Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII, S. Dryja, S. Sławiński, 2010

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII, S. Dryja, S. Sławiński, 2010

    Trafiła do nas świeżo co wydana książka o krakowskich słodowniach Sławka Dryi i Stanisława Sławińskiego. Jeszcze nie zdążyłem się nawet pobieżnie zapoznać, wydanie eleganckie, twarda oprawa.

    Spis treści:
    1. Zarys problematyki, stan badań
    2. Produkcja słodu
    3. produkcja piwa i wyposażenie browaru krakowskiego z przełomu XVI / XVII wieku
    4. Krakowskie słodownie - katalog obiektów
    5. Słodownie w układzie przestrzennym miasta
    6. Rozmieszczenie urządzeń słodowniczych na terenie posesji oraz słodowni
    7. Próba oszacowania wielkości produkcji słodowniczo-piwowarskiej
    8. Kryzys, alternatywne kierunki rozwoju słodownictwa, konkurenci dla piwa
    9. Podsumowanie
    10. Bibliografia
    11. Spis ilustracji
    12. Indeks


    Zainteresowanych odsyłam do zaopatrzenia się:
    Last edited by ART; 2013-08-07, 09:33.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2558

    #2
    Ja już się zdążyłem zapoznać. Wspaniała, godna polecenia lektura. Panowie zadali sobie wiele trudu szperając w archiwach, ale się opłacało. Więcej zdradzał nie będę, sami poczytajcie.
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #3
      Jestem po szybkiej, acz przyjemnej lekturze i również polecam. Moja wiedza na temat o którym piszą autorzy była marna a tym sposobem dowiedziałem się jak wyglądało moje miasto na przełomie XVI i XVII wieku. Miejscami ciut męczące są teksty staropolskie, ale widać sporo pracy włożonej w zbadania tematu.

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6057

        #4
        Przezemnie przeczytana już dawno temu.
        Mimo że ten okres czasowy jak i sama branża słodownicza nie są moim konikiem i wolę typowe browarnictwo raczej nie starsze niz XIX wiek to sama książka opracowana i opisana super profesjonalnie.
        Sam wiem jak czasami cieżko jest zdobyć informacje o browarach które istniały jeszcze 70 czy 80 lat temu a tutaj Autorzy zlokalizowali i opisali czasami nawet z drobnymi detalami technicznymi manufaktury nierzadko sprzed pół tysiąca lat. Sama ich ilość i zagęszczenie w dawnej stolicy robi piorunujące wrażenie w czasach gdy liczbę browarów (już nie wspomnę o słodowniach) w całej Polsce można zliczyć na kalkulatore z dwuliczbowym wyświetlaczem.
        Dobra robota chłopaki.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • Buhu
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          🍼
          • 2012.10
          • 165

          #5
          Prośba o plan

          Witam. Prośba do posiadających egzeplarz. W przypisach jest wspomniane, , że numeracja słodownii odpowiada również tym z planu dołączenego do książki. Niestety mój egzemplarz nie posiada takiego. Książke zakupiłem już chwile temu, teraz dopiero zacząłem czytać i zauważyłęm braki. Jeśli ktoś mógłby go zeskanować i podesłać, będe zobowiązany. Pozdrawiam

          Comment

          Przetwarzanie...
          X