Trafiła do nas świeżo co wydana książka o krakowskich słodowniach Sławka Dryi i Stanisława Sławińskiego. Jeszcze nie zdążyłem się nawet pobieżnie zapoznać, wydanie eleganckie, twarda oprawa.
Spis treści:
Zainteresowanych odsyłam do zaopatrzenia się:
Spis treści:
- Zarys problematyki, stan badań
- Produkcja słodu
- produkcja piwa i wyposażenie browaru krakowskiego z przełomu XVI / XVII wieku
- Krakowskie słodownie - katalog obiektów
- Słodownie w układzie przestrzennym miasta
- Rozmieszczenie urządzeń słodowniczych na terenie posesji oraz słodowni
- Próba oszacowania wielkości produkcji słodowniczo-piwowarskiej
- Kryzys, alternatywne kierunki rozwoju słodownictwa, konkurenci dla piwa
- Podsumowanie
- Bibliografia
- Spis ilustracji
- Indeks
Zainteresowanych odsyłam do zaopatrzenia się:
Comment