Dworskie intrygi na polu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

Odbierajac dziecko ze szkoly uslyszalem jak jedna z polskich mam spytala kilkuletniego synka gdzie wyszli na przerwie?
    - Na field - odpowiedzial.
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
      Odbierajac dziecko ze szkoly uslyszalem jak jedna z polskich mam spytala kilkuletniego synka gdzie wyszli na przerwie?
      - Na field - odpowiedzial.
      Padłem. Na glebę .

Comment

• kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
        Pewnie spora część "juserów" tego forum zdziwi się, że popularny zwrot "póki co" jest najbardziej ewidentnym rusycyzmem (paka szto)...
        I zdziwiona pewnie będzie też spora część narodu, która śpiewa w hymnie: "...póki my żyjemy" zamiast "...kiedy my żyjemy".

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
        Wychodzi na to, że na wschód od Wisły "na pole" było powszechne. Obie moje babcie używały tego zwrotu i nie zmieniła tego ich powojenna migracja na Dolny Śląsk (jedna pochodzi z Bochni, druga z ukraińskich obecnie Brzeżan). Dziewczyna mojego kolegi, Ukrainka z polskimi korzeniami, również wychodzi "na pole".
        Masz chyba na myśli wschodnią część zaboru? Lubelszczyzna już wychodzi na dwór.

PS. W Poznaniu wychodzą "na dwór" (przeważnie "na ćmika") ale za to idą "do góry" zamiast "na górę"

Comment

Przetwarzanie...
        X