Piwko, a co z jazdą autem?
Collapse
X
-
W twiom przypadku bezpiecznie jest założyć ze po odczekaniu 1.5 godziny możesz pić następne i wtedy poprzednie można uznać za niebyłe. myslę oczywiscie tylko i wyłącznie o jasnym do 6%alk. po 3 sztukach i 6 godz snu - wsiadać.
Błędem jest dopijanie ostatniej szklanki w łóżku - wtedy organizm bez gimnastyki żoładka magazynuje produkty dużo dłużej..Comment
-
W necie jest trochę wirtualnych alkomatów, choć to oczywiście nie jest niezawodny sposób na sprawdzenie trzeźwości, bo każdy organizm jest inny i każdy dzień jest inny. ale jest to jakaś tam metoda na sprawdzenie orientacyjnie mniej więcej co i jak. Dla mnie najbardziej wiarygodnym i sensownym internetwoym alkomatem jest:
Największy wybór alkomatów w Polsce. Profesjonalny i niezawodny alkomat. Alkomaty podrecznę, alkomaty kieszonkwe, alkomaty barowe, alkomaty policyjne. Tutaj znajdziesz najlepszy alkomat dla siebie.
PS. Ostatnio miałem fajną przygodę. Rano, w drodze do pracy, zatrzymali mnie w ramach akcji "trzeźwy poranek", a że wieczorem kilka piw przyjąłem, adrenalinka już na wstępie była spora. wypuszczam strumień powietrza na wysunięty przyrząd (bez skojarzeń) a tu zapala się pomarańczowa lampka, że wykroczenie (0,2-0,5 promila). Serce wali bum bum, suchość w gardle, stres, gonitwa myśli co powiem zatroskanej Matce, House Gestapo i w pracy... a pan funkcjonariusz się pyta, czy przypadkiem spryskiwaczem zimowym szyby nie potraktowałem, bo wali świeżym spirytem. ja mu na to, że owszem, przed chwilą spryskałem, a że mało jeżdzę (do pracy mam 7 km, więc jak pogoda OK to rower), to jeszcze mam zimowy płyn chyba. no i dmucham po kilku minutach, a tu zielony. mało fajna poranna akcja...Comment
-
Mało to naukowe, ale ma coś z prawdy.
Jak po spożyciu wieczoru poprzedniego dobrze się czujesz - to nie wsiadaj za kółko - znaczy, że jeszcze procenty rządzą...
Jak czujesz się wymięty - pewnie już dowodzą aldehydy nie promile
Ale nic nie zastąpi dobrego alkomatu - tylko skąd wiedzieć, że jest dobry, jeśli nie jest policyjnybigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
W necie jest trochę wirtualnych alkomatów.. Dla mnie najbardziej wiarygodnym i sensownym internetwoym alkomatem jest:
http://alkomaty.biz/index.php?p=virtualalyser
Co do alkomatów, to tylko te z górnej półki są wiarygodne. Te za 200-400 pln z sensorami półprzewodnikowymi, przy częstym lub nierozważnym użytkowaniu, bardzo szybko się "rozkalibrowują" i wykazują wyniki z kosmosu (mój na szczęście zawsze zawyża)
Comment
-
Comment
-
To była próba na kilkutysięcznej grupie kierowców.Comment
-
Warto też dodać, że jeśli dojdzie do wypadku, a kierowca był po procentach, to jako przyczynę wpisuje się alkohol, nawet jeśli prawdziwą przyczyną było coś innego.Comment
-
To może wtrącę 3 grosze, bo zaraz Wam wyjdzie, że "można", a że pogoda sprzyja...
Bardzo mi daleko do moralizatorstwa, zdarzyło mi się też jechać "na kacu", więc tylko 2 przypowieści:
1. znajomy ~95kg, 5 piw wypitych do godz. 23-24, następnego dnia ok 8.30 kontrola i 0,22 na liczniku. Rok zakazu i grzywna 600zł.
2. znajomy (zawodowy kierowca!), 1 piwo "do obiadu" i 3h później kolizja z pieszym. Na szczęście wina pieszego (wskoczył pod koła w miejscu nieoznaczonym), niska prędkość i 0,0 na liczniku. Skończyło się na strachu (kierowca) i potłuczeniach (pieszy). W każdym razie kolega do obiadu już nie pije
Chodzi mi o to, że można właśnie napytać sobie sporo biedy "za niewinność". Ja w każdym razie jeśli mam jakąkolwiek wątpliwość, czy mogę jechać, to nie prowadzę - szkoda nerwów.
Drugą sprawą jest tendencja "ułańska" którą zauważam: skoro mogę wypić 1 piwo i jechać, to mogę również 2 itd.
Poza tym, wydaje mi się, że nie byłoby problemu, gdyby wszyscy jeździli rozważnie (może o przestrzeganiu przepisów nie będę pisał...), no ale jeśli znak 50 odczytuje się jako 70 + 10 błędu pomiarowego...
A że komunikacja publiczna jest już bliska ideału...Comment
-
Mianowicie takie znaczenie, że w przypadku wypicia większej ilości piwa mógł się wpędzić w kłopoty. OK, czyste spekulacje (gdyby wyjechał 2 min później, to też by się pewnie nic nie wydarzyło), ale dla kierowcy zawodowego strata prawa jazdy to kiepska sprawa. Przytoczyłem to tylko w kontekście 'niewinności' właśnie.
Comment
-
Mnie wlasnie chodzi o picie z umiarem. Moja kolezanka abstynentka twierdzi, ze jak poprzedniego wieczora wypje 2 piwa to przez caly nastepby dzien nie mog'e wsiadac i kierowac. Ja nie chce ryzykowac ale tez nie chce sie bezsensownie ograniczac, ze jak wypije dzis wieczor dwa piwa to jutro o 12 nie mige jechac do sklepu np. Wczoraj byli znajomi u nas wypilam o 18 piwo 4,5 procent i potem o 21 do 23 piwo 4.5 % i 5,6%. Dzis kolo 14 chce jechac do sklepu i co to ryzyko? Od ostatniego piwa minie15 godzin, a ld pierwszego 20. O to mi chodzi zeby nie ryzykowac ale tez nie popadac w paranoje i nie biegac po odpowiednio duzej liczbie godzin przerwy na alkomzt na komende, bo gdyby kazdy biegal po 2 albo 1 piwie wypitym poprzedniego dnia to kolejki by sie tam utworzyly.Comment
-
Jezu, ale kobiety mają problemy.
Ja nie chce ryzykowac ale tez nie chce sie bezsensownie ograniczac, ze jak wypije dzis wieczor dwa piwa to jutro o 12 nie mige jechac do sklepu np. Wczoraj byli znajomi u nas wypilam o 18 piwo 4,5 procent i potem o 21 do 23 piwo 4.5 % i 5,6%. Dzis kolo 14 chce jechac do sklepu i co to ryzyko? Od ostatniego piwa minie15 godzin, ald pierwszego 20. O to mi chodzi zeby nie ryzykowac ale tez nie popadac w paranoje i nie biegac po odpowiednio duzej liczbie godzin przerwy na alkomzt na komende, bo gdyby kazdy biegal po 2 albo 1 piwie wypitym poprzedniego dnia to kolejki by sie tam utworzyly.
I najważniejsze, jak masz jechać na „szoping” do centrum, to śmiało, możesz, jak do teściowej, to jeszcze 3 dni nie
Mam nadzieję, że nie obraziłem tu żadnej kobiety.
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać.Comment