Promocja dyni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19267

    Promocja dyni

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Jeśli o mnie chodzi to uznaję, że Pinciarze odrobili lekcje i tegoroczny Dyniamit jest lepszy.
    Lepszy bo bardziej "uczesany", nie zdominowany przez jeden smak i aromat. Teraz czuć, że przyprawy to rzeczywiście mieszanka, krążąca wokół goździka, cynamonu, imbiru. Jednocześnie nie przytłaczają one delikatnej dyni i słodowej podstawy.

    Dobrze, że z durnowatego pędu do flancowania u nas tradycji helloween zostanie coś więcej niż podświetlane dyniowe potwory czy kościotrup-party.

    Nie do końca się z tobą zgodzę w temacie promocji dyni. Mnie Święto Zmarłych kojarzy się z gigantyczną ilością śmieci (głównie plastik i szkło) prawie w ogóle nie recyklowanych, ogromnych ilości spalanego tlenu z powietrza (może lepiej podpalić parlament!) i wątpliwych intencji odwiedzających groby bliskich (zwykle raz w roku). Owszem nie jestem zwolennikiem Halloween i tej tandety, którą niesie, ale zwrócenie uwagi na ten owoc/warzywo, wykorzystanie go do celów kulinarnych a przy tym masa frajdy z wycinania jest dla mnie dużym plusem. Księża grzmią z ambony, ale dlaczego? "Choinka też kiedyś była pogańska" że zacytuję Browarzyciela z z FB.
    Last edited by ART; 2013-11-05, 08:22.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Ale dynia jest super tylko helloween be, i to nie z powodu jego (jakoby) antychrześcijańskiego przesłania ale hucpy marketingowo-handlowej jaka za tym się ciągnie.

    A jeśli chodzi o inne niż chrześcijańskie tradycje związane z 31 X/ 1 XI to preferuję picie wódki na grobach bliskich a nie przebieranie się za kostuchę żeby dobrze wyglądać na dyskotece

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19267

      #3
      Ale to co dzieje się przed Ś.B.N. to nie jest to czym gardzisz?

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale to co dzieje się przed Ś.B.N. to nie jest to czym gardzisz?
        Rozumiem, że piszesz o medialnie sterowanym pędzie do zakupów, protestach przeciw "mordowaniu" karpi etc.
        Gardzę to za duże słowo. Mocno mnie irytuje ale nie więcej niż stadny romantyzm walentynek, obowiązkowa celebracja tzw. długich weekendów, porozumiewawczy rechot na hasło Smoleńsk czy picie Ataku Chmielu z butelki "bo wiesz, ono ma taki ładny aromat".

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19267

          #5
          O widzę, że wydzielono sprytnie moją promocję dyni
          Zatem aby było w temacie warzę sobie piwo dyniowe i będzie fermentować... w dyni, bo po pierwsze fermentory mam zajęte, a po drugie tak jeszcze nie robiłem. Relacja wkrótce...
          Last edited by e-prezes; 2013-11-07, 14:23.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19267

            #6
            Tak przy okazji to jest święto dyni (o w mordę, kolejne święto ku uciesze sprzedawców) w październiku, bynajmniej nie ku uciesze handlowców, ale ludzi pozytywnie zakręconych w kuchni. No dobra to jest Festiwal nie święto...
            Jakby ktoś był ciekaw odmian dyni to zapraszam tutaj.

            A co u mnie...

            Zasyp:
            1000 g pilzneński
            580 g monachijski
            430 g pszeniczny
            140 g karmelowy jasny
            90 g karmelowy ciemny
            60 g palony jęczmień (te dwa dodane pod koniec przerwy scukrzającej)
            + garść płatków (mix) pszenicznych, owsianych, żytnich skleikowanych

            Zacieranie na lenia 30 na 30.

            Wyszło ok. 8 litrów głównego filtratu. Blg 18.

            Przy wysładzaniu dodane 2 słoiczki ok 250 g uprzednio przygotowanej w piekarniku dyni z cukrem i przyprawami (mało cukru i przypraw).

            Chmielenie
            11 g Perle granulat na 60 min.
            14 g Challenger (piguła) na 10 min.

            Całość schłodzona i przelana do... wydrążonej dyni i zadane drożdżami S-04.

            Zdjęcia poniżej.
            Attached Files
            Last edited by e-prezes; 2013-11-07, 23:07.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Jesteś "miszczem" - a na cichej w czym będziesz trzymać?

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19267

                #8
                Tu mnie masz! Nie mam takiego małego balona. Może w plastikowej butli po wodzie demineralizowanej?!

                Comment

                • moonik
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.02
                  • 8

                  #9
                  Doświadczenie ciekawe choć obawiam się efektów...

                  Comment

                  • barsliw
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.08
                    • 289

                    #10
                    Rodzi się pytanie: czy potrkatowałeś dynię OXI??

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19267

                      #11
                      Przygotowałem ją przed zalaniem. Chodziło mi po głowie "odkazić" ją destylatem, ale ostatecznie tego nie zrobiłem. Taką chemią na bank bym nie traktował.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19267

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moonik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Doświadczenie ciekawe choć obawiam się efektów...
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przygotowałem ją przed zalaniem.
                        czyli nie było potrzeby dezynfekować.

                        Piwo było testowane podczas jakiegoś spotkania w Lublinie. Z min degustujących wnioskowałem, że nie smakowało. Chyba jedna butelka stała w depozycie U Fotografa i ktoś litościwy zabrał, bo już miałem ją sam wypić. Otworzyłem ostatni egzemplarz po pół roku i było dość wytrawne, cierpkawe, ale z wyraźnym aromatem dyni, choć jej samej w piwie nie było.

                        Sezon na dynie się zaczął na dobre, w marketach już stoją różne odmiany i wypada zacząć sezon na piwo dyniowe. W necie wypatrzyłem dwa eventy: Dwunasty Dolnośląski Festiwal Dyni zaczynający się 11 października we Wrocławiu oraz V Powsiński Festiwal Dyni zaczynający się w 18 października. Nowohucki festiwal Zaklęte w dyni już się odbył.

                        Zapraszam i polecam!
                        Last edited by e-prezes; 2015-09-30, 18:08.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19267

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Piwo było testowane podczas jakiegoś spotkania w Lublinie. Z min degustujących wnioskowałem, że nie smakowało.
                          Jeden z degustatorów zgłosił, że mu smakowało Cieszy to tym bardziej, że Pinta w tym roku uwarzyła dwa piwa dyniowe. Wersję 2015 Dyniamitu oraz Dyniastię, czyli imperialne Pumpkin Ale jako listopadowa Pinta Miesiąca.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19267

                            #14
                            Nikt nie przypuszczał, że realizowany pięć lat temu projekt edukacyjny dla młodzieży przeobrazi się w cykliczną imprezę, integrującą lokalne społeczeństwo. Festiwal Dyni, który odbywa się w Radaczu, budzi coraz większe zainteresowanie i roku na rok przyciąga coraz większą liczbę gości.
                            Link To zajawka jednego z festiwali w tym sezonie.

                            Odbył się także w ten weekend w Nowej Hucie V Festiwal Dyni.

                            Przed nami jeszcze XIII Dolnośląski Festiwal Dyni 9 października we Wrocławiu.

                            W tym roku dynie, przynajmniej u mnie w ogródku są wcześniej i bardziej okazałe. Szkoda, że w sierpniu słabo było z deszczem, bo mogłyby być smaczniejsze.
                            Tym niemniej sezon dyniowy i dyniowych piw rozpoczęty. A myślałem, że będę pierwszy

                            Jeśli, ktoś wypatrzył jeszcze jakiś festiwal dyni lub uwarzył takowe piwo, piszcie, linkujcie.
                            Last edited by e-prezes; 2016-09-19, 12:46.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19267

                              #15
                              Dyń w tym roku jest urodzaj Zatem polecam stronę Beaty i podsumowanie poprzedniego Festiwalu Dyni.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X