A ja już ją mam i jestem pełen podziwu, bo jest to naprawdę solidna robota. Autorowi należą się wyrazy uznania. Jest to bardzo dobry przykład, że niekiedy lepiej jest poszperać w archiwach kilka lat dłużej i wydać dzieło naprawdę kompletne.
Albumy i książki, historie browarów
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia" -
Pod adresem -
http://poliart.biz/cgi/poli.pl?ka=regiony.*Galicja,
jest książka -
Spyra Adam: Browarnictwo Galicji doby autonomicznej.
80 zł /Instyt. Historii UJ. Kr.: Ks. Akademicka, 1994. 156s. il., tab.; 24cm. Użyteczne oprac. Zawiera m.in. Słownik historyczny zakładów przemysłu browarniczego Galicji doby autonomicznej oraz liczne dane statystyczne i bibliograficzne. (x)
oferta: 50, pozycja: 22045 historiaPolski regiony gospodarka zabory XIXw. XXw. GalicjaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzechSpyra Adam: Browarnictwo Galicji doby autonomicznej.
80 zł- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
A dlaczego nikt (chyba - przynajmniej na tym forum) nie zareklamował książki o Żywcu "Arcyksiążęca Korona Cesarski Smak - 140 lat czyli historia przez Żywiec pisana" autorstwa Leszka Mazana i Katarzyny Siwiec ?
Wiadomym jest, że Pan Mazan napisał bardzo lekką i ciekawą książkę na temat browaru w Okocimiu, ale nie sądziłam, że za rok (książka jest z 1996) Żywiec go podkupi...
Książka zdobyta całkiem niedawno, tak że aktualnie czeka w kolejce do przeczytania, ale po pobieżnym przejrzeniu napisana w podobnym stylu co "Okocim- najlepsze z najlepszego" i zapewne będzie kolejną piwną pozycją pochłonięta jednem tchem w wolnej chwili
Format A-4, papier kredowy, stron 128, sporo archiwalnych zdjęć browaru i osób z nim związanych, podkładek itp. Wydawnictwo "Przekrój" Sp. z o.o., Kraków
Był rok 1809. Pod Aspern, nie opodal Wiednia, wojska napoleońskie spokojnie przeprawiały sie przez Dunaj, a faktyczny głównodowodzący sił austriackich, arcyksiążę Karol Ludwik von Habsburg, nadal nie mógł zdecydować się na atak. Widział, że jego żołnierzom brakuje sił, ducha, wiary i - straszne to, ale prawdziwe - odwagi. Z Napoleonem nie wygrał jeszcze nikt. Arcyksiążę czuł, że pot spływa mu po plecach i że zwyczajnie, po ludzku, zaczyna się bać.
- Wasza Wysokość-rzekł nieśmiało adiutant, pułkownik polski w służbie austriackiej - czy mógłbym Wam coś zaproponować ? W tej manierce mam trochę piwa. Idealne przed bitwą.
- Piwa ? Ja mam pić zwykłe piwo ?
- To nie jest zwykłe piwo. To ŻYWIEC. Robią je w okolicach miasteczka o tej nazwie, po drugiej stronie Karpat. Ma właściwości cudowne. Prosze spróbować...
Zdesperowany arcyksiążę przyjął podaną manierkę, łyknął raz, drugi. Potem trzeci i piąty. A im dłużej łykał - tym bardziej czuł, że wstępują w niego nowe siły, a błekitna krew Habsburgów zaczyna pulsować w żyłach w sposób wielce dla Napoleona niebezpieczny.
-Na Boga ! - zawołał arcyksiążę, oddając manierkę i spoglądając w stronę Dunaju. Teraz tak ! teraz możemy się bić ! Panie pułkowniku, proszę wydać rozkaz ataku ! Ale wcześniej... Jedno pytanie:czy nie ma pan jeszcze szklaneczki tego cudownego eliksiru ?
Kończąc tym optymistycznym akcentem zamieszczam fotkę okładki i udaję się w kierunku lodówkiComment
-
A ta cytowana bajka to z tej książki pochodzi?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyA ta cytowana bajka to z tej książki pochodzi?
Ale potem są dość istotne informacje na temat browaru przeplatane podobnymi wstawkami, zerknęłam jest również coś na temat Sienkiewicza.
Jak czytałeś "Okocim" Mazana to tak jak napisałam to jest coś w tym stylu, tak że czytanie jest znacznie bardziej relaksujące niż studiowanie suchej historii browaru
No chyba, że jest to książka o dziejach piwowarstwa gliwickiego - aktualnie jestem na 189 stronie i jest bardzo wciągająca.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SilbierGdzie do nabycia ta książka i jakiej cenie?
Książka została wypatrzona i zakupiona na Allegro jakieś 2 miesiące temu, za 36 zł. (z wysyłką). Książka dość leciwa - 1996 r. - ale może poszukać po jakichś antykwariatach wirtualnych ???
Comment
-
Przewodnik po czeskich browarach...
No to jak dobrze poszło z okładką Żywca podrzucę jeszcze czeską ciekawostkę, o której nikt w tym wątku nie pisał
Pivní cesty.
Książeczka, a raczej przewodnik wydany w ubiegłym roku przez CzechTourism i Ministerstvo Zemědělství ČR zawiera krótki opis historii piwa i piwowarstwa oraz sporo informacji na temat 40 czeskich browarów począwszy od króciutkiego opisu miasta, w którym jest usytuowany, ciekawszych zdarzeń z jego historii, imprez, które są tam organizowane a skończywszy na informacjach o browarach (włączając historię), produkowanych w nich piwach oraz knajpkach, do których warto zajrzeć. Podane aktualne adresy i kontakty do browarów, knajpek, zabytków, które warto zwiedzić (cóż, nie samym piwem człowiek żyje), jak również cenniki.
W środku zamieszczona mapka z zaznaczeniem wszystkich 40 browarów (m.in. Staropramen, Novoměstský pivovar, Pivovar Berounský medvěd, Pivovar Klášter Hradiště, Pivovar Nymburk, Pivovar Platan Protivin, Pivovar Eggenberg Český Krumlov, Pivovar Chodovar), oraz siecią dróg, po których można tam dotrzeć.
Myślę, że rzecz warta do zdobycia na ewentualny wakacyjny wypad na Czechy.
Oczywiście, jak na piwny przewodnik przystało, książeczka w kształcie kufla z uszkami, tylko proponuję je od razu podkleić coby się nie urwały... ;-)Comment
-
Na każdych targach turystycznych odbywających sie w Polsce można tą ksiażeczke zdobyć bezpłatnie.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaNa każdych targach turystycznych odbywających sie w Polsce można tą ksiażeczke zdobyć bezpłatnie.
Książeczka ceny horrendalnej raczej nie osiągnęłaComment
Comment