Benedykt XVI abdykuje!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Celestyn V nie był więziony.
    Widze, ze czytales tylko jedno zrodlo.
    Cytat z innego:
    "Abdykacja Celestyna V źle się dla niego skończyła. Jego następca - Bonifacy VIII - obawiał się, że wokół Celestyna V mogłaby się gromadzić jakaś opozycja, dlatego umieścił go w odosobnieniu, gdzie były papież zmarł. Oskarżano potem Bonifacego VIII, że przyczynił się do śmierci swego poprzednika."

Po abdykacji zostal uwieziony w zamku Fumone niedaleko Rzymu.
    A na youtube mozesz zobaczyc jak malutka mial cele.
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
      Akurat to się zdarzało w historii świata. I to nie tylko z powodu abdykacji - w szczytowym momencie chyba mieliśmy 4 papieży, z których każdy był przekonany, że to on jest prawdziwą głową kościoła katolickiego, a reszta to uzurpatorzy. Niemniej słabo interesuję się tym tematem, więc wiem tylko tyle, ile nauczyłem się na historii lata temu i wyczytałem w internecie.

Za to interesująca jest inna kwestia. Benedykt XVI jako przyczyny podał słaby stan ciała i... Ducha. O ile problemy zdrowotne obecnego papieża nie są żadną tajemnicą (media spekulowały o jego abdykacji już 2 lata temu), o tyle ten drugi problem jest mocno zastanawiający.

Myślicie, że za tą abdykacją stoi coś więcej, niż tylko słabnące ciało starszego człowieka? I jakie ta zmiana będzie miała konsekwencje dla świata?
      Jeśli pytasz na żarty to odpowiadam, że z powodu abdykacji Benedykta XVI postanowiłem zostać księdzem. Nie wiem czy to będzie miało konsekwencje dla świata.

Jeśli pytasz poważnie to odpowiem pytaniem na pytanie: a jakie niby mają być konsekwencje? Jaki wpływ na losy świata ma fakt, że odchodzi głowa jednego z kościołów?
      Jeśli chodzi o kwestie wiary to zmiana papieża też nic nie wniesie. Tak jak kilkadziesiąt lat temu kościół nie dopuszczał transfuzji krwi i przeszczepów organów, tak za 2-3 dekady normalne będzie, że pozwoli na śluby księży i zaakceptuje związki homoseksualne. Jest to nieuniknione. Kwestia czasu.
      Last edited by Promil03; 2013-02-12, 19:56.

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5030

Moja zona twierdzi, ze zdezerterowal
        Ja uwazam, ze jest czlowiekiem malej wiary i nigdy nie zaslugiwal na wyniesienie do tej godnosci.
        5450 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• von_scheisse
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.02
          • 488

A ja uważam, że Benedykt to człowiek naprawdę uduchowiony i głębokiej wiary - świadczy o tym m.in. jego bardzo bogaty dorobek naukowy z zakresu teologii. Osobiście uważam, że próby dociekania przyczyn jego abdykacji są bez sensu - taka dyskusja do niczego konstruktywnego nie prowadzi.

Mimo wszystko postaram się pokusić o pewną ocenę - trza pamiętać, że Benedykt to prawie 86-letni człowiek i z racji wieku i pogarszającego się zdrowia coraz większą ilość obowiązków musiałby przekazywać osobom z jego otoczenia. Być może chciał tego uniknąć, nie chciał być swego rodzaju "witryną" dla działań otaczających go osób. Wg mnie nie jest to w żaden sposób oznaka tchórzostwa/wewnętrznej słabości, ale ta decyzja musiała się wiązać z odwagą - jestem przekonany, że Benedykt był od początku świadom tego, jaki szum krytyki i domysłów na całym świecie wywoła jego decyzja.
          Last edited by von_scheisse; 2013-02-12, 21:44.
          Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
          http://www.chmielnik-jakubowy.pl
          https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.08
            • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika von_scheisse Wyświetlenie odpowiedzi
            A ja uważam, że Benedykt to człowiek naprawdę uduchowiony i głębokiej wiary - świadczy o tym m.in. jego bardzo bogaty dorobek naukowy z zakresu teologii. Osobiście uważam, że próby dociekania przyczyn jego abdykacji są bez sensu - taka dyskusja do niczego konstruktywnego nie prowadzi.

Mimo wszystko postaram się pokusić o pewną ocenę - trza pamiętać, że Benedykt to prawie 86-letni człowiek i z racji wieku i pogarszającego się zdrowia coraz większą ilość obowiązków musiałby przekazywać osobom z jego otoczenia. Być może chciał tego uniknąć, nie chciał być swego rodzaju "witryną" dla działań otaczających go osób. Wg mnie nie jest to w żaden sposób oznaka tchórzostwa/wewnętrznej słabości, ale ta decyzja musiała się wiązać z odwagą - jestem przekonany, że Benedykt był od początku świadom tego, jaki szum krytyki i domysłów na całym świecie wywoła jego decyzja.
            Ja mam wrażenie, że nie od dzisiaj "źle sie dzieje w państwie watykańskim", parafrazując klasyka literatury staroangielskiej...
            Brak kontroli nad biurokracją, nie zawsze czystymi czy przejrzystymi interesami różnych grup i tu można dołożyć inne domysły - to za dużo dla jednego człowieka, który to wszystko firmuje swoją osobą, ale kontroli praktycznie nie ma za wielkiej...

Wystarczy wspomnieć niejasne do dziś okoliczności śmierci po 33 dniach Jana Pawła I - papieża relatywnie młodego i zdrowego, który od początku nie ukrywał, że zamierza zrobić porządek w Watykanie...

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
            Moja zona twierdzi, ze zdezerterowal
            Ja uwazam, ze jest czlowiekiem malej wiary i nigdy nie zaslugiwal na wyniesienie do tej godnosci.
            A wg mnie doszedł do ściany i stwierdził, że głową muru nie przebije...
            Nie wiem, czy nie będzie uprawniona dywagacja, że dostał od administracji watykańskiej ultimatum - odchodzisz i żyjesz, choć w odosobnieniu, albo... no dobra wolę nie kończyć.

Wiara teoretycznie jest fajna i idealistyczna, ale tą wiarę głoszą ludzie zorganizowani w jakieś organizacje, które do tego mają swje finanse, a gdzie w grę wchodzą pieniądze, tam u niektórych, którzy powinni być ponadto, czasem biorą góre prymitywne instynkty (żeby nie było chodzi mi o administrację watykańską, anie o B16)
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• tfur
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2006.05
              • 1311

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
              ...parafrazując klasyka literatury staroangielskiej...
              jeśli chodzi o szekspira, to posługiwał się wczesną formą nowoczesnej już angielszczyzny
              nie był to 'stary' angielski, będący w użyciu do połowy średniowiecza
              co do wymiany papieży, dotyka mnie ona podobnie jak rotacja na stołku prezesa citibanku
              veni, emi, bibi

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9788

To obaj jesteśmy podobnie dotknięci...
                A do wypowiedzi irona o porządkach w W. - do tego bardziej nadaje się B-52 niż B-16...

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

Amerykanie o nowym papieżu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Comment

Przetwarzanie...
                  X