Poszukuje wspólnika lub wspólpracownika do otwarcia browaru rzemieślniczego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielnikPospolity Wyświetlenie odpowiedzi
    Biznesizm ?! czyli co, że mam nadziej że jednak na tym zarobie?! No po coś to robię.
    Nie, bardziej postrzeganie założenie browaru jako wyzwania organizacyjno-finansowego, a nie wyzwania w zakresie produkcji piwa. Mam wrażenie, że to jest celem samym w sobie, może źle.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • chmielnikPospolity
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 28

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie, bardziej postrzeganie założenie browaru jako wyzwania organizacyjno-finansowego, a nie wyzwania w zakresie produkcji piwa. Mam wrażenie, że to jest celem samym w sobie, może źle.
      Niestety obawiam się że musi być i takie i takie, nie jest to biznes w który można zainwestować kilka tysięcy, otworzyć w garażu z wielkiego talentu/doświadczenia przy ważeniu piwa domowego. Mi i moim znajomym moja piwo mimo że robione na razie z gotowych zestawów bardzo smakuje, ale zdaje sobie sprawę z tego że w tej dziedzinie jeszcze jestem kulawy dlatego szukam kogoś. Jak się nie uda spróbuje wdrożyć moje pomysły lub kupić od kogoś ciekawe receptury.

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

        #33
        Przedewszystkim Chmielnik jesli chcesz podjąć się produkcji piwa to uwzględnij to już teraz w swoim business planie że piwo będziesz warzył a nie ważył. Lepiej żebyś to wiedział już teraz a nie dopiero po tym gdy sprowadzisz np ze Szwajcarii lub Niemiec jakieś megaturbodokładne i drogie jak wzbogacony uran wagi z chirurgiczną dokładnością skali ważenia
        Jesli to nie zniechęciło cię to już pierwszy, psychologiczny krok za Tobą
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • chmielnikPospolity
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.01
          • 28

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
          Przedewszystkim Chmielnik jesli chcesz podjąć się produkcji piwa to uwzględnij to już teraz w swoim business planie że piwo będziesz warzył a nie ważył. Lepiej żebyś to wiedział już teraz a nie dopiero po tym gdy sprowadzisz np ze Szwajcarii lub Niemiec jakieś megaturbodokładne i drogie jak wzbogacony uran wagi z chirurgiczną dokładnością skali ważenia
          Jesli to nie zniechęciło cię to już pierwszy, psychologiczny krok za Tobą
          Jak piszę to porostu samo tak wchodzi jak czytam to też mnie w oczy kuje ale nie ma możliwości edycji.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielnikPospolity Wyświetlenie odpowiedzi
            nie ma możliwości edycji.
            Masz, ale tylko przez 5 minut.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielnikPospolity Wyświetlenie odpowiedzi
              Robiąc najgorszego sikacza i sprzedając go tylko do swoich sklepów w cenie harnasia, zysk sięgnął by tych 4-5 tyś miesięcznie, ale to jest plan totalnie awaryjny bo celuje wyżej i mam nadziej że cena przynajmniej będzie ceną Żubra a może nawet Lecha, a jak wyjdzie jeszcze lepsze to kasztelana
              Tak z ciekawości - jak zamierzasz osiągnąć zysk sprzedając piwo w cenie Harnasia? Bierzesz w kalkulacji pod uwagę wydajność warzelni, koszty surowców, straty, akcyzę itp?
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • chmielnikPospolity
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.01
                • 28

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak z ciekawości - jak zamierzasz osiągnąć zysk sprzedając piwo w cenie Harnasia? Bierzesz w kalkulacji pod uwagę wydajność warzelni, koszty surowców, straty, akcyzę itp?
                Fakt nie wliczyłem strat, niestety ciężko je skalkulować bez doświadczenia. Uwierz mi że dało by się to zrobić ale tak jak pisałem to jakiś totalny plan awaryjny. A nie chciałbym by ktoś mi przylepił etykietę robi piwo na poziomie harnasia.
                Powoli polski rynek piwowarstwa restauracyjnego zaczyny przypominać MCDonald'a firma X,Y produkuje sprzęt, szkoli piwowara daje receptury... sieciówka. Od takich firm można też załatwić kosztorys browaru ale i koszt produkcji piwa przy takim browarze, z podziałem ile akcyza ile surowiec ile energia itd. Sam sobie wcześniej też to policzyłem i nie licząc energii wyszło mi bardzo podobnie więc naprawdę się da. A w kosztorysie było piwo restauracyjne więc tnąc koszty pewnie udało by się zrobić jeszcze o jakieś 20-30% taniej, choć tu akurat gdybam sobie bo tego pewny nie jestem.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Chmielnik, nie wiem, czego nie policzyłeś, ale na pewno nie jest to jedna rzecz, bo cena taka w życiu Ci nie wyjdzie Skoro powołujesz się na kosztorysy browarów restauracyjnych, to pierwsza rzecz, której nie policzyłeś, to koszty opakowań - np. jednorazowy petainer 30 l ok. 60 zł szt.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #39
                    Chłopie, mimo wszystko nie zrażaj się!

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      ...................dubel
                      Last edited by Marusia; 2015-01-23, 16:35.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #41
                        Chmielnik,
                        a liczyłeś AMORTYZACJĘ, hę?

                        Comment

                        • chmielnikPospolity
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.01
                          • 28

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chmielnik, nie wiem, czego nie policzyłeś, ale na pewno nie jest to jedna rzecz, bo cena taka w życiu Ci nie wyjdzie Skoro powołujesz się na kosztorysy browarów restauracyjnych, to pierwsza rzecz, której nie policzyłeś, to koszty opakowań - np. jednorazowy petainer 30 l ok. 60 zł szt.
                          No do własnych sklepów raczej nie sprzedawałbym w petainerach ale w butelkach, zwrotnych lub plastikowych nie koniecznie wielkości 0.5l ale 1.5, 2l by koszt pakowania i opakowania był tańszy. I oczywiście było by sporo pracy przy rozlewaniu.
                          Poza tym małe browary mają zwolnienie z części akcyzy która jest w dużą częścią wartości piwa.

                          Tu w sklepie zestaw ze słodu na Hefeweizen 12º BLG kosztuje 25.99 + 4 pln(można urzyć startera, można gęstwy by uzyskać taki koszt.) drożdże. to jakieś 30 brutto pln za 20 l = 1.5/l = 1.21/l netto. Owszem w tym wyliczeniu nie ma akcyzy, ale też i ceny są cenami detalicznymi, w hurcie za składniki wychodzi dużo taniej co pokrywa akcyzę i część kosztów energii. A można wprowadzić jeszcze inne oszczędności.
                          Ale to plan awaryjny

                          Comment

                          • chmielnikPospolity
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.01
                            • 28

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chmielnik,
                            a liczyłeś AMORTYZACJĘ, hę?
                            Nie bo to nie plan na biznes tylko plan na utrzymanie się gdyby się nie powiodło do czasu upłynnienia sprzętu...

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #44
                              Weź ty sobie jednak w Excelu wszystko policz.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • chmielnikPospolity
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2015.01
                                • 28

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                                Weź ty sobie jednak w Excelu wszystko policz.
                                Ja policzyłem już na początku a ty ?? Ile według ciebie kosztuje l harnasia w hurcie, skoro tak się upierasz że nie da się zrobić w takiej cenie piwa?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X