Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzych15
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 596

    #31
    A szkoda !!!Przecież o piwie można mówić i mówić a co dopiero pisać.Napewno rozchodziło się o nakład.Ile takich kwartalników by się po Polsce rozeszło?
    krzych
    Dzień bez piwa to stracony dzień.

    Comment

    • dziku
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.12
      • 1992

      #32
      Barbara Pokorska
      "Piwo w naszym domu"
      Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1990, wydanie II (poprawione)
      Nakład 30000 egz.

      W pierwszej części lekka książeczka dobra do podróży. Czyta się przyjemnie, choć w można doszukać się błędów i zbytnich uogólnień. Najpierw trochę historii. Później bardzo pobieżnie o piwie w Polsce i w Europie, wreszcie rozdział o konsumpcji piwa.
      Druga część książki do podróży nadaje się mniej, ale za to jest bardzo przydatna w domu. Nosi tytuł "Piwo w kuchni" Trzydzieści stron przepisów kulinarnych. Wszystkie z wykorzystaniem piwa! Jest nawet rozdział "Ciasta i desery"...
      Attached Files
      Dziku


      Comment

      • celt_birofil
        † 2017 Piwosz w Raju
        • 2001.09
        • 4469

        #33
        [Admin: Proszę nie zamieszczać linków do sklepów]
        Attached Files
        Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #34
          Trochę luźnych uwag na temat powyższej książki:
          1. Brak jakichkolwiek kryteriów doboru lokali czy nawet miast a przecież jest kilka bardzo prostych

          a) Miasta można było podzielić na
           byłe wojewódzkie
           te w których istnieją czynne browary
           „turystyczne”

          b) lokale np. na:
           klimat PRL
           spelunki
           modne puby
           gdzie pójść z dziećmi aby samemu móc napić się piwa
           z lokalnym piwem

          Nie twierdzę, że mój podział jest najlepszy, jest on tylko prezentacją w jaki prosty sposób można dobrać „próbę” miast i lokali. W książce brak w ogóle kryteriów doboru a to, że w miastach w których istnieją browary (np.: Częstochowa, Suwałki, Łódź, Kraków – Relakspol) brak jakiegokolwiek lokalu z lokalnym piwem to już trochę kpina.

          Z tego braku kryteriów wynika kilka rzeczy:
           Na 100 miast 59 znajduje się na południu (linia Wrocław-Kielce) a przecież książka nosi dumny tytuł: puby w CAŁEJ Polsce, inne regiony potraktowane są pojedyńczymi miastami i lokalami

           Na 500 lokali opisano jedynie 30 z piwami innymi niż wielkie koncerny, a przecież nawet w ubogiej w takie lokale Polsce, w takim przewodniku te proporcje powinny być inne

           Na 100 miast uwzględniono jedynie 27 w których są czynne browary, a i tak jak napisałem wyżej, nawet w tych 27 miastach z browarami nie zawsze uwzględniono lokal z piwem lokalnym

          Niestety powyższe świadczy o przypadkowości doboru oraz o trochę pójściu po skróty, co wydaje mi się nie na miejscu przy przygotowaniu poważnej publikacji dotyczącej miejsc w których można napić się piwa w POLSCE.
          Rozumiem oczywiście problemy związane z przygotowaniem takiego przewodnika ale uważam, że gdyby przyjęto jasne kryteria doboru miast oraz lokali, a przede wszystkim uwzględniono lokale z piwami lokalnymi jako punkt wyjścia to książka by tylko zyskała bo tak to jest tylko opisem kilkuset miejsc które odwiedziły 4 osoby i nie stanowi jakiejś sensownej całości.
          A przecież nawet w dużych miastach i to niedaleko „rynku miasta” (z którego zresztą autorom nie niezbyt się chciało oddalać ) można znaleźć piwa ciekawe (przykładem może być np.: Poznań gdzie oprócz Fortuny można przecież dostać Noteckie – rzadki już przykład piwa niepasteryzowanego czy Augustów gdzie dosłownie 10 metrów od opisywanej restauracji Albatros można napić się bardzo rzadko spotykanego piwa z Suwałk).
          Zresztą brak w przewodniku lokali z wieloma innymi znakomitymi polskimi piwami (Lwówek czy Ciechanów).

          Pochwalić na pewno można pomysł, jakość wydania, ale niestety nie jakość merytoryczną. Korzystając z Piwa- Gdzie na stronach browaru.biz można przygotować rzetelniejszy przewodnik. Do tego mam wrażenie, że w przypadku niektórych autorów nad ideą przewodnika przeważyła chęć opisania modnych lokali z muzyką techno i niczym więcej jako atrakcją (dla zainteresowanych polecam zabawę kojarzenia opisu lokalu z taką „muzyką” i inicjałami autora :-)
          Proszę autorów o nie obrażanie się na mnie bo oczywiście nie jestem profesjonalnym krytykiem ani też nie roszczę sobie prawa do wszechwiedzy jednak opisałem swoje odczucia na temat przeczytanej publikacji, i na pewno i tak kupię każdą taką inicjatywę bo brak ich w Polsce jak wody na pustyni.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Dodam więcej - dobór lokali jest nie tylko przypadkowy, ale nawet niereprezentatywny dla kilkunastu miast, które znam dość dobrze. Rzekłbym nawet, że w tych przypadkach jest to dezinformator.

            Niestety, powtórzone są te same błędy, co w części gastronomicznej "Przewodnika Piwosza".

            Comment

            • Kemp
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.03
              • 357

              #36
              Podręcznik do piwowarstwa z 1908 roku, wydanie 3.
              Attached Files
              Kemp

              Comment

              • Kemp
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.03
                • 357

                #37
                I jeszcze jeden obrazek z tej książki
                Attached Files
                Kemp

                Comment

                • Wiktoria
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.07
                  • 798

                  #38
                  Odp: księga piw

                  grzeber napisał(a)
                  KSIĘGA PIW I BROWAROW POLSKICH
                  Tadeusz Kaczmarek - autor
                  Zdzisław Zając - recenzent
                  337 stron, twarda okładka
                  Wydawca: "BC" Warszawa tel 840-53-20 ul. Promenada 23
                  (...)
                  cena 56 zł. 70 gr ( na mojej 390 000 zł )
                  Obecnie, gdyby ktoś jeszcze nie miał, jest do kupienia w księgarni z tanimi książkami przy ul. Ruskiej we Wrocławiu - cena 25.00 PLN

                  Comment

                  • celt_birofil
                    † 2017 Piwosz w Raju
                    • 2001.09
                    • 4469

                    #39
                    Krzysiu napisał(a)
                    Adam Spyra: "Browarnictwo Galicji doby autonomicznej". Najsolidniejsza praca o przemyśle piwowarskim wydana po polsku.
                    W bielskim Centrum Taniej Książki, ta pozycja kosztuje... 3 złote
                    O ile wiem, CTK to ogólnopolska sieć. Spróbuję się dowiedzieć, gdzie mają swoje punkty. A gdyby było zainteresowanie, mogę parę egzemparzy forumowemu koleżeństwu wysłać, po uprzednim nabyciu oczywiście.
                    P.S.
                    Ksiązka wydaje się być sponsorowana przez GŻ: na okładce logo browaru a zdjęcia archiwalne tylko z tym browarem
                    Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                    Comment

                    • celt_birofil
                      † 2017 Piwosz w Raju
                      • 2001.09
                      • 4469

                      #40
                      Odp: Odp: Odp: Hej to ja, Wasz Forumowy Bibliotekarz

                      celt_birofil napisał(a)
                      Lepiej szukać w księgarniach firmowych PWN. Cena 45 zł, przez internet promocja 40 zł
                      Aktualnie 14.30
                      Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                      Comment

                      • fukfuk
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 175

                        #41
                        Książka "Polacy w Sybeji"

                        Autor - Zygmunt Lirowicz, reprint wydania z 1884 roku.

                        s. 128:" Łatkin, właściciel ogromnych kopalni złota na Syberji, potwierdza za innymi, lecz także i na mocy własnych spostrzeżeń, że Polacy znacznie ożywili przemysł w Syberji. >Polakom - pisze Łatkin - ma Syberja do zawdzięczenia kilka dobrych browarów, dalej młyny parowe, chociaż zakłady te nie przez nich samych, lecz tylko z ich inicjatywy założone zostały.<"

                        Brak odsyłacza do publikacji tegoż Łatkina.

                        s. 177:"Rzemieślnicy z profesji pootwierali warsztaty i z początku zadziwiali swojemi wyrobami. Kohn w opisie Syberji pisze, że w miastach gubernialnych w Tobolsku, Tomsku, Krasnojarsku i Irkucku Rosjanie uważali za dowód "dobrego tonu" nosić ubranie robione przez Polaków, jadać chleb "polski", posiadać meble "polskiego" wyrobu i pijać "polskie" piwo..."

                        Odsyłacz: Kohn Albin und Andree Richard: Sibirien und das Amurgebiet, Leipzig 1877


                        s. 184:"Polacy też zaczęli wypiekać w Irkucku i w wielu innych miastach chleb na sprzedaż, urządzili cukiernie, restauracje, wędliniarnie - zakłady, których dawniej tam nie było. Pobudowali browary, garbarnie, potroili liczbę warsztatów, założyli zakłady sztucznych wód mineralnych itp - w ogóle znacznie ożywili handel i pchnęli go na właściwe tory."

                        Poza tym - kilka zdań o patriotycznej postawie księcia Romana Sanguszko(ród posiadający znany browar, ale nie na Syberii) i informacje o polskich traktierniach i szynkach i rozpijaniu ludności miejscowej przez Polaków.

                        Cytowane przeze mnie fragmenty mają brzmienie oryginalne, więc uprasza się nie denerowoac za nieco inny - dziewiętnastowieczny - język.

                        Pozycja w Łodzi pojawia się w tanich księgraniach za 6 zł.

                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #42
                          Produkty Pszczele i Przetwory Miodowe, M. Wojtacki, PWRiL, Warszawa 1978.
                          Wypatrzona w Antykwariacie, świetna książka z najbardziej nas interesującym rozdziałem: Piwo Miodowe i piwo ciemne miodowe. Także informacje jak przygotowywać miody pitne, wina miodowe, wina miodowe musujące (sic). Wiele też informacji o tym jak rozpoznawać dobre miody, o ich właściwościach.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          • sodom
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.12
                            • 351

                            #43
                            Jednym słowem: miodzio!!

                            Comment

                            • Cooper
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.11
                              • 6057

                              #44
                              Jerzy Adamski , Zdzisław Bogusz , Edwin Kozłowski i Czesław Skonka
                              Z dziejów browarów Gdańska i Pomorza"
                              wydane przez "Stella Maris" dla browaru Hevelius , 2000 egz. , rok 1994.
                              W zasadzie krótka broszura (str.51) ale jak na taką objetość i tak możliwie spor info o kilku browarach Gdańska ( w większości o Heveliusu - o pozostałych po kilka , kilkanaście wersów) oraz kilkanaście krotkich historii browarów z okolic Gdańska. Nieco historii średniowiecznego piwowarsta gdańskiego i późniejszego okresu.
                              Niestety zero zdjęć. W częśći graficznej zaprezentowano nieco znaków graficznych (logo) starych i współczesnych browarów.
                              Attached Files
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                              Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                              Comment

                              • Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6057

                                #45
                                część graficzna książki
                                Attached Files
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                                Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X