Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #76
    Ale zauważyłem coś ciekawego: Piwo klasztorne i domowe Grzegorza Sieczkowskiego. Piszą tam o tej książce następująco (zamieszczam bo pewnie za czas jakiś sama książka "wyjdzie" z księgarni):

    "O piwie klasztornym pisano w Polsce niewiele, a przecież to tam, za potężnymi klasztornymi murami w 1000 roku po raz pierwszy zakonnicy użyli do warzenia piwa chmielu. Autorzy piszą o zakonnych perypetiach związanych z piwem, ale ta książka nie jest tylko wycieczką w "chmielową" historię, jest przede wszystkim próbą przybliżenia i namówienia czytelnika do samodzielnego uwarzenia piwa. Autorzy piszą o zasadach, podają przepisy, radzą jak i gdzie zdobyć komponenty, wskazują na niebezpieczeństwa, jakie przy domowej produkcji mogą się nam przytrafić."
    Last edited by adam16; 2005-09-22, 10:27.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

      #77
      Na allegro pojawiła się w przystępnej cenie 12 złotych książka "Kufle szklane i ceramiczne. Browary w Polsce" wydana przez muzeum we Włocławku w 1991r.
      Szczegóły TUTAJ.

      Comment

      • slavoy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

        #78
        Pieczarek kopsnął się przy wpisywaniu adresu.
        Pozycja kosztuje 12PLN - szczegóły.
        Dick Laurent is dead.

        Comment

        • slawekkazek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🥛🥛🥛
          • 2003.01
          • 556

          #79
          Autor - Józef Wajs ( długoletni kierownik browaru w Osrtrowie Wlkp.)
          Wydanie pierwsze – 2005 r.
          Oprawa miękka, format A4, Stron 96.
          Autor pojawił sie na giełdzie w Grodzisku i kilkunastu szczęśliwców ( wśród nich i ja ) załapało się na tą książkę całkowicie za darmo.
          Może ktaś posiada jakieś namiary, gdzie nabyć takową książeczkę ???

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
            Ale zauważyłem coś ciekawego: Piwo klasztorne i domowe Grzegorza Sieczkowskiego. Piszą tam o tej książce następująco (zamieszczam bo pewnie za czas jakiś sama książka "wyjdzie" z księgarni):
            (...)
            Nie wiem kim jest autor tej książki, ale są w niej potworne błędy rzeczowe.
            Np jest napisane, że podczas zacierania drożdże przerabiają cukier na alkohol i dwutlenek węgla.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #81
              Zgadza się, książka jest bardzo słaba. To kompilacja plotek z kilku popularnych wydawnictw, nie poparta rzeczową wiedzą.
              Last edited by Krzysiu; 2005-10-06, 13:52.

              Comment

              • slawekkazek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🥛🥛🥛
                • 2003.01
                • 556

                #82
                Pietru podsunął mi pod nosek pewien starszy tytuł "Tajemnice piwa", książeczkę napisał Bolesław Pilarek. W treść niestety nie miałem możliwości zajrzeć, więc nie mogę ocenić stopnia przydatności. Jest dostępna w księgarniach internetowych (dla zainteresowanych adres podam na PW). Coś mi się kołacze po głowie że Adam16 coś o tej książce wspominał na forum, ale nie mogę tego znaleźć...
                W rzeczywistości jest to zwykła książka kucharska, lub - mówiąc precyzyjniej - poradnik kucharski. Jest tu kilka stron wprowadzenia, z rozdziałami pt.: niebiański napój, wartość konsumpcyjna piwa, zdrowotne właściwości piwa, domowe sposoby wyrobu piwa - ale tymi rozdzialikami można być jedynie rozczarowanym. Warzenie piwa w domu to 8 przepisów, przepisanych z pozycji typu "z klasztornej piwniczki", w tym piwo z podpiwka (autor nie wyjaśnia, gdzie go zdobyć), słowo o historii przepisane z kilku innych książek, a do tego nieźle wymieszane. Zresztą pobieżne przejrzenie podanych przepisów budzi podejrzenie, że jest to przypadkowy zbiorek. Oto na stronie 46 występuje... grodziskie z sokiem! (rok wydania książki - 2001), opatrzone dopiskiem: "lub inne jasne" (!). Ot, i taka znajomość autora piwnej tematyki.
                Attached Files

                Comment

                • pivaria
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.03
                  • 1538

                  #83
                  Birofile-bibliofile

                  Jest kolejna książeczka!

                  Nakładem piwnego magazynu PIVARIA ukazała się 2 pozycja w ramach serii KOLEKCJONERSTWO BIROFILIÓW.
                  Zainteresowanych odsyłam tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...ght=zr%F3b+sam
                  PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                  www.pivaria.pl
                  https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                  Comment

                  • pivaria
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.03
                    • 1538

                    #84
                    WSPOMNIENIA PREZESA

                    W roku 2002, nakładem Szczecińskiego Towarzystwa "Pogranicze" i Oficyny Wydawniczej Archiwum Państwowego w Szczecinie wyszła drukiem książka pt. "Zdzisław Kryński 37 lat w branży piwowarskiej".
                    W zasadzie jest to wywiad-rzeka z emerytowanym obecnie dyrektorem i prezesem "Bormana".
                    Pan Kryński swoją karierę w branży piwnej zaczynał w roku 1965 (po studiach w Politechnice Łódzkiej, Wydz. Chemii Spożywczej, specjalizacja technologia fermentacji). Do 1975 pracował w bowarze w Żywcu, następnie Lwówku Śląskim. W 1979 r. powołany został na stanowisko dyrektora Zakładów Piwowarskich w Szczecinie.
                    W książce jest m.in. mowa o zasługach dla branży jak i pasjii kolekcjonerskiej, którą jak nietrudno się domyśleć jest birofilia.
                    Attached Files
                    PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                    www.pivaria.pl
                    https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                    Comment

                    • brzytwa
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2004.08
                      • 10

                      #85
                      150 - lat browaru w Łańcucie 1834 - 1984

                      Wydane w 1984 roku przez browar w Łańcucie,
                      36 stron,nakład 1000 egzemplarzy.
                      Historia browaru, sporo zdjęć (czarno-białych).
                      Attached Files

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #86
                        Ilustrowany Leksykon piwa - a. Leszek Rum

                        kilka dni temu ukazała się nowa pozycja książkowa - Ilustrowany Leksykon piwa, autorem jest Leszek Rum, wydawnictwo Kurpisz.

                        Jak tylko dotrze do mnie jeden z egzemplarzy postaram się więcej napisać.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Żywiec
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.12
                          • 1571

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          kilka dni temu ukazała się nowa pozycja książkowa - Ilustrowany Leksykon piwa, autorem jest Leszek Rum, wydawnictwo Kurpisz.

                          Jak tylko dotrze do mnie jeden z egzemplarzy postaram się więcej napisać.
                          Książka bardzo bogato ilustrowana, ok. 400 stron, dużo haseł ale niestety autorowi nie udało się uchronić od wielu błędów. Zobaczycie, poczytacie, ocenicie. Książka dostępna jest w wydawnictwie Kurpisz, w księgarni internetowej pod adresem: www.kurpisz.pl

                          Cena pojedyńczego egzemplarza 49,90- Przy zamówieniu 20 egzemplarzy i więcej 20% rabatu.

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #88
                            Niew iem czy była wzmiankowana czy nie....

                            Piwo we Wrocławiu. Od średniowiecza po czasy współczesne.

                            redakcja Halina Okólska, Wrocław 2002; s 148, format 22 x 23 cm, fotografie czarno-białe i kolorowe, oprawa twarda, katalog wystawy, zawiera streszczenia artykułów w języku niemieckim, ISBN 83-917909-0-8Wrocław ma kilkusetletnią tradycję piwną związaną z jedną z najstarszych piwnic w Europie - Piwnicą Świdnicką, założoną pod koniec XIII w. Długa jest także historia wrocławskich browarów.
                            Katalog przedstawia historię browarów i lokali gastronomicznych Wrocławia oraz średniowieczne technologie warzenia piwa. Katalog zawiera ponadto bogatą ilustrację w postaci zdjęć, grafik i rycin. Oto tytuły niektórych rozdziałów: "Technologia rzemieślniczej produkcji piwa we Wrocławiu", "Wrocławski cech karczmarzy...", "Piwnica Świdnicka", "Szkice z dziejów browarów wrocławskich w XIX i XX wieku", "Obyczajowość wrocławskich piwiarni studenckich z przełomu XIX i XX wieku".

                            cena: 35.00 PLN

                            informacje ze strony Muzeum Miejskiego we Wrocławiu
                            Attached Files
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • adam16
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.02
                              • 9865

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                              Niew iem czy była wzmiankowana czy nie....
                              Było - patrz post nr 52 z 2002 roku.
                              Browar Hajduki.
                              adam16@browar.biz
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                              Comment

                              • pivaria
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.03
                                • 1538

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                kilka dni temu ukazała się nowa pozycja książkowa - Ilustrowany Leksykon piwa, autorem jest Leszek Rum, wydawnictwo Kurpisz.

                                Jak tylko dotrze do mnie jeden z egzemplarzy postaram się więcej napisać.
                                Zanim dotrze do Opola to jest już w Szczecinie.
                                Moja wypowiedź nie będzie recenzją. To raczej osobiste refleksje:
                                Całość wydana profesjonalnie z mnóstwem kolorowych ilustracji. I to jest PLUS.
                                MINUS to brak konsekwencji. Autor do końca nie zdecydował czy będzie to o piwie w Polsce czy poza jego granicami również. I stąd pojawiają sie różne zagraniczne perełki, ale bardzo wyrywkowo. Zobaczycie zresztą sami.
                                I jeszcze jedno. Z mieszanymi uczuciami czytałem swoje własne zdania z książki o browarach Szczecina poprzerabiane na "nowo". Oto przykład:
                                "Choć nadawał się do odbudowy, nigdy jej nie podjęto, a część wyposażenia wywiozła Armia Czerwona" - to był Leszek Rum, ateraz ja: "...mimo iż nadawał się do odbudowy, nie podjęto jej po wojnie. Cześć wyposażenia wywiozła Armia Czerwona..."
                                Podsumowując: leksykon jest wydany na dobrym poziomie edytorskim i polecam go, bo ktoś sobie zadał mnóstwo trudu, aby w jedną książkę wsadzić to co jest w kilkudziesięciu innych...
                                Attached Files
                                PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                                www.pivaria.pl
                                https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X