Jak w końcu wygram w totka i zbuduję browar to wypuszczę all hop bimber barrel aged desitkę refermentowaną w butelkach po Ptysiu... 99 zł za butelkę (młodszym czytelnikom przypomnę, że Ptyś był litrowy) to będzie naprawdę okazja
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
A gdzie ty teraz (czyli w przyszłości) butelki po Ptysiu dostaniesz?
Nie wiem jak jest teraz, ale parę lat temu w Hiszpanii ptysiówki (zwrotne), zarówno zakręcane jak i kapslowane, to był standard. Alhambra, San Miguel, SKOL, itepe, itede. Się zamówi tira
Butelki o jakich piszesz były może podobne ale raczej nie idealnie te same w sensie wzór, producent itp.
Jakieś 3 lata temu piłem w okolicy Warszawy oranżady w butelkach po ptysiu (chyba idealnie te same jak w latach 80.) Niestety nie zapamiętałem jaka firma ich używała teraz.
Przyzwyczajony już jednak od wielu lat do lekkich 1-1,5 litrowych PETów byłem deko w szoku podnosząc litrowego oranża w szkle Pozatym miałem wrażenie że ciężka pełna flaszka zaraz pęknie po stawianiu jej na ziemię.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Nie wiem jak jest teraz, ale parę lat temu w Hiszpanii ptysiówki (zwrotne), zarówno zakręcane jak i kapslowane, to był standard. Alhambra, San Miguel, SKOL, itepe, itede. Się zamówi tira
Klasyczne ptysiówki to to nie są, ledwie marna podróbka
Klasyczne ptysiówki to to nie są, ledwie marna podróbka
Dobra, to nie było parę, a paręnaście lat temu. Wtedy, szczególenie te tradycyjnie odkręcane, w których były tańsze piwa, były ciężkimi, często mocno zużytymi, prawie-ptysiówkami - różniły się detalami.
Jak pisałem - nie mam pojęcia jak jest teraz.
Akurat w bramie nie ale klasycznie jak za starych, dobrych czasów - pod sklepem. Masa i pojemność za duża by wytrąbić na 1 strzał więc musiała spoczywać na Matce Ziemi.
Reasumując butelki-ptysiówki nadal choć elitarnie są wykorzystywane u nas.
Aha, oczywiście miały metalowe zakrętki, były kaucjonowane i lądowały w plastikowych skrzynkach w sklepie. Ot, taki lokalny ewenement.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Kurcze, ciekawe jest to, co piszesz. Ja tych butelek nie widziałem w Polsce już prawie dwie dekady, od kiedy Mazowszanka przeszła na PETy. Pamiętasz może producenta?
Raczej nie: Niestety nie zapamiętałem jaka firma ich używała teraz.
"Ptysiówki" powinny być naszą rdzenną odpowiedzią na PET-y.
W takich butelkach, w te wakacje, piłem imitację tarczyńskiego ptysia - Krzyś, z firmy Jurajska. Ale z ich strony wynika, że chyba odeszli od tych butelek.
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
Jeden z najbardziej tajemniczych Polskich browarów, który można zaliczyć do kategorii restauracyjnych działa od 2020 roku.
Browar jest zlokalizowany na zupełnym odludziu we wsi Gielniów przy drodze krajowej nr 12.
Znajduje się tutaj stacja benzynowa o nazwie "Huzar", parking...
Comment