O warzeniu piwa, wyrabianiu octu ...; Józef Bełza; 1840

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gopher
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 450

    #1

    O warzeniu piwa, wyrabianiu octu ...; Józef Bełza; 1840

    Link do opracowania w Cyfrowej Bibliotece Narodowej:
    Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Bardzo fajne. I jaki język!!!

    szrotowanie a nie jakieś takie mdłe śrutowanie
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Tomasz_FK
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.10
      • 221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Bardzo fajne. I jaki język!!!

      szrotowanie a nie jakieś takie mdłe śrutowanie
      Cząstki wyskokowe! 4,2 wyskoku na 100 części co do wagi!

      Cza-do-we! Zaraziłem się.
      Tomasz
      "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

      Comment

      • Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

        #4
        Super książka! Przyznam, że przeczytałem przed chwilą prawie całą pierwszą część.
        Właściwie to niewiele się zmieniło przez 170 lat piwowarstwa.

        Trochę problem z jednostkami...
        O ile funty, garnce i kwarty są w miarę znane, to nt. łot (łotów?) nic nie znalazłem. "Strona 28: bierze się zwykle 35 łotów chmielu dla piwa mocniejszego."
        Temperatury są w °R - to chyba Réaumur (trzeba pomnożyć *1,25 żeby dostać °C).
        A gęstość w °Beaume. To jeśli dobrze znalazłem trzeba pomnożyć *1,8 żeby otrzymać brix.

        Co ciekawe piwa mocne wg tej książki (str. 25) to 6°Be (czyli 10,8blg), a zwyczajne to 2,5-3 (czyli 4,5-5,4blg).

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          W 1819 r. w Królestwie Polskim wprowadzono system miar, tzw. nowopolski (1819 – 1849)
          cetnar: 40,55 kg
          kamień: 10,138 kg
          funt: 405,504 g
          uncja: 25,344 g
          łut: 12,672 g

          Mniej prowdopodobne, że chodzi o łut rosyjski (1836 – 1916)
          pud: 16,38 kg
          funt: 409,5 g
          łot: 12,8 g
          zołotnik: 4,26 g
          dolja: 0,044 g

          Krótko mówiąc, łut to 12,7 g.

          Comment

          • mlody_w_fachu
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.12
            • 325

            #6
            Jak ktoś jest zainteresowany to jest dostępne pdf książki tutaj:
            Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II
            po prostu mlody_w_fachu
            - - -
            gdzieniegdzie znany jako winorobek

            Comment

            • skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2485

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gopher
              Link do opracowania w Cyfrowej Bibliotece Narodowej:
              http://www.polona.pl/dlibra/docconte...index&dirids=4
              Książka została niedawno usunięta z zasobów biblioteki Polona. Skandal.

              Comment

              • skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2485

                #8
                Właśnie otrzymałem odpowiedź o przywróceniu jej i rozszerzeniu o wersję JPEG i PDF.

                Comment

                • slawek1982
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.08
                  • 1

                  #9
                  Produkcja piwa to nic innego jak korzystanie z biotechniki lub jak kto woli z biotechnologi.

                  Można też coś poczytać na temat produkcji piwa i biotechnologii

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawek1982
                    Produkcja piwa to nic innego jak korzystanie z biotechniki lub jak kto woli z biotechnologi.

                    Można też coś poczytać na temat produkcji piwa i biotechnologii
                    Po pierwszym akapicie odechciewa się czytać. Błędów co nie miara.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                      darekd
                      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                      ...
                      2023-02-07, 23:16
                    • dadek
                      Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                      dadek
                      Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                      2025-01-10, 00:48
                    • etman
                      Saaz Shine - nowa odmiana
                      etman
                      Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.

                      Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
                      Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...
                      2024-12-16, 21:31
                    • Piotr7
                      drożdże dla początkującego
                      Piotr7
                      Witam!
                      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                      2024-12-09, 13:24
                    • Serokomlak
                      Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                      Serokomlak
                      Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                      „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                      Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                      2024-11-03, 01:56
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...