Akurat to się zdarzało w historii świata. I to nie tylko z powodu abdykacji - w szczytowym momencie chyba mieliśmy 4 papieży, z których każdy był przekonany, że to on jest prawdziwą głową kościoła katolickiego, a reszta to uzurpatorzy. Niemniej słabo interesuję się tym tematem, więc wiem tylko tyle, ile nauczyłem się na historii lata temu i wyczytałem w internecie.
Za to interesująca jest inna kwestia. Benedykt XVI jako przyczyny podał słaby stan ciała i... Ducha. O ile problemy zdrowotne obecnego papieża nie są żadną tajemnicą (media spekulowały o jego abdykacji już 2 lata temu), o tyle ten drugi problem jest mocno zastanawiający.
Myślicie, że za tą abdykacją stoi coś więcej, niż tylko słabnące ciało starszego człowieka? I jakie ta zmiana będzie miała konsekwencje dla świata?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT
A
Myślicie, że za tą abdykacją stoi coś więcej, niż tylko słabnące ciało starszego człowieka? I jakie ta zmiana będzie miała konsekwencje dla świata?
Pierwszą konsekwencją będzie wzrost popkulturowej popularności proroctwa św. Malachjasza. Interpretatorzy sugerują, że Benedykt był drugim od końca papieżem, potem nastąpi Sąd Ostateczny:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT
Akurat to się zdarzało w historii świata. I to nie tylko z powodu abdykacji - w szczytowym momencie chyba mieliśmy 4 papieży, z których każdy był przekonany, że to on jest prawdziwą głową kościoła katolickiego, a reszta to uzurpatorzy.
Właśnie, a jednym z kandydatów na następcę Benedykta ma być ponoć....kardynał z Ghany...
Pożyjemy, zobaczymy. Albo tylko zobaczymy.
A co do abdykacji, tak na marginesie to Jp 2 też chciał ustąpić, ale nie dostał zgody.
Historia się lubi powtarzać.
Pierwszy papież który zrezygnował - Celestyn V po abdykacji był więziony/trzymany w odosobnieniu.
Benedykt XVI ma do wyniku konklawe przebywac w Castel Gandolfo, a po wybraniu nowego papieża ma przebywać na terenie klasztoru klauzulowego na terenie Watykanu...
No to jakby coś na kształt uwiezienia, choć oczywiście inne czasy, więc i inna formuła
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2013-02-12, 13:15.
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Celestyn V nie był więziony. Przed wyborem był pustelnikiem i nie miał doświadczenia w kierowaniu papieskim państwem. Sześć miesięcy po wyborze, złożył urząd i powrócił do życia pustelniczego.
Zakładam ten wątek w celu informowania o akcjach charytatywnych i pomocowych organizowanych przez browary i branżę piwną,
tak by może ktoś z czytających dzięki temu mógł się włączyć w tego typu działania.
Informowania, gdzie można kupować piwa ukraińskie, by choć...
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
Comment