Ja w tym samym temacie. Autorem książki jest (znany także z łamów PIVARII) Aleksander Strojny, który jest młodym historykiem (Instytut Historii UJ) zajmującym się problemami recepcji kultury polskiej na Wschodzie w epoce nowożytnej oraz przenikaniem się kultur w naszej części Europy.
Jak mówi sam autor, pasją piwną zaraził się kilka lat temu, zwiedzając browar w Dortmundzie, zwanym również największym browarem świata (ze względu na mnogość występujących tam browarów).
Parę słów o książce: Piwnym szlakiem po Europie Środka - 336 stron, 40 map cz.-b. + 1 mapa kolorowa 30 ilustracji cz.-b. W przewodniku miłośnik piwa znajdzie historię poszczególnych browarów i ich produktów, podpowiedzi gdzie można w najatrakcyjniejszej formie degustować piwo, informacje o zwiedzaniu browarów, o muzeach piwowarstwa i nie tylko. Przewodnik wiedzie trasami piwnymi południowej Polski, Słowacji, Czech, Austrii oraz Bawarii. Wzbogacono je opisem atrakcji, jakie można sobie zafundować pomiędzy wypijanymi kufelkami. Podpowiada również gdzie przenocować.
Polecam.
Nowa piwna publikacja : "Piwnym szlakiem po europie Środka" , autor Aleksander Strojny, [Admin: ciach] - cena 32 zł. Wędrówka głównie po browarch Czech i Słowacji oraz terenach otaczjących te kraje. Zaczynam czytać...
Viktor napisał(a) Nowa piwna publikacja : "Piwnym szlakiem po europie Środka" , autor Aleksander Strojny, [Admin: ciach] - cena 32 zł. Wędrówka głównie po browarch Czech i Słowacji oraz terenach otaczjących te kraje. Zaczynam czytać...
Dziś zakupiłem od Szanownego Redaktora za bardzo miłą i przystępną cenę Super-polecam.Oj warto zakupić.Na wędrówki piwne po Czechach i Słowacji idealne!
Piwym szlakiem po Europie Środka,autor Aleksander Stojny.
Książka zakupiona w internecie, cena nie znana, dostałem w prezencie.
W środku:
mała historia piwa, parę przepisów kulinarnych, jak się robi piwo i inne,
oraz 11 tras po miejscowościach i browarach.
Książka opisuje browary z połódnia Polski-Śląsk Górny, Dolny, przez Czechy, Słowację, Trochę niemiec i Austrii.
Trasa opisana miastami i browarami z mapą i noclegami.
Bardzo fajna jeśli ktoś mieszka na połódniu Polski i posiadającego pojazd.
Comment