Poszukuje wspólnika lub wspólpracownika do otwarcia browaru rzemieślniczego
Collapse
X
-
Niestety obawiam się że musi być i takie i takie, nie jest to biznes w który można zainwestować kilka tysięcy, otworzyć w garażu z wielkiego talentu/doświadczenia przy ważeniu piwa domowego. Mi i moim znajomym moja piwo mimo że robione na razie z gotowych zestawów bardzo smakuje, ale zdaje sobie sprawę z tego że w tej dziedzinie jeszcze jestem kulawy dlatego szukam kogoś. Jak się nie uda spróbuje wdrożyć moje pomysły lub kupić od kogoś ciekawe receptury.Comment
-
Przedewszystkim Chmielnik jesli chcesz podjąć się produkcji piwa to uwzględnij to już teraz w swoim business planie że piwo będziesz warzył a nie ważył. Lepiej żebyś to wiedział już teraz a nie dopiero po tym gdy sprowadzisz np ze Szwajcarii lub Niemiec jakieś megaturbodokładne i drogie jak wzbogacony uran wagi z chirurgiczną dokładnością skali ważenia
Jesli to nie zniechęciło cię to już pierwszy, psychologiczny krok za TobąPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Przedewszystkim Chmielnik jesli chcesz podjąć się produkcji piwa to uwzględnij to już teraz w swoim business planie że piwo będziesz warzył a nie ważył. Lepiej żebyś to wiedział już teraz a nie dopiero po tym gdy sprowadzisz np ze Szwajcarii lub Niemiec jakieś megaturbodokładne i drogie jak wzbogacony uran wagi z chirurgiczną dokładnością skali ważenia
Jesli to nie zniechęciło cię to już pierwszy, psychologiczny krok za TobąComment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Robiąc najgorszego sikacza i sprzedając go tylko do swoich sklepów w cenie harnasia, zysk sięgnął by tych 4-5 tyś miesięcznie, ale to jest plan totalnie awaryjny bo celuje wyżej i mam nadziej że cena przynajmniej będzie ceną Żubra a może nawet Lecha, a jak wyjdzie jeszcze lepsze to kasztelanaJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Powoli polski rynek piwowarstwa restauracyjnego zaczyny przypominać MCDonald'a firma X,Y produkuje sprzęt, szkoli piwowara daje receptury... sieciówka. Od takich firm można też załatwić kosztorys browaru ale i koszt produkcji piwa przy takim browarze, z podziałem ile akcyza ile surowiec ile energia itd. Sam sobie wcześniej też to policzyłem i nie licząc energii wyszło mi bardzo podobnie więc naprawdę się da. A w kosztorysie było piwo restauracyjne więc tnąc koszty pewnie udało by się zrobić jeszcze o jakieś 20-30% taniej, choć tu akurat gdybam sobie bo tego pewny nie jestem.Comment
-
Chmielnik, nie wiem, czego nie policzyłeś, ale na pewno nie jest to jedna rzecz, bo cena taka w życiu Ci nie wyjdzieSkoro powołujesz się na kosztorysy browarów restauracyjnych, to pierwsza rzecz, której nie policzyłeś, to koszty opakowań - np. jednorazowy petainer 30 l ok. 60 zł szt.
Comment
-
-
Chmielnik, nie wiem, czego nie policzyłeś, ale na pewno nie jest to jedna rzecz, bo cena taka w życiu Ci nie wyjdzieSkoro powołujesz się na kosztorysy browarów restauracyjnych, to pierwsza rzecz, której nie policzyłeś, to koszty opakowań - np. jednorazowy petainer 30 l ok. 60 zł szt.
Poza tym małe browary mają zwolnienie z części akcyzy która jest w dużą częścią wartości piwa.
Tu w sklepie zestaw ze słodu na Hefeweizen 12º BLG kosztuje 25.99 + 4 pln(można urzyć startera, można gęstwy by uzyskać taki koszt.) drożdże. to jakieś 30 brutto pln za 20 l = 1.5/l = 1.21/l netto. Owszem w tym wyliczeniu nie ma akcyzy, ale też i ceny są cenami detalicznymi, w hurcie za składniki wychodzi dużo taniej co pokrywa akcyzę i część kosztów energii. A można wprowadzić jeszcze inne oszczędności.
Ale to plan awaryjnyComment
-
Comment
-
Weź ty sobie jednak w Excelu wszystko policz.Comment
-
Comment