Piwo i e-papieros

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pizmak666
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.12
    • 1904

Nie sądziłem, że dożyję czasów gdy zwykłego szluga będzie sią nazywać analogowym papierosem...
    Becik ma rację.
    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• zerom_ol
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.10
      • 50

A ja już prawie 4 miesiące bez analoga. Z tą nazwą normalnego papierosa to po prostu przyjęło się tak w środowisku e-palaczy (waperów) tak jak wiele określę w innych dziedzinach

Comment

• KajusAnt
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.02
        • 347

Czy coś się poprawiło? Odczucia smakowe, zapachowe?

Comment

• slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5055

Zachęcony przez kumpla, zakupiłem sobie jednorazówkę na spróbowanie - 18 Provog Tobacco. Wrażenia:
          1. Bardzo brakuje tego pojedynczego rytuału - lekkie pozgniatanie, przypalenie benzyną, konkretne (pełne) buchy, skiepowanie. Tu mamy takie palenie bez początku i bez końca.
          2. Ciężar i dotyk już jednorazówki (wielkości zwykłego papierosa) jest kompletnie inny i irytujący. Ten dużo większy i cięższy kabanos wielorazówki jest tym bardziej odstraszający.
          3. Pomimo że ten smak to niby "tobacco", to jest w tym cholernie dużo perfumy. Na dłuższą metę nie daję rady. Zwykły Chesterfield, czy skręt z dobrego tytoniu to jednak jest kompletnie coś innego.

Nie przekreślam całkowicie tej idei, muszę spróbować innych smaków/marek. Jednak słabo widzę całkowite odstawienie tradycyjnych papierosów.
          Na plus elektrycznych jest zdecydowanie niższy koszt, oraz, jak by nie było, szkodliwość. A palić lubię i nie planuję przestać.

PS
          Określenie 'analogowy' w stosunku do zwykłego papierosa uważam za kuriozalne/śmieszne. 'Elektroniczny' też jest z czapy, bo one są co najwyżej elektryczne (e-papieros jest tak samo elektroniczny jak lampka nocna)
          Dick Laurent is dead.

Comment

• zerom_ol
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.10
            • 50

Odczucia zapachowe może się i poprawiły ale ciężko powiedzieć bo mam zapchane zatoki. Wydaje mi się że łatwiej mi wyłapać pewne zapach np. w piwie czy jedzeniu.
            Moim zdaniem żaden smak tytoniowy nie przypomina papierosa. Albo dużo orzeszków albo jakieś takie nie wiadomo co dlatego odrzuciłem smaki tytoniowe. Elektroniki no może nie za dużo ale w niektórych jest. Co do wagi no jest różnica ale idzie przywyknąć i masa zwykłego egona nie jest większa od wagi jednorazówki. Mimo wad ma tak mi się wydaje więcej zalet
            Last edited by zerom_ol; 2013-03-28, 19:47.

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie sądziłem, że dożyję czasów gdy zwykłego szluga będzie sią nazywać analogowym papierosem...
              Becik ma rację.
              Dopiero teraz przeczytałem
              Tylko czekać e-piwa...

Comment

• KajusAnt
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.02
                • 347

Polecam dla e-palaczy i nie tylko. Poczytajcie.
                blog nie tylko dla użytkowników e-papierosów

Comment

• buba343
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.10
                  • 4

Ja też na początku nie mogłem się przekonać do e-palenia. Od dłuższego czasu jednak nie palę "zwyczajnych". Postawiłem na oszczędność i zdrowsze powietrze w domu. E-fajki mają swoje wady i zalety. Z pewnością ich smak nie dorównuje tradycyjnym papierosom. Mnie na początku nie wystarczała też moc - miałem problem z dobraniem liquidu. Przerzuciłem się z myślą o całkowitym rzuceniu palenia, ale narazie coś mi nie idzie - więc cudowne właściwości e-papierosów też mają w sobie intensywne zabarwienie reklamowe.

W Internecie sporo jest informacji na ten temat. Wspomniany Blog Starego Chemika to ciekawe źródło wiedzy. Przydatne rzeczy znalazłem też tutaj:

Dodatkowo warto poszperać bo działa sporo for internetowych. Tam można chociaż przeczytać wiarygodne opisy konkretnych modeli i testy.

Comment

• krasnal45
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2008.02
                    • 423

Forum dyskusyjne o elektronicznych papierosach. Na forum znajdziesz wszystko o e-papierosach, liquidach, premixach i wszystkim innym dotyczącym e-papierosów.

Dla zainteresowanych Ja popadłem w nałóg e-palenia w lutym tego roku i wsiąkłem totalnie Analogi poszły w odstawkę. Od lutego zero papierosów. Fakt, e-palenie to zupełnie coś innego, ale możecie mi wierzyć. Aspekty kondycyjno-zdrowotne nie do przecenienia. Poza tym teraz to już dla mnie przyjemność. Majsterkowanie, kolekcjonowanie (niestety ) i cała ta otoczka związana z e-paleniem. E-papierosy wymagają jednak trochę cierpliwości, trochę zdolności manualnych, powiedziałbym nawet trochę pieszczot ale satysfakcja murowana. No i koniec ze smrodem, porannym wypluwaniem płuc i z tymi ok.4000 tysiącami trucizn i smoły zawartej w analogach, pozostaje czysta nikotyna zawarta w liquidach od której wszak jesteśmy uzależnieni a którą dostarczamy organizmowi przez co pociąg do papierosów zanika. Oczywiście sprawa najważniejsza TRZEBA CHCIEĆ
                    Ktoś wyżej napisał że w e-papierosach elektroniki tyle co w lampce nocnej. Totalna bzdura . Jest tam elektronika i to w niektórych modelach dość mocno zaawansowana.

Comment

• krasnal45
                      • 2008.02
                      • 423

Pozwoliłem sobie odkopać wątek.
                      To już ponad 10 lat bez analoga i ciągle ze smoczkiem waperskim w gębie.
                      Sporo sie przez te 10 lat wydarzyło, zmieniło...
                      Są tu może aktywni e-palacze? Z Trawnika czyli Zielonego Forum (który nota-bene już umarł), a może z ciągle aktywnego Salonu Rozchmurzonych?
                      Pozdrawiam piwoszy i waperów

Comment

• Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krasnal45 Wyświetlenie odpowiedzi
                        ..... pozostaje czysta nikotyna zawarta w liquidach
                        To nie jest tak piękne jak piszesz.
                        Cytat z pierwszego z brzegu opracowania:

"Główne składniki liquidów – glikol propylenowy i gliceryna – mogą powodować podrażnienia oczu i dróg oddechowych, a długotrwałe użytkowanie wpływać na OUN, zachowanie i śledzionę. Możliwe jest też powstawanie czynnika rakotwórczego z podgrzanego glikolu propylenowegotlenek propylenu oraz substancji podrażniające górne drogi oddechoweakroleiny z glicerolu. Inne szkody to wybuchy i pożary, a także podrażnienia gardła, jamy ustnej, kaszel, nudności oraz wymioty.

Tak wygląda działanie innych przykładowych składników zawartych w oparach waporyzatorów:
                        • nikotyna – promotor nowotworów płuc, uzależnia, rakotwórcza dla przewodu pokarmowego, spowalnia rozwój mózgu u nastolatków, podnosi ciśnienie krwi i tętno
                        • kotynina – zmniejsza płodność i reprodukcję
                        • aldehyd octowy – substancja rakotwórcza, zaostrzenie uszkodzenia wątroby wywołanego alkoholem (a przecież nie tak rzadko palenie idzie w parze z piciem, np. na imprezach)
                        • formaldehyd – substancja rakotwórcza, może być odpowiedzialny za zapalenie oskrzeli, płuc, zwiększone ryzyko astmy u dzieci, działa też drażniąca na oczy, nos czy gardło
                        Naukowcy wskazują również na fakt, że e-papierosy mogą indukować stany zapalne, zmniejszać wydajność immunologiczną, wprowadzać zmiany behawioralne, powodować drżenie i skurcze mięśni przez uszkodzenia neuronów, a na modelach zwierzęcych nawet upośledzać pamięć.

Ja dzięki Bogu palenie papierosów i fajki rzuciłem 30 lat temu i od tego czasu pozostał mi tylko jeden nałóg.

Last edited by Latarnik; 2023-03-30, 20:31.
                        5450 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• krasnal45
                          • 2008.02
                          • 423

Drogi @Latarniku, jeszcze raz powtórzę. 10 lat z e-papierosem na co dzień i żyję. Ba, po tych dziesięciu latach, mimo że mi te 10 lat przybyło (nie powiem ile mam teraz, ale wtedy miałem 53 ), lepsza kondycja, lepsze zdrowie, większy wigor...
                          Nie należy czytać ani cytować opracowań "pierwszych z brzegu", a jezeli kogoś temat naprawdę wciągnie i zainteresuje, zagłębi się w opracowania światowych, niezależnych naukowców, a nie ludzi podstawianych przez koncerny tytoniowe.
                          Główne składniki liquidów – glikol propylenowy i gliceryna – mogą powodować podrażnienia oczu i dróg oddechowych, a długotrwałe użytkowanie wpływać na OUN, zachowanie i śledzionę.
                          Nie wiem czy wiesz, ale glikol propylenowy i gliceryna, to jedne z podstawowych produktów w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, czy też farmaceutycznym.
                          Możliwe jest też powstawanie czynnika rakotwórczego z podgrzanego glikolu propylenowegotlenek propylenu oraz substancji podrażniające górne drogi oddechoweakroleiny z glicerolu.
                          Wierutna bzdura. Czy wiesz w jakiej temperaturze powstaje akroleina? Zresztą, nawet gdyby świadomie przypalić nośnik w grzałce i świadomie się tym smrodem spalenizny zaciągnąć, to zapewniam Cię, że zjadając kawałek karczka z grilla, wchłaniasz do organizmu o wiele, wiele więcej akroleiny.
                          Inne szkody to wybuchy i pożary,
                          O jakieś 99% więcej pożarów powstało w wyniku zaśnięcia z analogiem w łóżku.
                          nikotyna – promotor nowotworów płuc, uzależnia, rakotwórcza dla przewodu pokarmowego,
                          Kolejna bzdura. Czysta nikotyna nie uzależnia, badź uzależnia w bardzo niewielkim stopniu, Dopiero w połączeniu z inhibitorami MAO, wydzielającymi się podczas spalania tytoniu staje się złem. Wiesz, ktoś mądry napisał takie stwierdzenie: To nie nikotyna jest złem, a dym z palącego się papierosa.
                          • kotynina – zmniejsza płodność i reprodukcję
                          • aldehyd octowy – substancja rakotwórcza, zaostrzenie uszkodzenia wątroby wywołanego alkoholem (a przecież nie tak rzadko palenie idzie w parze z piciem, np. na imprezach)
                          • formaldehyd – substancja rakotwórcza, może być odpowiedzialny za zapalenie oskrzeli, płuc, zwiększone ryzyko astmy u dzieci, działa też drażniąca na oczy, nos czy gardło
                          Te substancje zawarte w aerozolu e-papierosowym stanowią 1-5 promili tego ile jest zawarte w powietrzu którym oddychasz w mieście i są pomijalnie małe.

Comment

• Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5030

W stanie, w którym mieszkam (New Jersey), a także w wielu innych stanach zakazane jest palenie e-papierosów w pomieszczeniach zamkniętych (restauracje, bary itd).
                            Jak widać nasi ustawodawcy nie podzielają Twojego entuzjazmu dla e-papierosów.
                            5450 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                              W stanie, w którym mieszkam (New Jersey), a także w wielu innych stanach zakazane jest palenie e-papierosów w pomieszczeniach zamkniętych (restauracje, bary itd).
                              Jak widać nasi ustawodawcy nie podzielają Twojego entuzjazmu dla e-papierosów.
                              A nikotynę w pastylkach można tam zażywać?
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                              X