Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzych15
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 596

    #31
    A szkoda !!!Przecież o piwie można mówić i mówić a co dopiero pisać.Napewno rozchodziło się o nakład.Ile takich kwartalników by się po Polsce rozeszło?
    krzych
    Dzień bez piwa to stracony dzień.

    Comment

    • dziku
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.12
      • 1992

      #32
      Barbara Pokorska
      "Piwo w naszym domu"
      Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1990, wydanie II (poprawione)
      Nakład 30000 egz.

      W pierwszej części lekka książeczka dobra do podróży. Czyta się przyjemnie, choć w można doszukać się błędów i zbytnich uogólnień. Najpierw trochę historii. Później bardzo pobieżnie o piwie w Polsce i w Europie, wreszcie rozdział o konsumpcji piwa.
      Druga część książki do podróży nadaje się mniej, ale za to jest bardzo przydatna w domu. Nosi tytuł "Piwo w kuchni" Trzydzieści stron przepisów kulinarnych. Wszystkie z wykorzystaniem piwa! Jest nawet rozdział "Ciasta i desery"...
      Attached Files
      Dziku


      Comment

      • celt_birofil
        † 2017 Piwosz w Raju
        • 2001.09
        • 4470

        #33
        [Admin: Proszę nie zamieszczać linków do sklepów]
        Attached Files
        Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #34
          Trochę luźnych uwag na temat powyższej książki:
          1. Brak jakichkolwiek kryteriów doboru lokali czy nawet miast a przecież jest kilka bardzo prostych

          a) Miasta można było podzielić na
           byłe wojewódzkie
           te w których istnieją czynne browary
           „turystyczne”

          b) lokale np. na:
           klimat PRL
           spelunki
           modne puby
           gdzie pójść z dziećmi aby samemu móc napić się piwa
           z lokalnym piwem

          Nie twierdzę, że mój podział jest najlepszy, jest on tylko prezentacją w jaki prosty sposób można dobrać „próbę” miast i lokali. W książce brak w ogóle kryteriów doboru a to, że w miastach w których istnieją browary (np.: Częstochowa, Suwałki, Łódź, Kraków – Relakspol) brak jakiegokolwiek lokalu z lokalnym piwem to już trochę kpina.

          Z tego braku kryteriów wynika kilka rzeczy:
           Na 100 miast 59 znajduje się na południu (linia Wrocław-Kielce) a przecież książka nosi dumny tytuł: puby w CAŁEJ Polsce, inne regiony potraktowane są pojedyńczymi miastami i lokalami

           Na 500 lokali opisano jedynie 30 z piwami innymi niż wielkie koncerny, a przecież nawet w ubogiej w takie lokale Polsce, w takim przewodniku te proporcje powinny być inne

           Na 100 miast uwzględniono jedynie 27 w których są czynne browary, a i tak jak napisałem wyżej, nawet w tych 27 miastach z browarami nie zawsze uwzględniono lokal z piwem lokalnym

          Niestety powyższe świadczy o przypadkowości doboru oraz o trochę pójściu po skróty, co wydaje mi się nie na miejscu przy przygotowaniu poważnej publikacji dotyczącej miejsc w których można napić się piwa w POLSCE.
          Rozumiem oczywiście problemy związane z przygotowaniem takiego przewodnika ale uważam, że gdyby przyjęto jasne kryteria doboru miast oraz lokali, a przede wszystkim uwzględniono lokale z piwami lokalnymi jako punkt wyjścia to książka by tylko zyskała bo tak to jest tylko opisem kilkuset miejsc które odwiedziły 4 osoby i nie stanowi jakiejś sensownej całości.
          A przecież nawet w dużych miastach i to niedaleko „rynku miasta” (z którego zresztą autorom nie niezbyt się chciało oddalać ) można znaleźć piwa ciekawe (przykładem może być np.: Poznań gdzie oprócz Fortuny można przecież dostać Noteckie – rzadki już przykład piwa niepasteryzowanego czy Augustów gdzie dosłownie 10 metrów od opisywanej restauracji Albatros można napić się bardzo rzadko spotykanego piwa z Suwałk).
          Zresztą brak w przewodniku lokali z wieloma innymi znakomitymi polskimi piwami (Lwówek czy Ciechanów).

          Pochwalić na pewno można pomysł, jakość wydania, ale niestety nie jakość merytoryczną. Korzystając z Piwa- Gdzie na stronach browaru.biz można przygotować rzetelniejszy przewodnik. Do tego mam wrażenie, że w przypadku niektórych autorów nad ideą przewodnika przeważyła chęć opisania modnych lokali z muzyką techno i niczym więcej jako atrakcją (dla zainteresowanych polecam zabawę kojarzenia opisu lokalu z taką „muzyką” i inicjałami autora :-)
          Proszę autorów o nie obrażanie się na mnie bo oczywiście nie jestem profesjonalnym krytykiem ani też nie roszczę sobie prawa do wszechwiedzy jednak opisałem swoje odczucia na temat przeczytanej publikacji, i na pewno i tak kupię każdą taką inicjatywę bo brak ich w Polsce jak wody na pustyni.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Dodam więcej - dobór lokali jest nie tylko przypadkowy, ale nawet niereprezentatywny dla kilkunastu miast, które znam dość dobrze. Rzekłbym nawet, że w tych przypadkach jest to dezinformator.

            Niestety, powtórzone są te same błędy, co w części gastronomicznej "Przewodnika Piwosza".

            Comment

            • Kemp
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.03
              • 357

              #36
              Podręcznik do piwowarstwa z 1908 roku, wydanie 3.
              Attached Files
              Kemp

              Comment

              • Kemp
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.03
                • 357

                #37
                I jeszcze jeden obrazek z tej książki
                Attached Files
                Kemp

                Comment

                • Wiktoria
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.07
                  • 798

                  #38
                  Odp: księga piw

                  grzeber napisał(a)
                  KSIĘGA PIW I BROWAROW POLSKICH
                  Tadeusz Kaczmarek - autor
                  Zdzisław Zając - recenzent
                  337 stron, twarda okładka
                  Wydawca: "BC" Warszawa tel 840-53-20 ul. Promenada 23
                  (...)
                  cena 56 zł. 70 gr ( na mojej 390 000 zł )
                  Obecnie, gdyby ktoś jeszcze nie miał, jest do kupienia w księgarni z tanimi książkami przy ul. Ruskiej we Wrocławiu - cena 25.00 PLN

                  Comment

                  • celt_birofil
                    † 2017 Piwosz w Raju
                    • 2001.09
                    • 4470

                    #39
                    Krzysiu napisał(a)
                    Adam Spyra: "Browarnictwo Galicji doby autonomicznej". Najsolidniejsza praca o przemyśle piwowarskim wydana po polsku.
                    W bielskim Centrum Taniej Książki, ta pozycja kosztuje... 3 złote
                    O ile wiem, CTK to ogólnopolska sieć. Spróbuję się dowiedzieć, gdzie mają swoje punkty. A gdyby było zainteresowanie, mogę parę egzemparzy forumowemu koleżeństwu wysłać, po uprzednim nabyciu oczywiście.
                    P.S.
                    Ksiązka wydaje się być sponsorowana przez GŻ: na okładce logo browaru a zdjęcia archiwalne tylko z tym browarem
                    Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                    Comment

                    • celt_birofil
                      † 2017 Piwosz w Raju
                      • 2001.09
                      • 4470

                      #40
                      Odp: Odp: Odp: Hej to ja, Wasz Forumowy Bibliotekarz

                      celt_birofil napisał(a)
                      Lepiej szukać w księgarniach firmowych PWN. Cena 45 zł, przez internet promocja 40 zł
                      Aktualnie 14.30
                      Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                      Comment

                      • fukfuk
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 175

                        #41
                        Książka "Polacy w Sybeji"

                        Autor - Zygmunt Lirowicz, reprint wydania z 1884 roku.

                        s. 128:" Łatkin, właściciel ogromnych kopalni złota na Syberji, potwierdza za innymi, lecz także i na mocy własnych spostrzeżeń, że Polacy znacznie ożywili przemysł w Syberji. >Polakom - pisze Łatkin - ma Syberja do zawdzięczenia kilka dobrych browarów, dalej młyny parowe, chociaż zakłady te nie przez nich samych, lecz tylko z ich inicjatywy założone zostały.<"

                        Brak odsyłacza do publikacji tegoż Łatkina.

                        s. 177:"Rzemieślnicy z profesji pootwierali warsztaty i z początku zadziwiali swojemi wyrobami. Kohn w opisie Syberji pisze, że w miastach gubernialnych w Tobolsku, Tomsku, Krasnojarsku i Irkucku Rosjanie uważali za dowód "dobrego tonu" nosić ubranie robione przez Polaków, jadać chleb "polski", posiadać meble "polskiego" wyrobu i pijać "polskie" piwo..."

                        Odsyłacz: Kohn Albin und Andree Richard: Sibirien und das Amurgebiet, Leipzig 1877


                        s. 184:"Polacy też zaczęli wypiekać w Irkucku i w wielu innych miastach chleb na sprzedaż, urządzili cukiernie, restauracje, wędliniarnie - zakłady, których dawniej tam nie było. Pobudowali browary, garbarnie, potroili liczbę warsztatów, założyli zakłady sztucznych wód mineralnych itp - w ogóle znacznie ożywili handel i pchnęli go na właściwe tory."

                        Poza tym - kilka zdań o patriotycznej postawie księcia Romana Sanguszko(ród posiadający znany browar, ale nie na Syberii) i informacje o polskich traktierniach i szynkach i rozpijaniu ludności miejscowej przez Polaków.

                        Cytowane przeze mnie fragmenty mają brzmienie oryginalne, więc uprasza się nie denerowoac za nieco inny - dziewiętnastowieczny - język.

                        Pozycja w Łodzi pojawia się w tanich księgraniach za 6 zł.

                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #42
                          Produkty Pszczele i Przetwory Miodowe, M. Wojtacki, PWRiL, Warszawa 1978.
                          Wypatrzona w Antykwariacie, świetna książka z najbardziej nas interesującym rozdziałem: Piwo Miodowe i piwo ciemne miodowe. Także informacje jak przygotowywać miody pitne, wina miodowe, wina miodowe musujące (sic). Wiele też informacji o tym jak rozpoznawać dobre miody, o ich właściwościach.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          • sodom
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.12
                            • 351

                            #43
                            Jednym słowem: miodzio!!

                            Comment

                            • Cooper
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.11
                              • 6059

                              #44
                              Jerzy Adamski , Zdzisław Bogusz , Edwin Kozłowski i Czesław Skonka
                              Z dziejów browarów Gdańska i Pomorza"
                              wydane przez "Stella Maris" dla browaru Hevelius , 2000 egz. , rok 1994.
                              W zasadzie krótka broszura (str.51) ale jak na taką objetość i tak możliwie spor info o kilku browarach Gdańska ( w większości o Heveliusu - o pozostałych po kilka , kilkanaście wersów) oraz kilkanaście krotkich historii browarów z okolic Gdańska. Nieco historii średniowiecznego piwowarsta gdańskiego i późniejszego okresu.
                              Niestety zero zdjęć. W częśći graficznej zaprezentowano nieco znaków graficznych (logo) starych i współczesnych browarów.
                              Attached Files
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                              Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                              Comment

                              • Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.11
                                • 6059

                                #45
                                część graficzna książki
                                Attached Files
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                                Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • zasada
                                  [PODCAST] Z piwem przez historię - rozmowa z dr Marcinem Szymańskim
                                  zasada
                                  Rozmowa z autorem książek takich jak:
                                  • Browary Łodzi i regionu, 2011;
                                  • Polskie piwo. Biografia (historia lekko podchmielona), 2018.
                                  https://youtu.be/ot5XgXrviX8

                                  edit: kurde, chyba w złym miejscu umieściłem, bardziej do historii by pasowało.


                                  2021-12-20, 19:45
                                • darekd
                                  Celestial Beerworks, Jerzy
                                  darekd
                                  Browar z Dallas w Teksasie.

                                  Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

                                  5% alk.
                                  Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

                                  Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
                                  2025-02-05, 02:24
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • etman
                                  Piwowar nr 51
                                  etman
                                  Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

                                  Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
                                  2024-12-10, 18:48
                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 00:37
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...