Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Przy piwie o "amerykanizacji" życia
Collapse
X
-
Przy piwie o "amerykanizacji" życia
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Tagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziW Polsce wszystko musi być "jak w amerykańskich filmach". Stąd picie z butelek w knajpie, stąd halołiny, piwa dyniowe itp., itd. Kompleksy i zaścianek, bałwochwalcze wyznawanie wszystkiego co amerykańskie, brak znajomości polskiej kultury i tradycji (także piwowarskich), ot..."polska złota młodzież, zwarta i gotowa, polska złota młodzież, krzykliwa i głupawa".
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziW Polsce wszystko musi być "jak w amerykańskich filmach". Stąd picie z butelek w knajpie, stąd halołiny, piwa dyniowe itp., itd. Kompleksy i zaścianek, bałwochwalcze wyznawanie wszystkiego co amerykańskie, brak znajomości polskiej kultury i tradycji (także piwowarskich), ot..."polska złota młodzież, zwarta i gotowa, polska złota młodzież, krzykliwa i głupawa".
Niestety jest to efekt ponad 40 lat socjalizmu, który wszystko równał, niszczył i wyśmiewał tradycję oraz wszelkie dawne wartości. Dzisiaj wartości w całej Europie są niszczone i przez socjal-demokrtyczny charakter UE i powszechny globalizm.
Co do samej „dyni” z PINTY, szału nie ma, bardzo średnio mi podeszło to piwo, wypite i zapomniane, jak dla mnie lepiej uwarzyli by porządnego pilsa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziZgadzam się z tym, choć może nie to co amerykańskie, a ogólnie, to co z „zachodu”.
Niestety jest to efekt ponad 40 lat socjalizmu, który wszystko równał, niszczył i wyśmiewał tradycję oraz wszelkie dawne wartości. Dzisiaj wartości w całej Europie są niszczone i przez socjal-demokrtyczny charakter UE i powszechny globalizm.
Co do samej „dyni” z PINTY, szału nie ma, bardzo średnio mi podeszło to piwo, wypite i zapomniane, jak dla mnie lepiej uwarzyli by porządnego pilsa.
Po prostu jak by to nie brzmiało istnieje coś takiego jak amerykański imperializm kulturowy (wszystkie wielkie media są amerykańskie i zarówno one jak i samo państwo wspiera ekspansję amrykańskiej "kultury" a raczej tym co jest z tym związanego czyli stylu życia i podejścia zarówno do gospodarki jak i relacji międzyludzkich co jest zresztą jedno z drugim powiązane). Długi temat i na pewno nie tutaj."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziWiesz, amerykanizacja dotyka też Europę i nawet Francję (która broni się najsilniej i najdłużej), a tam nie było tego o czym piszesz. (abstrahując, że w Polsce to co było to nie był socjalizm, na upartego jedna z jego wersji bo socjalizm jak i kapitalizm tez ma różne oblicza).
Po prostu jak by to nie brzmiało istnieje coś takiego jak amerykański imperializm kulturowy (wszystkie wielkie media są amerykańskie i zarówno one jak i samo państwo wspiera ekspansję amrykańskiej "kultury" a raczej tym co jest z tym związanego czyli stylu życia i podejścia zarówno do gospodarki jak i relacji międzyludzkich co jest zresztą jedno z drugim powiązane). Długi temat i na pewno nie tutaj.
Nie zgadzam się z tym, szczególnie co do Francji (zawsze była socjalistyczna, raz mniej, a raz bardziej, a teraz to już socjal na całego i jazda bez trzymanki), ale nie polemizują, bo to nie miejsce na to
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziDługi temat i na pewno nie tutaj.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi, ale nie polemizują, bo to nie miejsce na toWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziJa bym się tak nie zapędzał, bo tę młodzież wychowało pokolenie, które teraz tak na nią psioczy.
Nawet ja się łapię na tym, że narzekam na "tę dzisiejszą młodzież", chociaż według niektórych definicji jeszcze do niej należę. A jeśli nie metrykalnie, to na pewno mentalnie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziZaraz się rozpłaczę, w jakiej to strasznej i niszczącej rzeczywistości żyjemy. I jeszcze te amerykańskie dynie, prawdziwy Polak rzeźbi tylko medale z kartofla.
Kartofle też są z Hameryki - tyle że południowej. Nic już polskiego nie ma na tym łez padole
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedziI ja się z tym zgadzam i jestem gotów przenieść ten wątek gdzie indziej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziDla mnie temat zamknięty, to forum o piwie, a nie o polityce i systemach gospodarczych.
Comment
-
-
Kultury picia w Polsce nie będzie, jeżeli pozostanie w takim stosunku cena piwa i stawka za godzinę pracy.
Piwo trzeba odczarować w mentalności społecznej.
Comment
-
Comment