Link do opracowania w Cyfrowej Bibliotece Narodowej:
O warzeniu piwa, wyrabianiu octu ...; Józef Bełza; 1840
Collapse
X
-
Bardzo fajne. I jaki język!!!
szrotowaniea nie jakieś takie mdłe śrutowanie
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.Comment
-
Super książka! Przyznam, że przeczytałem przed chwilą prawie całą pierwszą część.
Właściwie to niewiele się zmieniło przez 170 lat piwowarstwa.
Trochę problem z jednostkami...
O ile funty, garnce i kwarty są w miarę znane, to nt. łot (łotów?) nic nie znalazłem. "Strona 28: bierze się zwykle 35 łotów chmielu dla piwa mocniejszego."
Temperatury są w °R - to chyba Réaumur (trzeba pomnożyć *1,25 żeby dostać °C).
A gęstość w °Beaume. To jeśli dobrze znalazłem trzeba pomnożyć *1,8 żeby otrzymać brix.
Co ciekawe piwa mocne wg tej książki (str. 25) to 6°Be (czyli 10,8blg), a zwyczajne to 2,5-3 (czyli 4,5-5,4blg).Comment
-
W 1819 r. w Królestwie Polskim wprowadzono system miar, tzw. nowopolski (1819 – 1849)
cetnar: 40,55 kg
kamień: 10,138 kg
funt: 405,504 g
uncja: 25,344 g
łut: 12,672 g
Mniej prowdopodobne, że chodzi o łut rosyjski (1836 – 1916)
pud: 16,38 kg
funt: 409,5 g
łot: 12,8 g
zołotnik: 4,26 g
dolja: 0,044 g
Krótko mówiąc, łut to 12,7 g.Comment
-
Jak ktoś jest zainteresowany to jest dostępne pdf książki tutaj:
Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część IIpo prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobekComment
-
Link do opracowania w Cyfrowej Bibliotece Narodowej:
http://www.polona.pl/dlibra/docconte...index&dirids=4Comment
-
Produkcja piwa to nic innego jak korzystanie z biotechniki lub jak kto woli z biotechnologi.
Można też coś poczytać na temat produkcji piwa i biotechnologiiComment
-
Produkcja piwa to nic innego jak korzystanie z biotechniki lub jak kto woli z biotechnologi.
Można też coś poczytać na temat produkcji piwa i biotechnologiiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
-
Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.
Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...-
Channel: Surowce
2024-12-16, 21:31 -
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment