Wysyłanie wezwania przedsądowego przez bank

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • noodles
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.09
    • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
    Kiedyś w natłoku obowiązków zapomniałem spłacić w terminie kartę kredytową i dostałem podobne pismo z banku (koszt 25 zł ) i po uregulowaniu należności sprawa została zamknięta.
    Ja chciałbym zapytać o ten szczegół bo jeśli to prawda co napisałeś to jest to dla mnie bardzo bulwersujące. Pominę fakt, ze nie widzę wielkiego podobieństwa między wezwaniem do zaniechania naruszeń dóbr osobistych a bankowym wezwaniem do spłaty zaległego zobowiązania. Czy możesz podać który bank jako pierwsze wezwanie do spłaty zaległego zobowiązania (z tego co napisałeś wynika, że nie zalegałeś pół roku ani nie dostałeś kilku wcześniejszych wezwań) wysyła pismo przedsądowe w którym straszy klienta pozwem ?
    Chciałbym to sprawdzić i w przyszłości unikać tego banku.
    Moja kolekcja podstawek
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja chciałbym zapytać o ten szczegół bo jeśli to prawda co napisałeś to jest to dla mnie bardzo bulwersujące. Pominę fakt, ze nie widzę wielkiego podobieństwa między wezwaniem do zaniechania naruszeń dóbr osobistych a bankowym wezwaniem do spłaty zaległego zobowiązania. Czy możesz podać który bank jako pierwsze wezwanie do spłaty zaległego zobowiązania (z tego co napisałeś wynika, że nie zalegałeś pół roku ani nie dostałeś kilku wcześniejszych wezwań) wysyła pismo przedsądowe w którym straszy klienta pozwem ?
    Chciałbym to sprawdzić i w przyszłości unikać tego banku.
    Ostatnio słyszałem, że odpowiednio sformułowane pisma przed sądowe potrafią wiele wymusić/załatwić. Prawnicy korzystają z nich w wielu sytuacjach np. spory z operatorami GSM, bankami itd.

Comment

• noodles
      • 2005.09
      • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
      Ostatnio słyszałem, że odpowiednio sformułowane pisma przed sądowe potrafią wiele wymusić/załatwić. Prawnicy korzystają z nich w wielu sytuacjach np. spory z operatorami GSM, bankami itd.
      To oczywiste. Ale kilka dni po terminie spłaty nie wysyła się takich pism. Mam dziwne przeczucie, że Chemmobile nie poda nazwy tego banku.
      Last edited by noodles; 2013-01-30, 10:50.
      Moja kolekcja podstawek

Comment

• mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

To oczywiste. Ale kilka dni po terminie spłaty nie wysyła się takich pism.
        No właśnie nastała moda na ich wysyłanie bo są skuteczniejsze od zwykłych wezwań.

Comment

• chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

@noodles
          Bankowe działy windykacji czy też wynajęte firmy windykacyjne nie bawią się z nami jak z dziećmi. Od razu idą utartą ścieżką prawną, na co zresztą zgadzamy się podpisując regulaminy bankowe. Na początku też byłem zdziwiony formą, ale z drugiej strony jak mieli załatwić sprawę? "Drogi kliencie, prosimy spłacić kartę kredytową, bo jest nam niemiło"?
          Pismo składa się z dwóch części. Pierwsza to wezwanie, druga to informacja o konsekwencjach nie zastosowania się do treści wezwania. Nie ma w tym nic bulwersującego. Domyślam się, że użycie w piśmie słów "sąd", "sądowe" czy "przedsądowe" wzbudziło emocje u tych, którzy nie mieli do tej pory styczności z takimi dokumentami (a są one dość powszechnie stosowane).
          Poza tym są jeszcze "ostateczne wezwania", więc do spotkania w sądzie wcale nie musi dojść. W kopyrowym przypadku jest podobnie, tylko przedmiot sprawy inny.
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• noodles
            • 2005.09
            • 700

Nie chodziło mi o zbędną naukę lecz o nazwę banku. Podasz ?
            Moja kolekcja podstawek

Comment

• chemmobile
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.03
              • 2168

Nie chodziło mi o zbędną naukę lecz o nazwę banku. Podasz ?
              I po co ta opryskliwość? Skoro nie chodziło ci o "zbędną naukę", to po co zadajesz pytania?
              Chyba nie zrozumiałeś - nie mam zamiaru podawać nazwy banku, wszystkie stosują podobny schemat działania.
              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                I po co ta opryskliwość?
                Kto sieje wiatr...

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

... nie mam zamiaru podawać nazwy banku, wszystkie stosują podobny schemat działania.
                  Nie wszystkie.

Comment

• rohozecky
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2008.11
                    • 1839

wysyła pismo przedsądowe w którym straszy klienta pozwem ?
                    Bank nie musi wysyłać wezwania "przedsądowego" i straszyć pozwem, gdyż w 99% przypadków nie musi wytaczac przeciwko Tobie powództwa, aby móc następnie prowadzić egzekucję....
                    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• noodles
                      • 2005.09
                      • 700

I po co ta opryskliwość? Skoro nie chodziło ci o "zbędną naukę", to po co zadajesz pytania?
                      Chyba nie zrozumiałeś - nie mam zamiaru podawać nazwy banku, wszystkie stosują podobny schemat działania.
                      Tak myślałem. A może nie chcesz podać nazwy dlatego że po prostu zmyślasz i naruszyłbyś dobre imię banku ? Tu dopiero jest podobieństwo !
                      Moja kolekcja podstawek

Comment

• chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

Taaa, dzień bez teorii spiskowej to dzień stracony
                        Last edited by chemmobile; 2013-01-30, 11:20.

Comment

• noodles
                          • 2005.09
                          • 700

Taaa, dzień bez teorii spiskowej to dzień stracony
                          Tak jak u ciebie dzień bez absurdalnej "Godziny nienawiści do Kopyra".
                          Last edited by noodles; 2013-01-30, 11:27.
                          Moja kolekcja podstawek

Comment

Przetwarzanie...
                          X