To ja mam takie pytanie, które mnie od dawna nurtuje - czy bk beczkowe to jest to samo piwo co olsztyńskie?
Browar Kormoran
Collapse
X
-
-
Ubaw mam z Twojej naiwności, nie z klientów. Którego fragmentu mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś? W browarze wiedzą dobrze, co to jest Tesco. Na świecie jest tak, że jeśli chcesz kupić regionalne "nieutrwalane" piwo, to nie możesz wymagać, by było one we wszystkich regionach danego kraju w sieciach, bo wtedy nie jest regionalne i jak słusznie zauważyłeś może być gorszej jakości. Są koncernowe piwa i koncernowe sklepyComment
-
Cały tekst o dziwo zrozumiałem.Teraz ja mam ubaw z Twojej naiwności -wiedzą że piwo będzie stało w 25*C i celowe wysyłają swoje niepastery żeby skwaśniały i wróciły do nich lub odpychały od siebie potencjalnych klientów tak?
A tak w ogóle to zapoznaj się z pierwszym postem w tym temacie lub załóż wątek "darekd odpowiada w imieniu Browaru Kormoran na pytania z wątku Browar Kormoran"
Pozdrawiam.Bez odbioru.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
-
A kto Ci powiedział, że one skwaśnieją? Moim zdaniem nie skwaśnieją, tak samo jak nie kwaśnieją wystawione na półkach Ciechany, Lwówki, Ambery, Noteckie. Piwami, które naprawdę kwaśnieją są te z Gościszewa i czasem Konstancina.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-07-12, 18:15.Comment
-
Po drugie - panie Einstein, kto beknie, jeśli już teoretycznie do tego dojdzie? Myślisz, że Tesco wzięło to na siebie w umowie?Oni nie są z browar.bizu i nie łykną takiej wpadki jak tutaj z ciemnym Kormoranem. Stosują twarde zasady i niezależnie kogo wina twarda d. musi mieć browar. Na sprzedaży w sieciach niejeden się już przejechał.
Po trzecie - wiem o czym jest ten wątek, pytanie o warunki sprzedaży Kormorana w Tesco zadałem, choć pewnie zapisy umowy nie mogą być upubliczniane.
Zatem nie nadymaj się i czytaj uważnieComment
-
Zdaje się, że ideą tego działu miały być pytania do Browaru Kormoran i odpowiedzi od tegoż, a wyszło jak zwykle - czyli totalna forumowa rozpierducha...
Może darujcie sobie kłótnie w tym temaciebigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
OT. Niespasteryzowana PINTA Pierwsza Pomoc ale także Odsiecz Wiedeńska (butelki wzięte do próby) skwaśniały i zmętniały w ciągu 2 tygodni. PPP i POW z tej samej partii spasteryzowane mają się wg mnie całkiem dobrze.Comment
-
Z tego co wiem, to Tesco bierze produkty Kormorana z hurtownii a nie od przedstawiciela browaru.Comment
-
To może wrócę do tematu i zadam pytanie:
Jakie są optymalne temperatury przetrzymywania piwa niepasteryzowanego z Kormorana (informacje na etykiecie o ciemnym i chłodnym miejscu mi nie wystarczają) ?
Czy do piw z Kormorana dodawany jest cukier lub karmel, lub jeśli nie to jak długo trwa warzenie (gotowanie brzeczki z chmielem) ?
Pytanie drugie które nasunęło mi się po tym jak spróbowałem kilku piw warzonych przez Browar Kormoran. Zauważyłem dosyć silne posmaki karmelowo/słodkie. W niektórych przypadkach nie wynikają one z słodowości piwa bo te jest mocno odfermentowane (np. Krzepkie - ekstrakt. 14,5% i alk. 7.4%). Dlatego mam wrażenie, że brzeczka albo się karmelizuje/przypala albo dodawany jest karmel... .
Wiem, że te pytania są z natury rzeczy techniczne, ale proszę o szczerą odpowiedź.
Pozdrawiam
piotryComment
-
Pytanie do Kormorana - jakie filtry stosuje browar, do obróbki piwa?Comment
-
Browar nie sprzedaje bezpośrednio do sklepów, jedynie do hurtowni, które odsprzedają dalej. Ciężko jest nam egzekwować od sklepów jakiekolwiek wymogi, bo nie mamy z nimi kontaktu.
Mała uwaga merytoryczna: http://browar.biz/forum/showpost.php...4&postcount=43, http://browar.biz/forum/showpost.php...31&postcount=2 - to jest butelka typu granat, Olsztyńskie jest lane w bączki
To może wrócę do tematu i zadam pytanie:
Jakie są optymalne temperatury przetrzymywania piwa niepasteryzowanego z Kormorana (informacje na etykiecie o ciemnym i chłodnym miejscu mi nie wystarczają) ?
Czy do piw z Kormorana dodawany jest cukier lub karmel, lub jeśli nie to jak długo trwa warzenie (gotowanie brzeczki z chmielem) ?
Pytanie drugie które nasunęło mi się po tym jak spróbowałem kilku piw warzonych przez Browar Kormoran. Zauważyłem dosyć silne posmaki karmelowo/słodkie. W niektórych przypadkach nie wynikają one z słodowości piwa bo te jest mocno odfermentowane (np. Krzepkie - ekstrakt. 14,5% i alk. 7.4%). Dlatego mam wrażenie, że brzeczka albo się karmelizuje/przypala albo dodawany jest karmel... .
Wiem, że te pytania są z natury rzeczy techniczne, ale proszę o szczerą odpowiedź.
Pozdrawiam
piotry
2) To zależy od piwa, w przypadku Krzepkiego nie dodajemy ani karmelu, ani cukru. Przyczyną karmelowgo posmaku są ciemne słody.
Filtr płytowo kartonowy + łapacz ziemi okrzemkowej.Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
www.BrowarKormoran.plComment
-
Mała uwaga merytoryczna: http://browar.biz/forum/showpost.php...4&postcount=43, http://browar.biz/forum/showpost.php...31&postcount=2 - to jest butelka typu granat, Olsztyńskie jest lane w bączkiGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Przynajmniej w latach 80-tych kiedy już sam zaczynałem pić piwo, określenie granat/bączek funkcjonowało równolegle i oba były popularne (trzecie to jeszcze była "małpka"). Już ponad 25 lat temu używałem zarówno określenia granat, małpka jak i bączek. To, że w latach 90-tych pojawiły się w "tych nowych butelkach - granatach -" piwa z Krotoszyna, potem ze Zwierzyńca nie obliguje chyba do zmiany potocznego nazewnictwa tych butelek.Comment
-
Skoro browar nie ma wpływu na dalszy obrót piwem przez hurtownie, czy są może miejscowe puby lub inne lokale w Iławie (lub w samym Olsztynie) do których piwo trafia bezpośrednio i BK może mi polecić? Mam nadzieję że nie okaże się że najciemniej jest pod latarnią i nie czeka mnie 2tygodniowe szukanie kwiatu paproci. A może ktoś z forumowiczów orientuje się w Iławskich sklepach, lub widział w jakiejś "restauracji" regionalny produkt serwowany turystom?Comment