Ciekawych czasów dożyliśmy, jesteśmy świadkami pierwszej od XIII wieku abdykacji papieża. Z tej okazji warto zaznaczyć, że Benedykt miał swoje piwo
Benedykt XVI abdykuje!
Collapse
X
-
Benedykt XVI abdykuje!
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Tagi: brak
-
-
Akurat to się zdarzało w historii świata. I to nie tylko z powodu abdykacji - w szczytowym momencie chyba mieliśmy 4 papieży, z których każdy był przekonany, że to on jest prawdziwą głową kościoła katolickiego, a reszta to uzurpatorzy. Niemniej słabo interesuję się tym tematem, więc wiem tylko tyle, ile nauczyłem się na historii lata temu i wyczytałem w internecie.
Za to interesująca jest inna kwestia. Benedykt XVI jako przyczyny podał słaby stan ciała i... Ducha. O ile problemy zdrowotne obecnego papieża nie są żadną tajemnicą (media spekulowały o jego abdykacji już 2 lata temu), o tyle ten drugi problem jest mocno zastanawiający.
Myślicie, że za tą abdykacją stoi coś więcej, niż tylko słabnące ciało starszego człowieka? I jakie ta zmiana będzie miała konsekwencje dla świata?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziA
Myślicie, że za tą abdykacją stoi coś więcej, niż tylko słabnące ciało starszego człowieka? I jakie ta zmiana będzie miała konsekwencje dla świata?
Był koniec kalendarza Majów, teraz będzie ostatni papieżLast edited by docent; 2013-02-11, 13:29.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziteraz będzie ostatni papież
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziAkurat to się zdarzało w historii świata. I to nie tylko z powodu abdykacji - w szczytowym momencie chyba mieliśmy 4 papieży, z których każdy był przekonany, że to on jest prawdziwą głową kościoła katolickiego, a reszta to uzurpatorzy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pershi Wyświetlenie odpowiedziAle to chyba czarnoskóry Papież ma być.
Pożyjemy, zobaczymy. Albo tylko zobaczymy.
A co do abdykacji, tak na marginesie to Jp 2 też chciał ustąpić, ale nie dostał zgody.POLAKIEM jestem i dobre
PIWO nie jest mi obce...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziZgody? Od kogo? Papież ma jeszcze kogoś - na Ziemi - nad sobą?
To złudzenie że władca niby absolutny może robić co chce. Tak jak Mieszko I musiał sie liczyć z drużyną, a rodzina Kimów z generałami."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Comment
-
-
Historia się lubi powtarzać.
Pierwszy papież który zrezygnował - Celestyn V po abdykacji był więziony/trzymany w odosobnieniu.
Benedykt XVI ma do wyniku konklawe przebywac w Castel Gandolfo, a po wybraniu nowego papieża ma przebywać na terenie klasztoru klauzulowego na terenie Watykanu...
No to jakby coś na kształt uwiezienia, choć oczywiście inne czasy, więc i inna formułaLast edited by iron; 2013-02-12, 13:15.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Celestyn V nie był więziony. Przed wyborem był pustelnikiem i nie miał doświadczenia w kierowaniu papieskim państwem. Sześć miesięcy po wyborze, złożył urząd i powrócił do życia pustelniczego.
Więcej tu: http://wpolityce.pl/artykuly/46916-n...cia-i-modlitwy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziBył koniec kalendarza Majów, teraz będzie ostatni papież
Swoją drogą rodzi to pomysły na nowe nazwy piw:
Sąd Ostateczny, albo Ostatni Papież
Comment
-
Comment