Nie do końca się z tobą zgodzę w temacie promocji dyni. Mnie Święto Zmarłych kojarzy się z gigantyczną ilością śmieci (głównie plastik i szkło) prawie w ogóle nie recyklowanych, ogromnych ilości spalanego tlenu z powietrza (może lepiej podpalić parlament!) i wątpliwych intencji odwiedzających groby bliskich (zwykle raz w roku). Owszem nie jestem zwolennikiem Halloween i tej tandety, którą niesie, ale zwrócenie uwagi na ten owoc/warzywo, wykorzystanie go do celów kulinarnych a przy tym masa frajdy z wycinania jest dla mnie dużym plusem. Księża grzmią z ambony, ale dlaczego? "Choinka też kiedyś była pogańska" że zacytuję Browarzyciela z z FB.
Promocja dyni
Collapse
X
-
Promocja dyni
Nie do końca się z tobą zgodzę w temacie promocji dyni. Mnie Święto Zmarłych kojarzy się z gigantyczną ilością śmieci (głównie plastik i szkło) prawie w ogóle nie recyklowanych, ogromnych ilości spalanego tlenu z powietrza (może lepiej podpalić parlament!) i wątpliwych intencji odwiedzających groby bliskich (zwykle raz w roku). Owszem nie jestem zwolennikiem Halloween i tej tandety, którą niesie, ale zwrócenie uwagi na ten owoc/warzywo, wykorzystanie go do celów kulinarnych a przy tym masa frajdy z wycinania jest dla mnie dużym plusem. Księża grzmią z ambony, ale dlaczego? "Choinka też kiedyś była pogańska" że zacytuję Browarzyciela z z FB.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-11-05, 08:22.Tagi: brak -
Ale dynia jest super tylko helloween be, i to nie z powodu jego (jakoby) antychrześcijańskiego przesłania ale hucpy marketingowo-handlowej jaka za tym się ciągnie.
A jeśli chodzi o inne niż chrześcijańskie tradycje związane z 31 X/ 1 XI to preferuję picie wódki na grobach bliskich a nie przebieranie się za kostuchę żeby dobrze wyglądać na dyskotece -
Gardzę to za duże słowo. Mocno mnie irytuje ale nie więcej niż stadny romantyzm walentynek, obowiązkowa celebracja tzw. długich weekendów, porozumiewawczy rechot na hasło Smoleńsk czy picie Ataku Chmielu z butelki "bo wiesz, ono ma taki ładny aromat".Comment
-
-
Tak przy okazji to jest święto dyni (o w mordę, kolejne święto ku uciesze sprzedawców) w październiku, bynajmniej nie ku uciesze handlowców, ale ludzi pozytywnie zakręconych w kuchni. No dobra to jest Festiwal nie święto...
Jakby ktoś był ciekaw odmian dyni to zapraszam tutaj.
A co u mnie...
Zasyp:
1000 g pilzneński
580 g monachijski
430 g pszeniczny
140 g karmelowy jasny
90 g karmelowy ciemny
60 g palony jęczmień (te dwa dodane pod koniec przerwy scukrzającej)
+ garść płatków (mix) pszenicznych, owsianych, żytnich skleikowanych
Zacieranie na lenia 30 na 30.
Wyszło ok. 8 litrów głównego filtratu. Blg 18.
Przy wysładzaniu dodane 2 słoiczki ok 250 g uprzednio przygotowanej w piekarniku dyni z cukrem i przyprawami (mało cukru i przypraw).
Chmielenie
11 g Perle granulat na 60 min.
14 g Challenger (piguła) na 10 min.
Całość schłodzona i przelana do... wydrążonej dyni i zadane drożdżami S-04.
Zdjęcia poniżej.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-11-07, 23:07.Comment
-
czyli nie było potrzeby dezynfekować.
Piwo było testowane podczas jakiegoś spotkania w Lublinie. Z min degustujących wnioskowałem, że nie smakowało.Chyba jedna butelka stała w depozycie U Fotografa i ktoś litościwy zabrał, bo już miałem ją sam wypić. Otworzyłem ostatni egzemplarz po pół roku i było dość wytrawne, cierpkawe, ale z wyraźnym aromatem dyni, choć jej samej w piwie nie było.
Sezon na dynie się zaczął na dobre, w marketach już stoją różne odmiany i wypada zacząć sezon na piwo dyniowe. W necie wypatrzyłem dwa eventy: Dwunasty Dolnośląski Festiwal Dyni zaczynający się 11 października we Wrocławiu oraz V Powsiński Festiwal Dyni zaczynający się w 18 października. Nowohucki festiwal Zaklęte w dyni już się odbył.
Zapraszam i polecam!Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-09-30, 18:08.Comment
-
Cieszy to tym bardziej, że Pinta w tym roku uwarzyła dwa piwa dyniowe. Wersję 2015 Dyniamitu oraz Dyniastię, czyli imperialne Pumpkin Ale jako listopadowa Pinta Miesiąca.
Comment
-
Nikt nie przypuszczał, że realizowany pięć lat temu projekt edukacyjny dla młodzieży przeobrazi się w cykliczną imprezę, integrującą lokalne społeczeństwo. Festiwal Dyni, który odbywa się w Radaczu, budzi coraz większe zainteresowanie i roku na rok przyciąga coraz większą liczbę gości.
Odbył się także w ten weekend w Nowej Hucie V Festiwal Dyni.
Przed nami jeszcze XIII Dolnośląski Festiwal Dyni 9 października we Wrocławiu.
W tym roku dynie, przynajmniej u mnie w ogródku są wcześniej i bardziej okazałe. Szkoda, że w sierpniu słabo było z deszczem, bo mogłyby być smaczniejsze.
Tym niemniej sezon dyniowy i dyniowych piw rozpoczęty. A myślałem, że będę pierwszy
Jeśli, ktoś wypatrzył jeszcze jakiś festiwal dyni lub uwarzył takowe piwo, piszcie, linkujcie.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2016-09-19, 12:46.Comment
-
Dyń w tym roku jest urodzaj Zatem polecam stronę Beaty i podsumowanie poprzedniego Festiwalu Dyni.Comment