Chemiczno-techniczna kontrola fabrykacji piwa, opr. M. W. Chmielewski, CZPPF 1947

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23952

    Chemiczno-techniczna kontrola fabrykacji piwa, opr. M. W. Chmielewski, CZPPF 1947

    Trafiła do mnie ciekawa książeczka techniczna traktująca o wyrobie piwa. Techniczna ale ze wskazówkami praktycznymi. Opracowanie M. W. Chmielewski, według N. Bułhakowa. Wydane w Bydgoszczy w 1947 nakładem Centralnego Zarządu Państwowego Przemysłu Fermentacyjnego.

    Spis treści:

    Wstęp: Organizacja laboratorium w browarze
    1. Surowce zbożowe
    2. Chmiel
    3. Woda
    4. Kontrola słodowni
    5. Słód
    6. Słód barwiący i karmelowy
    7. Kontrola warzelni
    8. Piwo
    9. Materiały Pomocnicze
    10. Odpadki
    • Odczynniki i roztwory
    • Tablice
    Last edited by ART; 2011-10-08, 00:33.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Jak CP wyda reedycję, to z przyjemnością nabędę.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

      #3
      O, bardzo ciekawe. Będę musiał uzupełnić listę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Piwo/Literatura

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12639

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Opracowanie [...] według Bułhakowa.
        Tego od "Mistrza piwowarskiego i Małgorzaty"? Żarcik

        Comment

        Przetwarzanie...
        X