Lagerowy offtop
Collapse
X
-
Kompletnie nic, dlatego że w Polsce nie można ich nabyć. Biorąc jednak pod uwagę, iż jesteśmy w czołówce europejskiej piwoszy to musi się to zmienić, coraz więcej jest wymagających konsumentów, którzy cenią dobry gatunek a nie marketowe popłuczynyComment
-
Kompletnie nic, dlatego że w Polsce nie można ich nabyć.
PS Spokojnie część z nich można w Polsce nabyć. Poza tym są jesczcze sklepy internetowe.Comment
-
ostatnio można u nas dostać niemal wszystko z krajowego podwórka
co mają powiedzieć mieszkańcy małych miejscowości przy nas, stołeczniakach?
z lagerowym się ostatnio przeprosiłem
bo raz, że jest w sklepie pod oknem
dwa, że nie jest złe, a dobre nawet
więc spożycia i reklamy godneveni, emi, bibiComment
-
W takim razie Bałtyk to najcieplejsze polskie morze, Tatry to najwyższe góry a Wisła to najdłuższa rzeka - wszak inne są daleko, wycieczki drogie, a dolina Amazonii niebezpieczna.
PS Spokojnie część z nich można w Polsce nabyć. Poza tym są jesczcze sklepy internetowe.
Lubię Polskie piwa i chyba dobrze coraz więcej jest tych regionalnych, więc nie ma co się zachłystywać tymi z zagranicy. Każdy lubi co innego.Comment
-
Skąd wiesz, że nie ma czym się zachwycać skoro ich nie próbowałeś? Jasnowidz? W sklepie muzycznym dotykasz ręką płytę i już wiesz, że piosenka nr 5 jest średnia a nr 7 doskonała?
Wiele browarów rzemieślniczych refermentuje swoje piwa w butelce więc problem niepasteryzacji odpada. Parę dni temu piłem Imperial Stouta z Nogne O niepasteryzowanego i niefiltrowanego z datą rozlewu styczeń 2012, data przydatności do spozycia to lipiec 2016r. Także nie masz się czym przejmować, wpływ niepasteryzacji na smak jest dla mnie abstrakcją ale już nie wchodzę w polemikę.Comment
-
jeśli mieszkasz w wawie, a tak podajesz, to nie wypisuj niedorzeczności
ostatnio można u nas dostać niemal wszystko z krajowego podwórka
co mają powiedzieć mieszkańcy małych miejscowości przy nas, stołeczniakach?
z lagerowym się ostatnio przeprosiłem
bo raz, że jest w sklepie pod oknem
dwa, że nie jest złe, a dobre nawet
więc spożycia i reklamy godne
PS - dobre piwa z małych browarów pijam właśnie najczęściej w małej miejscowości (10-13 tys. mieszkańców), która ma o niebo lepszy dostęp do dobrego piwa niż cała moja dzielnica (125 tys.).Comment
-
-
Skąd wiesz, że nie ma czym się zachwycać skoro ich nie próbowałeś? Jasnowidz? W sklepie muzycznym dotykasz ręką płytę i już wiesz, że piosenka nr 5 jest średnia a nr 7 doskonała?
Wiele browarów rzemieślniczych refermentuje swoje piwa w butelce więc problem niepasteryzacji odpada. Parę dni temu piłem Imperial Stouta z Nogne O niepasteryzowanego i niefiltrowanego z datą rozlewu styczeń 2012, data przydatności do spozycia to lipiec 2016r. Także nie masz się czym przejmować, wpływ niepasteryzacji na smak jest dla mnie abstrakcją ale już nie wchodzę w polemikę.
Zachęcam innych forumowiczów do zabrania głosu w tej sprawie. Bo ja nie wiem jak tzw. żywe piwo niefiltrowane i niepasteryzowane o którym piszesz może mieć kilka lat ważności ? Skoro większość na rynku ma 3 tygodnie. NIe wiem czy technologia jak napisałeś "refermentacji w butelce" zapewnia takie same walory smakowe jak tradycyjna technologia
PS. Skończ z ironią i złośliwością w swoich postachComment
-
Ale moje doświadczenia wskazują na ogromną różnicę w smaku pomiędzy pasteryzowanymi lub nie.
NIe wiem czy technologia jak napisałeś "refermentacji w butelce" zapewnia takie same walory smakowe jak tradycyjna technologia
Poza tym na czas ważności ma też wpływ woltaż.
PS. Skończ z ironią i złośliwością w swoich postachComment
-
Piłeś to samo piwo w obu wersjach i stwierdziłeś że niepasteryzowana rózni się znacząco na plus? CZy porównujesz rózne marki ze sobą?
A refermentacja jest nie tradycyjna? Na wyspach stosuje się ją o ile się nie mylę od setek lat. W Belgii również ma długi staż.
Poza tym na czas ważności ma też wpływ woltaż.
A skończysz oceniać twórczość z którą nigdy nie miałeś do czynienia i nie widziałeś na oczy?
Z oceną poczekam na opinie innych forumowiczów, którzy mają większą wiedzą w zakresie warzenia piwa niż ty.Comment
-
Jakich niedorzeczności? Że nie będę jeździć po dwie butelki piwa przez pół miasta? Jak mnie nachodzi ochota na wypicie browarka kilkanaście minut przed północą to nie będę kursować do centrum autobusem nocnym, tylko idę spacerem do monopolowego na osiedlu.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
To planuj odpowiednio do możliwości, to raz. A dwa nie wspomniałeś czy głównie kupujesz konserwy czy pijesz beczkowe...Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.
Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.
Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...-
Channel: Imprezy, promocje, wydarzenia
2024-10-12, 20:15 -
-
To tzw piwo nie nadaje się do picia.
Alko 5% - zero pełni, zero smaku, zero czegokolwiek.
Popłuczyny z tanka...
Nowoczesna puszka oznacza nowoczesny płyn czyli woda z homeopatyczną zawartością piwa....-
Channel: Szwecja
2024-07-01, 15:47 -
-
Z obawą sięgałem po to piwo, nie wiedząc czego spodziewać się po nowych właścicielach.
Wygląd: jasnożółte (słomkowe), z obfitą i trwałą pianą pozostawiającą laceing, raczej niskie wysycenie.
Aromat: czysty lagerowy, zbożowy, lekko kwaskawy.
Smak: słodowa zbożowość,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Małe, przygraniczne miasteczko Krnov może poszczycić się drugim browarem. Arogant, taka nazwę dla browaru wymyślił właściciel i mieści się on w pięknym, starym budynku dawnego lodowiska. Jak na początku rozmowy podkreślił Petr, browarek jest mały, ale mój, a na dodatek powstał bez...
-
Channel: Czechy
-
-
Bohdaneč, to kolejna wioska w której otwarty został browar. Działają krótko, bo dopiero od marca tego roku. Browar, oraz mała sala mieści się w starej, wyremontowanej hospodzie.
Warzelnia to 800 litrowe garnki, są 2 otwarte kadzie i 6 tanków. Sprzęt został zakupiony w Szwajcarii, oraz Austrii....5 Photos-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment