Link do opracowania w Cyfrowej Bibliotece Narodowej:
O warzeniu piwa, wyrabianiu octu ...; Józef Bełza; 1840
Collapse
X
-
Bardzo fajne. I jaki język!!!
szrotowanie a nie jakieś takie mdłe śrutowanieMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziBardzo fajne. I jaki język!!!
szrotowanie a nie jakieś takie mdłe śrutowanie
Cza-do-we! Zaraziłem się.Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
Comment
-
-
Super książka! Przyznam, że przeczytałem przed chwilą prawie całą pierwszą część.
Właściwie to niewiele się zmieniło przez 170 lat piwowarstwa.
Trochę problem z jednostkami...
O ile funty, garnce i kwarty są w miarę znane, to nt. łot (łotów?) nic nie znalazłem. "Strona 28: bierze się zwykle 35 łotów chmielu dla piwa mocniejszego."
Temperatury są w °R - to chyba Réaumur (trzeba pomnożyć *1,25 żeby dostać °C).
A gęstość w °Beaume. To jeśli dobrze znalazłem trzeba pomnożyć *1,8 żeby otrzymać brix.
Co ciekawe piwa mocne wg tej książki (str. 25) to 6°Be (czyli 10,8blg), a zwyczajne to 2,5-3 (czyli 4,5-5,4blg).
Comment
-
-
W 1819 r. w Królestwie Polskim wprowadzono system miar, tzw. nowopolski (1819 – 1849)
cetnar: 40,55 kg
kamień: 10,138 kg
funt: 405,504 g
uncja: 25,344 g
łut: 12,672 g
Mniej prowdopodobne, że chodzi o łut rosyjski (1836 – 1916)
pud: 16,38 kg
funt: 409,5 g
łot: 12,8 g
zołotnik: 4,26 g
dolja: 0,044 g
Krótko mówiąc, łut to 12,7 g.
Comment
-
-
Jak ktoś jest zainteresowany to jest dostępne pdf książki tutaj:
Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część IIpo prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gopher Wyświetlenie odpowiedziLink do opracowania w Cyfrowej Bibliotece Narodowej:
http://www.polona.pl/dlibra/docconte...index&dirids=4
Comment
-
-
Produkcja piwa to nic innego jak korzystanie z biotechniki lub jak kto woli z biotechnologi.
Można też coś poczytać na temat produkcji piwa i biotechnologii
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawek1982 Wyświetlenie odpowiedziProdukcja piwa to nic innego jak korzystanie z biotechniki lub jak kto woli z biotechnologi.
Można też coś poczytać na temat produkcji piwa i biotechnologiiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment