Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ray89
Wyświetlenie odpowiedzi
Słodki ulepek dobry na orzeźwienie?
Collapse
X
-
Słodki ulepek dobry na orzeźwienie?
Tagi: brak
-
-
"Wolne żarty" to zgnojenie?? O tempora, o mores! Zwłaszcza, że pioterb4 ma rację. Mylisz dwie rzeczy - uzupełnienie płynów w organizmie z uzupełnieniem kalorii. Piwo, zwłaszcza tak słodkie, jak to opisywane w tym temacie jest napojem hipertonicznym i średnio nadaje się do gaszenia pragnienia (podobnie jak inne napoje zawierające dużo cukrów prostych), bowiem w celu przyswojenia konieczne jest wykorzystanie wody, która już jest w organizmie. Działa więc wręcz odwadniająco.
Comment
-
-
Gdyby kaloryczność była priorytetem to najlepszym napojem po wysiłku fizycznym byłaby coca-cola, dosładzany napój owocowy albo mleko - wszystkie one mają więcej kalorii niż piwo. Tak się jednak składa, ze piwo jest napojem i jego nadrzędną funkcją w sezonie letnim (podobnie jak i wody czy kompotu) jest napojenie spranionego organizmu. Kalororie przyjmuje się pod postacią sytego posiłku. I to nie jest teoria, tylko fakt. Gdyby było inaczej to w Niemczech latem pijano by koźlaki zamiast pilsów i hellesów, a w Belgii zamiast lekkich witbierów i mocno nachmielonych saisonów - dubble i quadruple.Last edited by pioterb4; 2013-01-27, 15:18.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziSłodki ulepek dobry na orzeźwienie? Wolne żarty.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziPiwo do ugaszenia pragnienia to jest piwo stosunkowo lekkie (max 5%), raczej wytrawne i odpowiednio goryczkowe.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziSłodki napój nie jest dobrym wyborem jako uzupełnienie płynów, dlatego też nikt np nie nawadnia się po biegu/treningu coca-colą.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Słodki napój nie jest dobrym wyborem jako uzupełnienie płynów,
Kalororie przyjmuje się pod postacią sytego posiłku.
raczej wytrawne i odpowiednio goryczkoweLast edited by Marusia; 2013-01-30, 09:25. Powód: usunięto fragment nie wnoszący nic do tematu, a kontynuujący wątek o słowach na "k", obecnie usunięty.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ray89 Wyświetlenie odpowiedziJuż widzę jak kolarz czy tam skoczek narciarski po treningu wpierdziela (w celu uzupełnienia "kalororii" golonko z ziemniakami i kiszoną kapustą.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ray89 Wyświetlenie odpowiedziJedziesz 100km na rowerze bez zatrzymywania w 35*C, wypijasz wytrawne, goryczkowe piwo, w ryju masz kapcia, saharę, woda spływa do gardła nie nawilżając go więc po wypiciu takiego piwa goryczkę będziesz czuł w gardle przez kolejną godzinę.
Już raz to napisałem, ale powtórzę: gdyby twoja teoria miałą zastosowanie to Niemcy w lecie podawaliby koźlaki i ciemne pszenice a nie na jesień czy zimę. Z jakiegoś powodu jednak jest odwrotnie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chemmobile Wyświetlenie odpowiedziSugerujesz, że nic co słodkie nie może być orzeźwiające?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chemmobile Wyświetlenie odpowiedziChcesz powiedzieć, że o gaszeniu pragnienia decyduje raczej niewielki dodatek przyprawy w postaci chmielu?
Comment
-
-
Już raz to napisałem, ale powtórzę: gdyby twoja teoria miałą zastosowanie to Niemcy w lecie podawaliby koźlaki i ciemne pszenice a nie na jesień czy zimę. Z jakiegoś powodu jednak jest odwrotnie.
Zresztą czy rżniete to koźlak lub ciemna pszenica? Nie do końca rozumiem ten przykład. Koźlaki nadają się bardziej na zimę bo są bardziej rozgrzewające, mają wyższy ekstrakt, więcej alkoholu, pszenice raczej są piwami na cieplejsze dni..Last edited by Ray89; 2013-01-27, 17:18.
Comment
-
-
Mówiliśmy o piwach słodowych, pełnych, nisko odfermentowanych, do których warznia używa się słodów ciemnych np karmelowych. Przez cały rok to koźlaki podają browry przemysłowe średnie i duże. Sprawdź sobie portfolio browarów małych i miikrusów, a zobaczysz, że rotacja jak najbardziej funkcjonuje.
Skoro dunekl weizn i bock nie pasują to bardzo proszę - Marzen. Pełne, słodowe piwo, nisko odfermentowane, czasem trochę słodkawe. Tradycyjnie podawane na początej jesieni, nie w czasie żniw, mimo że rolnikom brakowąło kalorii... Mam nadzieję, że to już będzie lepszy przykład.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziSądzę jednak, że słąbsze alkoholowo i bardziej chmielowo-wytrawne piwo napoi mnie szybciej niż ciemniak/półciemniak o profilu słodkim.Last edited by chemmobile; 2013-01-27, 18:27.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
Comment