A jaka cena tego dzieła?
Albumy i książki, historie browarów
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Kupione za 7 zeta od kol. Oikinola na giełdzie warszawskiej.Mówił że jeszcze ma kilka sztuk...Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
-
Ostanio we wrocławskim Centrum Taniej Książki na pl.Solnym udało mi się zakupić "Browarnictwo Galicji doby autonomicznej" za 3 zł i "Piwo na zdrowie"-tłumaczenie z j.niemieckiego(autora nie pamiętam,książkę mam we Wrocku,więc jak się tam pojawię to mogę podać) za 6 zł.
9 zł za dwie ksążki to prawie jak za darmoComment
-
Jan B. Piotrowski , K. Szczepek
"Droga do Kasztelańskiego"
wydana przez ZP w Sierpcu SA , rok 1997
nakład 600 egz.
Firmowa broszurka na 25-lecie browaru. 63 strony na kredzie jednak po odjęciu ilustracji pozostaje ich tylko 35
Skrótowo opisane historia piwa w PL , w Sierpcu do poł. XIX wieku , historia starego sierpeckiego browaru rodziny Pehlke oraz - oczywiście - współczesnego browaru "Kasztelan". W części ilustracyjnej (foty kolor i czarno-białe) kilka skanów starych i bardziej współczesnych dokumentów związanych z sierpeckimi browarami , 2 fotki browaru Pehlke (jedna z nich jest w naszej Galerii ) i kilka browaru Kasztelan. Ogólnie najlepsza książka o browarnictwie sierpeckim jaką widzialem , bo widziałem jedynie tąPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Kolejna penetracja Centrum Taniej Książki zakończyła się zakupem za symboliczne 2 złote "Z piwem i do piwa" Wyd. Silesia, 1994
Książeczka kucharska w działach "Potrawy z piwa", "Mięsa", "Ryby", "Naleśniki, zapiekanki, grzanki", "Ciasta i desery", "Napoje i koktaile", "Potrawy do piwa".
Sponsorem (reklamodawcą) były Górnośląskie Zakłady Piwowarskie w okresie dobrobytu, o czym świadczy krótka notka "Nasze piwa - atut na każdy stół" - o browarach Racibórz, Rybnik, Bytom, Częstochowa, Zabrze. Cytuję:
Browar w Siemianowicach - działa od 1886 roku. Producent ciemnego, słodowego piwa, o niskiej zawartości alkoholu, lubianego przez młodzież i kobietyNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
Odp: Piwowarstwo Gliwic.
darek99 napisał(a)
Zarys Dziejów Piwowarstwa Gliwickiego można nabyć
bezpośrednio u autora, podaję namiary:
Sebastian Różyński
Skrytka Pocztowa 4
44-119 GLIWICE
tel. 0 601 087 132.Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
Przed chwilą usiłowałem się dowiedzieć w gliwickim Urzędzie Miejskim, jak się sprawy mają (z książką p.Różyńskiego). Cztery telefony, dwie nieudane próby przełączenia do różnych działów. Urząd oczekuje ze strony autora na dwie niezależne recenzje i dopiero wtedy prezydent zadecyduje. Tak to aktualnie wyglądaNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
to chyba nowa pozycja
znalazłem ją przeglądając katalog "Klub dla ciebie'
Ziemowit Fałat "Wszystko o piwie" NOWOŚĆ
Opis produktu:
" praktyczny przewodnik o tym , jak można z powodzeniem warzyć prawdziwe piwo w domu (opis urowców, sprzętu, fermentacji i leżakowania, receptury). Najpierw jednak dowiemy sie , jak wygląda sytuacja na początku XXI wieku, potem poznamy pierwszych piwowarów czyli Sumeryjczyków, Babilończyków i Egipcjan. Jest też alfabetyczny przegląd tego c z punktu widzenia polskiego piwosza jest najważniejsze w piwowarstwie. W tej książce opisano tradycję piwowarską, klasyczne metody produkcji, historię różnorodności stylów, gatunków, smaków i kolorów piwa. Dzięki temu dowiemy się , dlaczego piwo jest najwierniejszym przyjacielem człowieka"
stron 256, oprawa miękka, format 11x17,5 cm.
cena 19,90 pln
zamówiłem poczytamy zobaczymy
myślę, że będzie zainteresowanie więc podaję namiary na ten klub tel: 022-5175175, www.kdc.plComment
-
Fałat - Wszystko o piwie
W nawiązaniu do wsześniejszej informacji o książce Ziemowita Fałata - "Wszystko o piwie" informuję ,iż dostałem przesyłkę z księgarni wysyłkowej. Dużo dobrych informacji, autor prezentuje też aktualny stan rynku piwnego w Polsce. Szkoda , że nie twarda oprawa oraz brak koloru przy reprodukcjach.Comment
-
Tradycje Piwowarskie Żywiecczyzny.
Browar Żywiec Na Przestrzeni 150 Lat.
Birofilia.
Praca zbiorowa pod redakcją Adama Spyry i Grzegorza Zwierzyny.
Wydanie pierwsze - Żywiec 2005.
Nakład 1000 egz. Oprawa miękka. Cena 25 zł. Stron 86.
Dużo kolorowych zdjęć i publikacji eksponatów.
Książka premierę miała podczas X giełdy w Żywcu.
Bardzo ciekawa pozycja, zwłaszcza druga jej część która zawiera między innymi historię giełd w Żywcu, krótką historię portera Żywieckiego , pracę Andrzeja Sadownika na temat portera Bałtyckiego , w rozdziale Piwne Pasje przedstawiona jest postać Władysława Gawlińskiego nestora polskich birofilów.
Polecam, naprawdę warto nabyć tą książkę do piwnej biblioteczki.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
Zamieszczam spis treści z tej książki:
Część I
Piwowarstwo w Żywcu i na Żywiecczyźnie do połowy XIXw.
Próba rekonstrukcji architektury Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu z lat 1852-1939 na podstawie wybranej ikonografii.
Karol Pietschka – pierwszy architekt Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.
Rozwój browarnictwa na Żywiecczyźnie i jego rozkwit w świetle planów architektonicznych Karola Pietschki.
Część II
Historia 10 lat Żywieckich Międzynarodowych Giełd Birofiliów.
Festiwal Piwowarów , Konkurs Piw Domowych
Porter
Porter Bałtycki
Piwne pasje
Rola pocztówki i karty korespondencyjnej w polskim przemyśle piwowarskim w latach 1875-1945
Żetony piwne Żywca
Reklamy i ogłoszenia prasowe Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu z okresu dwudziestolecia międzywojennego
Z wizytą w pilzeńskim browarze
Wycieczki do Żywca ( wspomnienia z pierwszej połowy XXw.)
Polskie etykiety piwne – umiejscowienie w czasie
Piwiarnia ŻywieckaCzymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Epikur z Samos.Comment
-
Władysław StrakaczPrzemysłowiec Skierniewicki.
Książka a właściwie książeczka bo zawiera tylko 46 stron została wydana przez Miejską Bibliotekę Publiczną im. Władysława Stanisława Reymonta w Skierniewicach w 2004 roku.
Książka to życiorys właściciela i historia browaru w Skierniewicach . Sporo zdjęć Strakacza , pracowników i pamiątek po browarze ( czarno-białe) . Sporo ciekawostek , warto ją zakupić . Poniżej zamieszczam jedno zdjęcie z książki.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Epikur z Samos.Comment
-
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Epikur z Samos.Comment
Comment