Albumy i książki, historie browarów
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
-
Artykuły dobrze byłoby zamieszczać w prasówce- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
Comment
-
Comment
-
Ciekawa sprawa. Gdzie to wychwyciłeś ? Czy pod względem zawartości nie jest to mniejwięcej znana polskim kolekcjonerom ruska pozycja "Pivo Rosijskoj Imperii" z 1998 roku okrojona do browarów moskiewskich ? Moze zarzuć jakieś poglądowe foto zawartości , przynajmniej jedno.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Podaj też namiary na wydawcę. Może nie mają embarga na ksiązki do UE i wyślą co łaska?Comment
-
Wydawca: Издательский Дом ТОНЧУ 123100, Москва, ул. Садовая, д. 8/12, стр. 1 i jeszcze "coś tam, coś tam" w Sankt Petersburgu, ale za dużo pisania tą cyrylicą. Na okładce tylnej mam naklejkę ozon.ru ("magazyn internetowy") i można nawet chyba u nich to kupić, a co łaska to tylko u "talibów" po kolędzie
Ja sam trafiłem w serwisie wiadomym - bo kto szuka ten znajdzie
Załączam jedną fotkę, bo reszta, to już większe piractwoZbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
Comment
-
Stolp, bratku - a przywieź Ty tę knigę do Szczecina na giełdę. Popiratujemy sobie morskim obyczajem ile wlezie...Comment
-
dostałem od kolegi taką oto książkę:
Tomasz Kruz, Browarnictwo w Piotrkowie od XVI do XVIII wieku, Grudziądz 2005.
B. porządna praca z przypisami i bibliografią, prawie 100 stron. Dotyczy Piotrkowa Trybunalskiego. Nakład 100 egz.Comment
-
Niewiem jak to się stało ale dopiero wczoraj dowiedziałem się o istnieniu przwodnika Good Beer Guide Prague & Czech Republic Książka jest poświęcona browarom i piwiarniom czeskim Jeżeli jest tak dobra jak "Good Beer Guide Germany", to warto. Może dodam książka kosztuje 9 funtów.Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Aleksander Strojny. Browary w Polsce. Wydawnictwo Hachette Polska. ISBN 978-83-7575-674-6
Browary w Polsce
Przewodnik po browarach w Polsce z 2009 roku. Jestem w trakcie poszukiwań po warszawskich księgarniach. Może ktoś już widział, czytał, przeglądał tą książkę? Warta zakupu?Comment
-
Z tegoż samego wydawnictwa w maju ma się ukazać książka Michaela Jacksona: http://www.hachette.com.pl/index/produkt/id/1827
Ps. Jest już w sprzedaży: http://www.allegro.pl/item642873885_...n_michael.htmlLast edited by abernacka; 2009-05-27, 19:31.Comment
-
Obydwie książki już dostępne w sklepach internetowych i na allegro.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Mam od godzinki obydwie pozycje. Pobieżnie przeglądnąłem.
W książce "Browary w Polsce" zastanawia brak opisu... Broka a na mapce Elbląg jest w miejscu Braniewa Poza tym są wymienione są chyba wszystkie browary. W sumie pozycja taka sobie - to jakby uaktualnienie podobnej pozycji "Przewodnik piwosza" wydanej już kilka lat temu przez Pascala. Więcej tu o historii miasta i atrakcjach turystycznych okolicy, niż o aktualnej sytuacji browaru. Sporo fotek, ale niektórych browarów nie ujrzymy, za to podziwiać możemy mokradła Puszczy Kampinoskiej, albo kamieniczki w rynku jakiegoś miasta... Gdzieniegdzie autor postarał się o napisanie, gdzie można kupić dane piwo (np z Konstancina), ale to raczej wyjątek. Możemy też zobaczyć jak wyglądają przykładowe piwa z danego browaru, ale jest to kolekcja raczej przypadkowa. Ogólnie książka nie warta swojej ceny, ale gdyby komuś udało się dostać za 20-25 zł, to już warto.
Książka M. Jacksona wydaje się pozycją dużo ciekawszą, w końcu autor to gwarantuje. Przez 70 stron możemy zapoznać się z historią, stylami i kulturą piwną, a na pozostałych 200 stronach autor poleca konkretne marki z całego świata. Zastanawia dość macosze potraktowanie Czech (głównie koncernówki) , najwięcej jest piw niemieckich (i słusznie) oraz amerykańskich. Z polskich wymienił.. 3 - Okocim, żywiec i ...Ciechan!
Gdybym miał $ tylko na jedną z tych książek, to zdecydowanie wybrałbym książkę M. Jacksona.
Comment