Browar Kormoran
Collapse
X
-
[QUOTE=BrowarKormoran;989522] Sama mutacja zachodzi w powietrzu kiedy to drożdże unoszone są razem z dwutlenkiem węgla. Dlatego też problem potęgowany jest przy warzeniu w otwartych kadziach i na małej przestrzeni...
Myślałem, że wypowiadają się o swoim browarze a nie ogólnie o fermentacji w otwartych kadziach. Z drugiej strony to, że jakiś browar ma unitanki chyba nie wyklucza posiadania również kadzi do otwartej fermentacji?Ostatnia zmiana dokonana przez lynx_lynx; 2011-07-17, 18:04.Comment
-
Zapewniam ciebie, Browar Kormoran nie stosuje otwartej fermentacji.
Zdjecia z wnętrza browaru znajdziesz w galerii.Comment
-
Nie twierdzę, że jest inaczej bo nie byłem i nie widziałem, tylko, że takie wrażenie można odnieść z wypowiedzi przedstawiciela browaru.Comment
-
Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Warzenie a fermentacja to jakby dwa różne procesy a zakładam że przedstawiciel browaru musi wiedzieć co pisze. Dlatego też zadałem pytanie pomocnicze o fermentację w otwartych kadziach bo wciąż nie przekonuje mnie ten argument o mutacji drożdży. Nie za bardzo wiem co mają do roboty drożdże w warzelni.Comment
-
W zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi BK jest mowa o warzeniu w otwartych kadziach
Warzenie a fermentacja to jakby dwa różne procesy a zakładam że przedstawiciel browaru musi wiedzieć co pisze. Dlatego też zadałem pytanie pomocnicze o fermentację w otwartych kadziach bo wciąż nie przekonuje mnie ten argument o mutacji drożdży. Nie za bardzo wiem co mają do roboty drożdże w warzelni.(ale to pewnie jakiś lapsus)dlatego miałem na myśli kadzie fermentacyjne, ale abernacka juz mnie w tej kwestii wyprostował
Comment
-
Nie mamy otwartych kadzi, choć faktycznie tak mogło wynikać z naszej wypowiedzi, jednak dla części piw prowadzimy fermentację bez ciśnienia - czyli tak jak w kadziach otwartych. Mimo, że dwutlenek uchodzi tylko rurą czopową, to tą samą rurą zaciągane jest powietrze z zewnątrz, żeby wyrównać ciśnienie wewnątrz kadzi.Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
www.BrowarKormoran.plComment
-
Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
www.BrowarKormoran.plComment
-
Ni boicie się, że Wam się kiedyś te szczepy owocowe zmutują?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
-
No ja myślę, że prapremiera będzie miała miejsce w drugi weekend września?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Related Topics
Collapse
-
Kolejny rok z rzędu...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...-
Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
Ekstrakt 21.0%, alko 9.0%
Piana - tylko na początku potem obwódka.
Gaz - lekki.
Barwa - pod mocne światło rubinowy, czerwony.
Lacing - nic.
Aromat - czekoladowy, kawa, nuty jakby wiśniowe, czerwone wino (lekko) - dopasowane do całości.
Smak - słodkawe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-20, 18:15 -
-
Porter Warmiński - Astus Malum Oak Wood
Ekstrakt 21.0*, alko 9.0%
Piana - więcej na początku potem obwódka.
Lacing - niewiele.
Gaz - lekki.
Barwa - pod mocne światło - rubinowy.
Aromat - raczej na słodko, kawa, czekolada, ciemne susze owocowe...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-06-29, 15:51 -
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment