenia niezbędne jest skupienie i pewne przygotowanie; nie jest to coś, co czyta się jak powieść. Ogromna ilość faktów powoduje, że jest to lektura na kilka dni. Podkreślić należy przy tym, że są to materiały opracowane bardzo rzetelnie i znalazłem zaledwie kilka nieścisłości, głównie zresztą w artykule poświęconym browarom po 1945 r. Trafiają się natomiast liczne literówki, np. błędy w nazwiskach (Hasse zamiast Haase), obecne również w podpisach na wystawie, i to martwi, dowodzi bowiem pewnego niechlujstwa redakcyjnego.

    Moim zdaniem, mimo pewnych mankamentów, jest to bardzo ciekawa i wartościowa pozycja. Warto ją zakupić.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Krzysiu napisał(a)
    Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne. Wyd. Muzeum Miejskie Wrocławia, praca zbiorowa pod redakcją Haliny Okólskiej, Wrocław 2002. cena 35 zł.
    Mozna kupić także w Muzeum Medalierstwa przy Rynku, jak się komuś nie chce wchodzić po schodkach do muzeum

    Comment

    • darek99
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.04
      • 2147

      #3
      Wrocław

      Krzysiu napisał(a)
      Krzysiu napisał(a)
      Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne. Wyd. Muzeum Miejskie Wrocławia, praca zbiorowa pod redakcją Haliny Okólskiej, Wrocław 2002. cena 35 zł.
      Mozna kupić także w Muzeum Medalierstwa przy Rynku, jak się komuś nie chce wchodzić po schodkach do muzeum
      Okładka:
      Attached Files
      Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
      Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
      skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
      Epikur z Samos.

      Comment

      • JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

        #4
        Zbliżam się do końca czytania tej książki i przyznaję, że jest bardzio ciekawa. Patrzę na to, co prawda, z punktu widzenia mieszkańca Wrocławia ale myślę, że nie tylko wrocławianie znajdą w tej książce wiele interesujących rzeczy.

        Polecam.
        MM961
        4:-)

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23932

          #5
          Otrzymałem info że objawiło się wznowienie, bez zmian w treści, ale z dodatkowym rozdziałem kilkustronicowym o teraźniejszym piwowarstwie i nową okładką.
          Last edited by ART; 2015-06-23, 10:48.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2484

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            Otrzymałem info że objawiło się wznowienie, bez zmian w treści, ale z dodatkowym rozdziałem kilkustronicowym o teraźniejszym piwowarstwie i nową okładką.
            Owszem, tyle tylko że to żenada, żeby po 13 latach nic nowego nie dopisać. Jednym słowem poszli na łatwiznę.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X