Bojkot AleBrowar - Satanizm nie przejdzie

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Zapewniam, że jakby to był symbol żydowski, to sprawa skończyła by się w sądzie, a nie na internetowych protestach.
    Jakie były w Polsce sprawy o obrazę religii żydowskiej? W jaki sposób ta etykieta "kpi" z chrześcijaństwa?

Piszesz, że etykieta z symbolem żydowskim zostałaby wzięta z automatu za antysemicką. O ile dobrze zrozumiałem, uznałabyś to za absurd, dlaczego więc nie jest dla ciebie absurdem uznawanie tej etykiety z automatu za antykatolicką?

Comment

• mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
      cytat z opisu piwa na fb:
      "Oto X, czyli dziesiąte piwo AleBrowaru."

może to nie jest przekrzywiona monstrancja a jedynie X będący rzymską 10tką ?
      X może też symbolizować krzyż Św. Andrzeja.

Comment

• docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        W jaki sposób ta etykieta "kpi" z chrześcijaństwa?
        Jak rozumiem zestawienie monstrancji z piwem jest dla niektórych obrazoburcze.
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

No to już naprawdę mieli by wielkie i twarde jaja, bo u nas problem polega na tym, że jeśli się kpi z katolicyzmu, to jeszcze ma się poparcie społeczeństwa, jak widać choć w tym temacie, natomiast jak będziesz pokpiwał z innych religii, to będzie afera międzynarodowa. Ja nie jestem jakąś wielką katoliczką, ale wszyscy jesteśmy wychowani w kulturze chrześcijańskiej i wstyd mi, jak czytam te rzewne bzdety o państwie wyznaniowym i forsowany brak wyrozumiałości dla katolików, którym ma prawo przeszkadzać forma przekrzywionego symbolu monstrancji. Zapewniam, że jakby to był symbol żydowski, to sprawa skończyła by się w sądzie, a nie na internetowych protestach. I oczywiście cały świat by się dowiedział, że Polacy znowu pokazali kły antysemityzmu. A tak to tylko przecież ten "ciemnogród"

Ewentualnie niech zrobią etykietę wyśmiewającą gejów lub lesbijki.

Comment

• mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
            Cieszę się, że to zrozumiałeś.

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Nie zrozumiał. Pytałem się o wyśmiewanie. W jaki sposób ta etykieta "wyśmiewa"? I co geje, lesbijki, rabin i mułła mają wspólnego z piwem?
              Last edited by żąleną; 2013-06-25, 12:22.

Comment

No to już naprawdę mieli by wielkie i twarde jaja, bo u nas problem polega na tym, że jeśli się kpi z katolicyzmu, to jeszcze ma się poparcie społeczeństwa, jak widać choć w tym temacie, natomiast jak będziesz pokpiwał z innych religii, to będzie afera międzynarodowa. Ja nie jestem jakąś wielką katoliczką, ale wszyscy jesteśmy wychowani w kulturze chrześcijańskiej i wstyd mi, jak czytam te rzewne bzdety o państwie wyznaniowym i forsowany brak wyrozumiałości dla katolików, którym ma prawo przeszkadzać forma przekrzywionego symbolu monstrancji. Zapewniam, że jakby to był symbol żydowski, to sprawa skończyła by się w sądzie, a nie na internetowych protestach. I oczywiście cały świat by się dowiedział, że Polacy znowu pokazali kły antysemityzmu. A tak to tylko przecież ten "ciemnogród"

Brawo za wpis.
                Dodam tylko tyle, że gdyby Nergal na koncercie podarł Koran, to do dziś by się ukrywał z wyrokiem śmierci na karku - więc gdzie jest to państwo wyznaniowe?
                Nie mamy państwa wyznaniowego tylko przekręty części kleru z dawną ubecją i częścią obecnych politykierów, gł. w zakresie zwrotu majątku, które niestety bardzo szkodzą wizerunkowi kościoła, co widać po wpisach tu na forum.

Comment

• mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

Nie zrozumiał. Pytałem się o wyśmiewanie. W jaki sposób ta etykieta "wyśmiewa"?
                  Dowiedz się co symbolizuje monstrancja.

I co geje, lesbijki, rabin i mułła mają wspólnego z piwem?
                  Mogą się go napić.

Comment

• docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

Pewnie wskutek tej afery AleBrowar stanie się pierwszym 'politycznym' piwem. Ocieranie się o klimaty LGBT, teraz ta akcja z monstrancją. Pokaż mi co pijesz a powiem Ci kim jesteś
                    Last edited by docent; 2013-06-25, 12:30.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chodzi mi o przekrzywioną monstrancję, a nie o samą monstrancję. Mnie to osobiście nie rusza, ale wnerwia mnie odmawianie prawa katolikom do protestu przeciw bawieniu się symbolem ich religii.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dowiedziałem się. Teraz chciałbym się dowiedzieć, dlaczego wg ciebie ta etykieta monstrancję "wyśmiewa".

Pomogę: http://sjp.pwn.pl/slownik/2541008/wy%C5%9Bmia%C4%87

Comment

• Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

Wg mnie, ze względu na kształt symbolizuje Boga-Słońce (Sol-Invictus), w środku którego umieszcza się Boga-Człowieka.

A skoro już tak, to przypomnę ukryte przez KK prawidłowe drugie przykazanie:
                          Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał, i nie będziesz im służył, gdyż ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a okazuje łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
                          Tak więc która strona tu kogoś obraża?

Inna sprawa, że nie są to słowa prawdziwego Boga, tylko uzurpatora - demiurga, gdyż prawdziwy, najwyższy Bóg nie jest ani zazdrosny, ani mściwy itp, itd. W tym temacie polecam zaznajomić się z "Hipostazą Archontów" oraz "O początku świata" (Biblioteka z Nag Hammadi), jak i innymi apokryfami (zwłaszcza Apokryf Jana).

Ale off-top, ulala
                          Last edited by Pendragon; 2013-06-25, 12:50.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

Dowiedziałem się. Teraz chciałbym się dowiedzieć, dlaczego wg ciebie ta etykieta monstrancję "wyśmiewa".

Pomogę: http://sjp.pwn.pl/slownik/2541008/wy%C5%9Bmia%C4%87
                            Monstrancja pełni bardzo ważna rolą w kulcie religijnym.
                            Na etykiecie jest użyta w formie żartobliwej a są sprawy, z których się nie żartuje.
                            Jedna z takich spraw jest Wiara i to nie ma znaczenia, czy katolicka, żydowska, muzułmańska, hinduska, buddyjska.

Comment

• WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

Nie przesadzacie? Czy na tej samej zasadzie Rowing Jack nie wyszydza... Inwalidów?

Albo ludzi z blizną na twarzy, jak ja? Bojkot!

Ja tutaj nie widzę żadnej obrazy; monstrancja nie jest opluwana, wieszana, przerabiana na wieszak do spodni czy cokolwiek. Jest po prostu... Trzymana. Przez mnicha.

Comment

• tomolek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 1752

Na etykiecie jest użyta w formie żartobliwej a są sprawy, z których się nie żartuje. Jedna z takich spraw jest Wiara i to nie ma znaczenia, czy katolicka, żydowska, muzułmańska, hinduska, buddyjska.
                                A kto wybiera te sprawy? Kto o tym decyduje z czego mogę sobie żartować a z czego nie?
                                www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

Przetwarzanie...
                                X