Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
Kiedyś w natłoku obowiązków zapomniałem spłacić w terminie kartę kredytową i dostałem podobne pismo z banku (koszt 25 zł ) i po uregulowaniu należności sprawa została zamknięta.
Ja chciałbym zapytać o ten szczegół bo jeśli to prawda co napisałeś to jest to dla mnie bardzo bulwersujące. Pominę fakt, ze nie widzę wielkiego podobieństwa między wezwaniem do zaniechania naruszeń dóbr osobistych a bankowym wezwaniem do spłaty zaległego zobowiązania. Czy możesz podać który bank jako pierwsze wezwanie do spłaty zaległego zobowiązania (z tego co napisałeś wynika, że nie zalegałeś pół roku ani nie dostałeś kilku wcześniejszych wezwań) wysyła pismo przedsądowe w którym straszy klienta pozwem ?
Chciałbym to sprawdzić i w przyszłości unikać tego banku.
Ja chciałbym zapytać o ten szczegół bo jeśli to prawda co napisałeś to jest to dla mnie bardzo bulwersujące. Pominę fakt, ze nie widzę wielkiego podobieństwa między wezwaniem do zaniechania naruszeń dóbr osobistych a bankowym wezwaniem do spłaty zaległego zobowiązania. Czy możesz podać który bank jako pierwsze wezwanie do spłaty zaległego zobowiązania (z tego co napisałeś wynika, że nie zalegałeś pół roku ani nie dostałeś kilku wcześniejszych wezwań) wysyła pismo przedsądowe w którym straszy klienta pozwem ?
Chciałbym to sprawdzić i w przyszłości unikać tego banku.
Ostatnio słyszałem, że odpowiednio sformułowane pisma przed sądowe potrafią wiele wymusić/załatwić. Prawnicy korzystają z nich w wielu sytuacjach np. spory z operatorami GSM, bankami itd.
Ostatnio słyszałem, że odpowiednio sformułowane pisma przed sądowe potrafią wiele wymusić/załatwić. Prawnicy korzystają z nich w wielu sytuacjach np. spory z operatorami GSM, bankami itd.
To oczywiste. Ale kilka dni po terminie spłaty nie wysyła się takich pism. Mam dziwne przeczucie, że Chemmobile nie poda nazwy tego banku.
@noodles
Bankowe działy windykacji czy też wynajęte firmy windykacyjne nie bawią się z nami jak z dziećmi. Od razu idą utartą ścieżką prawną, na co zresztą zgadzamy się podpisując regulaminy bankowe. Na początku też byłem zdziwiony formą, ale z drugiej strony jak mieli załatwić sprawę? "Drogi kliencie, prosimy spłacić kartę kredytową, bo jest nam niemiło"?
Pismo składa się z dwóch części. Pierwsza to wezwanie, druga to informacja o konsekwencjach nie zastosowania się do treści wezwania. Nie ma w tym nic bulwersującego. Domyślam się, że użycie w piśmie słów "sąd", "sądowe" czy "przedsądowe" wzbudziło emocje u tych, którzy nie mieli do tej pory styczności z takimi dokumentami (a są one dość powszechnie stosowane).
Poza tym są jeszcze "ostateczne wezwania", więc do spotkania w sądzie wcale nie musi dojść. W kopyrowym przypadku jest podobnie, tylko przedmiot sprawy inny.
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich. Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Nie chodziło mi o zbędną naukę lecz o nazwę banku. Podasz ?
I po co ta opryskliwość? Skoro nie chodziło ci o "zbędną naukę", to po co zadajesz pytania?
Chyba nie zrozumiałeś - nie mam zamiaru podawać nazwy banku, wszystkie stosują podobny schemat działania.
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich. Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
wysyła pismo przedsądowe w którym straszy klienta pozwem ?
Bank nie musi wysyłać wezwania "przedsądowego" i straszyć pozwem, gdyż w 99% przypadków nie musi wytaczac przeciwko Tobie powództwa, aby móc następnie prowadzić egzekucję....
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
I po co ta opryskliwość? Skoro nie chodziło ci o "zbędną naukę", to po co zadajesz pytania?
Chyba nie zrozumiałeś - nie mam zamiaru podawać nazwy banku, wszystkie stosują podobny schemat działania.
Tak myślałem. A może nie chcesz podać nazwy dlatego że po prostu zmyślasz i naruszyłbyś dobre imię banku ? Tu dopiero jest podobieństwo !
Comment