Produkcja 1 litra Harnasia kosztuje ok. 1,30 za litr. W browarze, który produkuje milion hekto rocznie, odzyskuje prawie połowę ciepła na kondensacji i ma straty wody zbliżone do zera. Przy produkcji ok. 15 tys hekto rocznie uda ci się osiągnąć koszt wytworzenia rzędu 3,20-3,40 za litr w ścisłym reżimie kosztowym, a im mniejsza produkcja, tym będzie drożej.
Poszukuje wspólnika lub wspólpracownika do otwarcia browaru rzemieślniczego
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine Wyświetlenie odpowiedziPrzy cenie 8zł browar zarabia 2zł sklep 3zł albo odwrotnie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziProdukcja 1 litra Harnasia kosztuje ok. 1,30 za litr. W browarze, który produkuje milion hekto rocznie, odzyskuje prawie połowę ciepła na kondensacji i ma straty wody zbliżone do zera. Przy produkcji ok. 15 tys hekto rocznie uda ci się osiągnąć koszt wytworzenia rzędu 3,20-3,40 za litr w ścisłym reżimie kosztowym, a im mniejsza produkcja, tym będzie drożej.
Na poparcie moich słów przytaczam artykuł jest chyba z 2011 stąd i kwoty mniejsze:
3,2 za l netto/ brutto ?? Zależy tak naprawdę co wliczasz w cenę piwa, ja w tym wypadku liczę tylko koszt surowca, energie, akcyzę nie liczę amortyzacji sprzętu, kosztów wynajmu/amortyzacji budynku, kosztów personelu. Przy browarze za 500 netto, 1 pracowniku, koszcie wynajmu budynku dojdzie jakieś 10-12 tyś miesięcznie które trzeba wliczyć w cenę piwa. Ja tego nie wliczam bo budynek mam własny i tak stoi, jak będzie trzeba mogę robić wszystko sam, a amortyzacja sprzętu no cóż jak będę musiał wdrożyć ten plan to i tak będę się go chciał szybko pozbyć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziA hurtownik?
Comment
-
-
W takim małym browarze o jakim mówimy. Koszt wyprodukowania litra zwykłego jasnego piwa (drożdże górne, bez taczki amerykańskiego chmielu jakichś słodów wędzonych etc.) bez kosztów pracy to ok. 2,5-3zł netto. Dochodzi jeszcze cena opakowania (etykiety, kartony, butelki, kegi).
Jak nie wierzysz, podzwoń po dostawcach surowców i cena ci wyjdzie.
Nie rozumiem tylko czemu chcesz ruszać z tym interesem, żeby potem szybko pozbyć się sprzętu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer Wyświetlenie odpowiedziW takim małym browarze o jakim mówimy. Koszt wyprodukowania litra zwykłego jasnego piwa (drożdże górne, bez taczki amerykańskiego chmielu jakichś słodów wędzonych etc.) bez kosztów pracy to ok. 2,5-3zł netto. Dochodzi jeszcze cena opakowania (etykiety, kartony, butelki, kegi).
Jak nie wierzysz, podzwoń po dostawcach surowców i cena ci wyjdzie.
Nie rozumiem tylko czemu chcesz ruszać z tym interesem, żeby potem szybko pozbyć się sprzętu?
Dane z 2011 roku dużo ceny się nie zmieniły. Ale pewnie dla wielu gazety kłamią...
Uwierz mi że pierwszą rzecz jaką zrobiłem to policzyłem koszt produkcji piwa i wyszedł mi o 15-25% droższy. Myślę że ten obrazek bardziej do was przemówi niż kopia mojej tabelki z excla, bo pewnie musiałbym do niej dołączyć jeszcze wszystkie maile z ofertami na surowce itd.
Nie chcę sprzedawać sprzętu i pisze to już chyba 4 raz to plan awaryjny, gdyby nie udało mi się zdobyć rynków zbytu: wystawiam browar na sprzedaż a do czasu aż się nie sprzeda klepie najtańsze piwo dla lokalnych dżentelmenów pakuje w pety 1,5l-2l i sprzedaje piętro niżej u siebie w sklepie lub rozworze w bagażniku (trochę się zmieści) do innych moich sklepów.
Temat taniego piwa z moje strony jest zamknięty. Pozdrawiam
Comment
-
-
Ja podałem kalkulacje z istniejącego minibrowaru restauracyjnego. Dane na 100% prawdziwe, ale z tego co wiem słód mają Weyermanna, na chmielu nie oszczędzają, a drożdże na 10hl górniaka kosztują 140 zł, nie 50 jak z browaru w gazecie. (Fakt można uwarzyć kilka warek, ale jak ma się 4 zbiorniki to lekko ciężko, chyba że ktoś lubi gęstwę trzymać 2-3 tygodnie - o ile przewidujesz kadki do zbioru gęstwy w swoim browarku).
Comment
-
-
Powiem tyle - ehehehehe No nie - może jeszcze dodam: tak, tak, kieruj się ulotką producenta sprzętu piwowarskiego.
Comment
-
-
Weź to na siebie i wynajmij Piwowara. Nawet nie podajesz miejscowości, i co, inwestor miałby się przeprowadzić, płacić za wynajem mieszkania, nic z tego nie wyciągać i liczyć na coś ciekawego z tak małej produkcji? Kluczysz i kombinujesz, ale nie widzę żadnego sensu przy takich warunkach wchodzenia w taką komitywę. To nie jest tak, że nic nie zamierzasz z tego nawet na początku wyciągać, jesteś na uprzywilejowanej pozycji, wstawiając te piwa do własnych sklepów będziesz miał z tego jednak korzyści, Poza tym pewnie zagospodarujesz w koszty produkcji czynsz i inne koszty obiektu, który teraz stoi bezużyteczny, odciąžýsz tym samym swoją inną działalność, a obciążysz tym kosztem wspólnika, a ten wspólnik pewnie też ma nie mieć z tego na początku korzyści. Przy takiej produkcji, to lepiej co trzy miesiące lokować pieniądze na okazyjne lokaty niž wchodzić w takie interesy. Mogę się mylić, ale takie jest moje zdanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielnikPospolity Wyświetlenie odpowiedzisprzedaje piętro niżej u siebie w sklepie lub rozworze
1. drąg umieszczony podłużnie w wozie gospodarskim, łączący przednią i tylną część podwozia;
2. w budownictwie: pozioma belka odgraniczająca otwory drzwiowe i okienne w drewnianych ścianach lub dzieląca poziomo ściany na mniejsze pola; rygiel;
3. potocznie: człowiek gruby, otyłyOstatnia zmiana dokonana przez Doodeck; 2015-01-25, 14:16.Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
Comment