Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielnikPospolity
Wyświetlenie odpowiedzi
Poszukuje wspólnika lub wspólpracownika do otwarcia browaru rzemieślniczego
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziNie, bardziej postrzeganie założenie browaru jako wyzwania organizacyjno-finansowego, a nie wyzwania w zakresie produkcji piwa. Mam wrażenie, że to jest celem samym w sobie, może źle.
Comment
-
-
Przedewszystkim Chmielnik jesli chcesz podjąć się produkcji piwa to uwzględnij to już teraz w swoim business planie że piwo będziesz warzył a nie ważył. Lepiej żebyś to wiedział już teraz a nie dopiero po tym gdy sprowadzisz np ze Szwajcarii lub Niemiec jakieś megaturbodokładne i drogie jak wzbogacony uran wagi z chirurgiczną dokładnością skali ważenia
Jesli to nie zniechęciło cię to już pierwszy, psychologiczny krok za TobąPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziPrzedewszystkim Chmielnik jesli chcesz podjąć się produkcji piwa to uwzględnij to już teraz w swoim business planie że piwo będziesz warzył a nie ważył. Lepiej żebyś to wiedział już teraz a nie dopiero po tym gdy sprowadzisz np ze Szwajcarii lub Niemiec jakieś megaturbodokładne i drogie jak wzbogacony uran wagi z chirurgiczną dokładnością skali ważenia
Jesli to nie zniechęciło cię to już pierwszy, psychologiczny krok za Tobą
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielnikPospolity Wyświetlenie odpowiedzinie ma możliwości edycji.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielnikPospolity Wyświetlenie odpowiedziRobiąc najgorszego sikacza i sprzedając go tylko do swoich sklepów w cenie harnasia, zysk sięgnął by tych 4-5 tyś miesięcznie, ale to jest plan totalnie awaryjny bo celuje wyżej i mam nadziej że cena przynajmniej będzie ceną Żubra a może nawet Lecha, a jak wyjdzie jeszcze lepsze to kasztelanaJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziTak z ciekawości - jak zamierzasz osiągnąć zysk sprzedając piwo w cenie Harnasia? Bierzesz w kalkulacji pod uwagę wydajność warzelni, koszty surowców, straty, akcyzę itp?
Powoli polski rynek piwowarstwa restauracyjnego zaczyny przypominać MCDonald'a firma X,Y produkuje sprzęt, szkoli piwowara daje receptury... sieciówka. Od takich firm można też załatwić kosztorys browaru ale i koszt produkcji piwa przy takim browarze, z podziałem ile akcyza ile surowiec ile energia itd. Sam sobie wcześniej też to policzyłem i nie licząc energii wyszło mi bardzo podobnie więc naprawdę się da. A w kosztorysie było piwo restauracyjne więc tnąc koszty pewnie udało by się zrobić jeszcze o jakieś 20-30% taniej, choć tu akurat gdybam sobie bo tego pewny nie jestem.
Comment
-
-
Chmielnik, nie wiem, czego nie policzyłeś, ale na pewno nie jest to jedna rzecz, bo cena taka w życiu Ci nie wyjdzie Skoro powołujesz się na kosztorysy browarów restauracyjnych, to pierwsza rzecz, której nie policzyłeś, to koszty opakowań - np. jednorazowy petainer 30 l ok. 60 zł szt.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziChmielnik, nie wiem, czego nie policzyłeś, ale na pewno nie jest to jedna rzecz, bo cena taka w życiu Ci nie wyjdzie Skoro powołujesz się na kosztorysy browarów restauracyjnych, to pierwsza rzecz, której nie policzyłeś, to koszty opakowań - np. jednorazowy petainer 30 l ok. 60 zł szt.
Poza tym małe browary mają zwolnienie z części akcyzy która jest w dużą częścią wartości piwa.
Tu w sklepie zestaw ze słodu na Hefeweizen 12º BLG kosztuje 25.99 + 4 pln(można urzyć startera, można gęstwy by uzyskać taki koszt.) drożdże. to jakieś 30 brutto pln za 20 l = 1.5/l = 1.21/l netto. Owszem w tym wyliczeniu nie ma akcyzy, ale też i ceny są cenami detalicznymi, w hurcie za składniki wychodzi dużo taniej co pokrywa akcyzę i część kosztów energii. A można wprowadzić jeszcze inne oszczędności.
Ale to plan awaryjny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziChmielnik,
a liczyłeś AMORTYZACJĘ, hę?
Comment
-
-
Weź ty sobie jednak w Excelu wszystko policz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziWeź ty sobie jednak w Excelu wszystko policz.
Comment
-
Comment