Bojkot AleBrowar - Satanizm nie przejdzie

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • InPivoVeritas
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.02
    • 43

Podczas czytania tego wątku przypomniał mi się Bachtin, a mianowicie kategoria karnawałowości i pogląd, że śmiech jest wyrazem swobodnego uczestnictwa w życiu społecznym i kulturowym.
    Last edited by InPivoVeritas; 2013-06-25, 13:52.
    Kiedyś stworzę sobie własne piwo. Z dz***ami i blackjackiem!

Lubię piwo i bobo-fruty.

Comment

• ppns
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.10
      • 1737

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
      Monstrancja pełni bardzo ważna rolą w kulcie religijnym.
      [..]
      Jedna z takich spraw jest Wiara i to nie ma znaczenia, czy katolicka, żydowska, muzułmańska, hinduska, buddyjska.
      Dla ateistów i niewierzących monstrancja może mieć jedynie
      wartość artystyczną albo zabytkowa.

Zakładasz , że każdemu ochrzczonemu przeszkadza
      takie przedstawienie monstrancji ? No , gratuluję
      przenikliwości .

W kwestii z czego można , a z czego nie można żartować ,
      mylisz się.
      piwoppns@wp.pl

Comment

• żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
        Przychodząc do kogoś w gości przyjmujesz reguły gospodarza, czy narzucasz własne?
        A to ma jakieś znaczenie dla omawianego tematu, czyli obrażania uczuć religijnych?
        Last edited by żąleną; 2013-06-25, 13:55. Powód: ale tempo wątku

Comment

• ppns
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1737

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor Wyświetlenie odpowiedzi
          Ciągle nikt nie wyjaśnił, w jaki sposób ta etykieta wyśmiewa/naśmiewa się z czegokolwiek.

Nikt tego Tobie nie wyjaśni , bo ta etykieta ani nie wyśmiewa , ani nie
          obraża "tzw" uczuć religijnych.
          piwoppns@wp.pl

Comment

• InPivoVeritas
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.02
            • 43

No właśnie. Istnieje rÓżnica między żartem polegającym na zestawieniu sfery przyziemnej i religijnej, a między wyśmiewaniem religii. StĄd w tradycji chrzescijanskiej karnawał itp., będący okresem właśnie takich żartów i przybliżenia sacrum do profanum, co bynajmniej nie oznacza profanacji.
            Kiedyś stworzę sobie własne piwo. Z dz***ami i blackjackiem!

Lubię piwo i bobo-fruty.

Comment

• pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
              Od jakiegoś czasu obserwuję Twe wypowiedzi na tym form. Twym ulubionym zajęciem zdaje się być judzenie uczestników różnych dyskusji. Twe opisy jak to ktoś komuś dał "strzała". Tak łatwo spod pióra wychodzą porównania do gestapo, albo tez tęsknota za nim. Człeku poucz się historii zanim coś takiego napiszesz. Przyrównywanie IRA do muzułmańskich bojówek hmm, fakt ze Irlandczycy z IRA to raczej w 100% byli i są katolicy ale ich walka to nie konflikt religijny a raczej narodowowyzwoleńczy.
              To jest konflikt polityczny, ale jeśli uważasz że religia nie ma tam żadnego znaczenia to jesteś naiwny. Ciężko jest jedno kategorycznie oddzielić od drugiego, ale mówienie że to sama polityka to trochę przejaskrawianie sprawy. Dziwne, że w Belfaście do najzacieklejszych starć na ulicach dochodzi właśnie w święta albo katolickie albo protestanckie.

Z doktryną profilu który skrytykowałem zapoznałem się zawczasu. W zeszłym roku już przykuł on mój wzrok gdy chciano tam wypędzać szatana z dzieci które przebierają się za kościotrupa na halloween. Spodobało mi się usuwanie komentarzy pisanych przez ludzi, którzy nie podchodzili entuzjastycznie do proponowanych pomysłów i wypowiadali się w sposób niezgodny z linią admina. Fajny był też zbiorowy lincz pod zdjęciem ks Bonieckiego, tylko dlatego, że ten nie przyłączył się do nagonki na Nergala i nie chciał go utopić - jak prawdziwy katolik wg tego profilu. Ludzie z tej strony są ogarnięci nienawiścią do wszelkich istot które śmią posiadać inne poglądy. I gdyby tylko mieli sposobność do wybili by im je z głowy metodami równie subtelnymi jak gestapo.

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23965

Generalnie, proszę o miarkowanie wypowiedzi i nie meandrowanie poza główny nurt tematu.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Proponuję blokadę tematu, bo kompletnie nie ma już tu dyskusji o piwie, czy też jego "opakowaniu".
                  Last edited by Gość; 2013-06-25, 14:22.

Comment

• tfur
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2006.05
                    • 1311

a ja bojkotuję temat
                    w którego tytule jest błąd
                    też macie problemy...
                    veni, emi, bibi

Comment

• lucifuge
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.11
                      • 309

Satanisty Panie kochany! :-) czekałem na atak oszołomów przy okazji wprowadzenia kapsla z okiem opatrzności ale to umknęło uwadze świętej inkwizycji. No ale dzis juz nie ma przebaczenia! "Jeb na stos"!!!

Comment

• wasyll
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 1823

Po przejrzeniu postów widać, że to jest temat rzeka - można by dużo pisać, gadać, a czyjegoś zdania i tak się nie zmieni. No ale ciekawie jest, nie ma co.
                        www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• von_scheisse
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2012.02
                          • 488

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          A skoro już tak, to przypomnę ukryte przez KK prawidłowe drugie przykazanie:
                          Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał, i nie będziesz im służył, gdyż ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a okazuje łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
                          Sorry za kontynuację offtopu, ale skręca mnie jak czytam takie bzdury rodem z portalu Agnosiewicza. W którym miejscu niby Kościół "ukrył" to przykazanie? W Biblii Tysiąclecia (gdzie jest obowiązujący Dekalog), z której są brane czytania mszalne, ten fragment nadal jest obecny i nikt go nie ma zamiaru ruszać. A, że w książeczkowym, skróconym, kieszonkowym Dekalogu, którego uczą się dzieci przystępujące do I Komunii św. zostało to ciut skrócone, to jest to tylko i wyłącznie kwestia ułatwienia zapamiętania tych podstawowych zasad.

Pozdrawiam
                          Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                          http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                          https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• ppns
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.10
                            • 1737

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika von_scheisse Wyświetlenie odpowiedzi
                            [..]

ale skręca mnie jak czytam takie bzdury rodem z portalu Agnosiewicza. W którym miejscu niby Kościół "ukrył" to przykazanie? W Biblii Tysiąclecia [..]
                            Pozdrawiam
                            Zarejestruj się na portalu racjonalista , potem zadaj to pytanie albo użyj wewnętrznej
                            wyszukiwarki. Nie będziesz się wtedy aż tak bardzo kompromitował nieznajomością
                            Biblii.

Pozdrawiam Ciebie i życzę wielu sukcesów w studiach
                            biblijno-teologicznych.
                            piwoppns@wp.pl

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Rzymska "X" nie ma podstawy, kółka w środku i klejnotów na ramionach krzyża. Kontekst rysunku w sposób oczywisty - wskazuje na monstrację. Kto tego nie widzi, jest albo ślepy, albo głupi. Sylwetka postaci (nazwanie jej mnichem jest ekstrawagancją, to jakiś żałosny zakapior) w sposób oczywisty pokazuje gest Podniesienia, czyli najważniejszej tajemnicy wiary chrześcijańskiej - nie tylko katolickiej. I tu też nie trzeba być doktorem teologii, eby to wiedzieć.

Mówiłem już wielokrotnie, że uważam AleBrowaru etykiety za wieśniackie i brzydkie. Ta nie odbiega poziomem. Dla mnie jest obrzydliwa i to nie ze względu na treść, lecz wygląd - kolejna pokraka w absurdalnej pozie. Uważam się za katolika, ale ta etykieta mnie nie obraża, tylko brzydzi i odrzuca. Epatowanie obrzydliwością jak widać jest specjalnością tego producenta. Mam nadzieję, że jeszcze rok - dwa i rynek zweryfikuje takie przedsięwzięcia. Na razie jest ono kierowane do sekciarzy, którzy się z tego powodu cieszą jakby wygrali kumulację w totolotka - tymczasem to producent wykorzystuje ich sekciarstwo do zbijania kasy.

Widać tu jeszcze jak na dłoni jeszcze jedną prawidłowość - lewactwo uważa, że może obrażac wszystkich myślących inaczej. Jest takie przywolenie w znacznej części społeczeństwa, wspierane w ostatnich latach przez rząd i media. Lewactwo drze mordę o zagrożeniu państwem wyznaniowym - otóż sam fakt, że możecie się w taki chamski sposób tutaj wypowiadać, jest najlepszym dowodem, że państwa wyznaniowego w Polsce nie ma. Gdybyście coś takiego napisali o Allachu w Pakistanie lub Arabii Saudyjskiej, byłoby inaczej. Ale tu jesteści "odważni" jak cholera, bo doskonale wiecie, że nic wam się nie stanie.

Typowa jest też pogarda dla myślących inaczej - vide wypowiedź ppnsa - on już "wie" lepiej, że etykieta niczego nie wyśmiewa, ani nie obraża. No cóż, dla mnie jest to kwestia kultury osobistej, a raczej jej braku, niż prawa. Ale prawo nie przewiduje konsekwencji za prostactwo i brak kultury osobistej, więc można sobie jechać do woli.

Comment

• Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zarejestruj się na portalu racjonalista
                                A od kiedy to portal racjonalista jest wykładnią Pisma Świętego? Jak zwykle na Biblii i Kościele najlepiej znają się ateiści.

Comment

Przetwarzanie...
                                X