Dlaczego do Białych Porterów to poszło? Wrzuć do ogólnego, Pendi.
Dworskie intrygi na polu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Els Wyświetlenie odpowiedziTo prawda. Przyznaję. Natomiast wydaje mi się, iż jest to wynik rozpowszechniania się i tworzenia oficjalnej Polszczyzny w XIX i na początku XX wieku.
Wiadomo,że wtedy Warszawa ( a co za tym idzie wpływy zaboru rosyjskiego ) były w centrum kształtowania się czy to państwowości czy literatury a co za tym idzie języka polskiego.
Galicja była biedną prowincją.
(...)
Jest to takie samo uproszczenie jak stwierdzenie, że za rządów Tuska dokonaliśmy niebywałego skoku cywilizacyjnego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziPo rosyjsku "dwor" to pałac.
Szlachta wychodzi "na dwór", a chłopstwo "na pole". Oba stwierdzenia sa rdzennie polskie.Last edited by Krzysiu; 2013-08-11, 15:25.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziPałac po rosyjsku to "dworiec", powszechnie mylony w Polsce z dworcem, który to zwie się "wogzał". Zimnij dworiec - Pałac Zimowy.
Szlachta wychodzi "na dwór", a chłopstwo "na pole". Oba stwierdzenia sa rdzennie polskie.
Comment
-
-
Do apelu?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
O, jaki fajny temat mnie ominął - dzięki Aldach za podbicie.
Jako mieszanka krakowsko-warszawsko-dolnośląska śpieszę poinformować, że nie mam bladego pojęcia, jaka jest geneza "na pole" i "na dwór", ale podciąganie pod zabory chyba nie do końca jest poprawne - to pierwsze tylko Kraków i okolice, to drugie - reszta Polski - nie jest tak? Kto jeszcze wychodzi na pole, oprócz Krakusów wystąp
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziO, jaki fajny temat mnie ominął - dzięki Aldach za podbicie.
Jako mieszanka krakowsko-warszawsko-dolnośląska śpieszę poinformować, że nie mam bladego pojęcia, jaka jest geneza "na pole" i "na dwór", ale podciąganie pod zabory chyba nie do końca jest poprawne - to pierwsze tylko Kraków i okolice, to drugie - reszta Polski - nie jest tak? Kto jeszcze wychodzi na pole, oprócz Krakusów wystąpbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziKto jeszcze wychodzi na pole, oprócz Krakusów wystąp5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Czyli jeśli kierować się zaborami, to "na pole" tylko pod austriackim w części południowej.Last edited by Marusia; 2013-08-29, 08:32.
Comment
-
-
Wychodzi na to, że na wschód od Wisły "na pole" było powszechne. Obie moje babcie używały tego zwrotu i nie zmieniła tego ich powojenna migracja na Dolny Śląsk (jedna pochodzi z Bochni, druga z ukraińskich obecnie Brzeżan). Dziewczyna mojego kolegi, Ukrainka z polskimi korzeniami, również wychodzi "na pole".Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Aldach Wyświetlenie odpowiedziA Górnoślązacy wychodzą "na plac"
Comment
-
-
Ciekawi mnie jedna sprawa:
Czy tego zwrotu "wychodzić na pole", bądź "przebywać na polu" używa się w rejonie krakowskim tylko w mowie potocznej, czy np. w przedszkolu (szkole) nauczycielka mówi do dzieci: "wychodzimy dzisiaj na pole na spacer"?
Chodzi mi o to czy tego zwrotu naucza się i stosuje oficjalnie, czy jest on tylko używany potocznie i przekazywany z pokolenia na pokolenie przez rodzinę/znajomych itd.?
Czy np. w urzędowych pismach też stosuje się ten zwrot - choćby np. w jakimś opisie planu zagospodarowania - "na polu znajduje się plac zabaw"?
Może ktoś z rodowitych Krakusów przybliży jeszcze temat?
Comment
-
-
Używa się go wszędzie. Po prostu tak się mówi i z tego co pamiętam w szkole nikt mnie nie ganił za powiedzenie na pole. Choć słyszałem o autorze z małopolski jakieś książki (nie pamiętam już co to było, nic strasznie znanego), który siłował się z wydawnictwem z Warszawy, bo w powieści pisał na pole, a korekta mu zmieniała na dwór
Comment
-
Comment