Fermentor czy fermentator

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wsaczuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.09
    • 182

    #16
    we wszystkich opracowaniach naukowych jest fermentor, a za fermentator można wylecieć z egzaminu.

    Comment

    • dori
      Porucznik Browarny Tester
      • 2004.10
      • 320

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
      we wszystkich opracowaniach naukowych jest fermentor, a za fermentator można wylecieć z egzaminu.
      Na studiach zawsze używaliśmy formy fermentor. Również pracując w browarze przemysłowym tylko z taką formą się spotkałam.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #18
        Dzięki za oświecenie. Cóż, jest korytko Granta, jest i fermentor.

        A te opracowania naukowe bazują bardziej na literaturze obcojęzycznej czy polskiej? I na starszych czy świeższych pozycjach?

        Comment

        • wyvern
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.10
          • 55

          #19
          Ja używam formy fermentator, bo mi bardziej językowo pasuje. Z oplotu sobie też zrobiłem filtrator a nie filtror

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #20
            Widać, że nie tylko u nas są problemy z nazwą. Właśnie czytam angielskojęzyczną książkę, gdzie we wstępie jest odróżnienie słowa "fermentor" od "fermenter".

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #21
              Żeby było jeszcze śmieszniej, wymowa tych słów jest identyczna.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X