Spis treści publikacji "Szkice z dziejów piotrkowskiego browarnictwa od XVI do XX wieku":
Tomasz Matuszak (Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim),
O związkach piwa z trybunalskim grodem, sejmami i deputatami
Tomasz Kruz (Łódzka Korporacja Oświatowa w Łodzi),
Znani i nieznani piotrkowscy browarnicy z 1552 roku w świetle zasobu
Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie
Piotr Głowacki (Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim),
Browarnictwo piotrkowskie na tle rzemiosła i przemysłu w latach 1793 – 1914
Tomasz Kruz (Łódzka Korporacja Oświatowa w Łodzi),
Dzierżawa dochodu propinacyjnego z części miasta Piotrkowa zwanej Jurydyką
z roku 1865
Marcin Jakub Szymański (Uniwersytet Łódzki),
Browarnictwo piotrkowskie na przełomie XIX i XX wieku w świetle zasobu
Archiwum Państwowego w Łodzi
Aleksy Piasta (Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim),
Piwowarstwo piotrkowskie w czasie pierwszej wojny światowej
Marcin Jakub Szymański (Uniwersytet Łódzki),
Nacjonalizacja browaru Franciszka Braulińskiego w Piotrkowie Trybunalskim
w świetle materiałów archiwalnych z zasobu Archiwum Państwowego w Łodzi
Paweł Kendra (Muzeum w Piotrkowie Trybunalskim),
Gdzie szukać patrona piotrkowskich browarników?
Fragment recenzji prof. dr hab. Kazmierza Badziaka z Uniwersytetu Łódzkiego, specjalizującego się w historii gospodarczej:
"Prezentowane studia dotyczą dziejów browarnictwa w długim okresie historycznym, bo obejmującym 5 wieków. Można więc uznać odjęty projekt za dzieło ambitne, które - jak sądzę - będzie szczególnie ważnym przyczynkiem do przygotowania w nieodległym czasie nowej, syntetycznej wersji dziejów ekonomiczno-społecznych tego ośrodka. (...) Z uwagi na charakter podjętych wątków tematycznych, brak ciągłości w prezentacji piotrkowskiego browarnictwa byłbym skłonny zasugerować wydawcom tytuł recenzowanego opracowania: Studia lub Szkice z dziejów piotrkowskiego browarnictwa od XVI do XX wieku. Moim zdaniem odpowiada to właściwej treści poszczególnych artykułów, które dotyczą wybranych okresów chronologicznych i ujęć problemowych.
Należy mocno podkreślić, iż Autorzy przygotowanych studiów włożyli maksimum wysiłku badawczego i analitycznego, aby przygotować wartościowe opracowanie, bogate od strony faktograficznej, dobrze udokumentowane, a więc oparte na solidnej bazie źródłowej. Mocno podkreślam ten ostatni aspekt. Sięgnięto bowiem do takich rodzajów źródeł, które w nieodległym czasie nie były przedmiotem zainteresowania ze strony historyków i przedstawicieli innych nauk (akta hipoteczne, notarialne, sądowe). Zwracam też uwagę na osiągnięte wyniki badawcze, godne podkreślenia, wprowadzające do poznania przeszłości browarnictwa, także dziejów Piotrkowa Tryb. nowe ustalenia i rozwiązania. Zadania tego podjęła się grupa młodych badaczy i popularyzatorów przeszłości, która związana w większości różnymi nićmi z Piotrkowem Tryb., a przede wszystkim znawców i smakoszy napoju kojarzonego z Gambrinusem, co w ostateczności zadecydowało o tak pozytywnej ocenie recenzowanych studiów. Podnoszę też jeszcze jeden walor projektowanego wydawnictwa: wszyscy Autorzy starali się, o ile było to możliwe - nadać swoim artykułom pewne aspekty popularyzatorskie, a więc z myślą o rozszerzeniu skali odbiorców i potencjalnych czytelników.
Z pełnym przekonaniem popieram przedłożone opracowanie do druku.
Kazimierz Badziak"
Tomasz Matuszak (Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim),
O związkach piwa z trybunalskim grodem, sejmami i deputatami
Tomasz Kruz (Łódzka Korporacja Oświatowa w Łodzi),
Znani i nieznani piotrkowscy browarnicy z 1552 roku w świetle zasobu
Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie
Piotr Głowacki (Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim),
Browarnictwo piotrkowskie na tle rzemiosła i przemysłu w latach 1793 – 1914
Tomasz Kruz (Łódzka Korporacja Oświatowa w Łodzi),
Dzierżawa dochodu propinacyjnego z części miasta Piotrkowa zwanej Jurydyką
z roku 1865
Marcin Jakub Szymański (Uniwersytet Łódzki),
Browarnictwo piotrkowskie na przełomie XIX i XX wieku w świetle zasobu
Archiwum Państwowego w Łodzi
Aleksy Piasta (Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim),
Piwowarstwo piotrkowskie w czasie pierwszej wojny światowej
Marcin Jakub Szymański (Uniwersytet Łódzki),
Nacjonalizacja browaru Franciszka Braulińskiego w Piotrkowie Trybunalskim
w świetle materiałów archiwalnych z zasobu Archiwum Państwowego w Łodzi
Paweł Kendra (Muzeum w Piotrkowie Trybunalskim),
Gdzie szukać patrona piotrkowskich browarników?
Fragment recenzji prof. dr hab. Kazmierza Badziaka z Uniwersytetu Łódzkiego, specjalizującego się w historii gospodarczej:
"Prezentowane studia dotyczą dziejów browarnictwa w długim okresie historycznym, bo obejmującym 5 wieków. Można więc uznać odjęty projekt za dzieło ambitne, które - jak sądzę - będzie szczególnie ważnym przyczynkiem do przygotowania w nieodległym czasie nowej, syntetycznej wersji dziejów ekonomiczno-społecznych tego ośrodka. (...) Z uwagi na charakter podjętych wątków tematycznych, brak ciągłości w prezentacji piotrkowskiego browarnictwa byłbym skłonny zasugerować wydawcom tytuł recenzowanego opracowania: Studia lub Szkice z dziejów piotrkowskiego browarnictwa od XVI do XX wieku. Moim zdaniem odpowiada to właściwej treści poszczególnych artykułów, które dotyczą wybranych okresów chronologicznych i ujęć problemowych.
Należy mocno podkreślić, iż Autorzy przygotowanych studiów włożyli maksimum wysiłku badawczego i analitycznego, aby przygotować wartościowe opracowanie, bogate od strony faktograficznej, dobrze udokumentowane, a więc oparte na solidnej bazie źródłowej. Mocno podkreślam ten ostatni aspekt. Sięgnięto bowiem do takich rodzajów źródeł, które w nieodległym czasie nie były przedmiotem zainteresowania ze strony historyków i przedstawicieli innych nauk (akta hipoteczne, notarialne, sądowe). Zwracam też uwagę na osiągnięte wyniki badawcze, godne podkreślenia, wprowadzające do poznania przeszłości browarnictwa, także dziejów Piotrkowa Tryb. nowe ustalenia i rozwiązania. Zadania tego podjęła się grupa młodych badaczy i popularyzatorów przeszłości, która związana w większości różnymi nićmi z Piotrkowem Tryb., a przede wszystkim znawców i smakoszy napoju kojarzonego z Gambrinusem, co w ostateczności zadecydowało o tak pozytywnej ocenie recenzowanych studiów. Podnoszę też jeszcze jeden walor projektowanego wydawnictwa: wszyscy Autorzy starali się, o ile było to możliwe - nadać swoim artykułom pewne aspekty popularyzatorskie, a więc z myślą o rozszerzeniu skali odbiorców i potencjalnych czytelników.
Z pełnym przekonaniem popieram przedłożone opracowanie do druku.
Kazimierz Badziak"
Comment