Dlaczego piwo PINTY musi kosztować powyżej 10 zł w knajpie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

My sami na imprezach plenerowych (FDP, Festiwal Birofilia, Chmielaki, PTP, ...) sprzedajemy piwa PINTA z beczki w cenach 6-8 zł za porcję 500 ml. To tak na marginesie.

Ostatnio miałem telefon od jednego z hurtowników, który był oburzony, że jeden z pubów w jego mieście psuje ceny i sprzedaje za tanio PINTĘ bo w cenie 10- zł za 500 ml. Co człowiek to inna opinia.

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
      Ostatnio miałem telefon od jednego z hurtowników, który był oburzony, że jeden z pubów w jego mieście psuje ceny i sprzedaje za tanio PINTĘ bo w cenie 10- zł za 500 ml. Co człowiek to inna opinia.
      Ciekawa informacja... Co mu przeszkadza cena w knajpie? Czy może chodzi o to, że ten lokal bierze piwo taniej z innej hurtowni?

Comment

• Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        Ciekawa informacja... Co mu przeszkadza cena w knajpie? Czy może chodzi o to, że ten lokal bierze piwo taniej z innej hurtowni?
        Raczej o to, że bierze bezpośrednio z browaru.

Generalnie ceny polskich piw rzemieślniczych w multitapach są na podobnym poziomie i są jednymi z najtańszych w ofercie. Podobne ceny są na lane piwa z Niemiec, ceny zakupu hurtowego są bardzo zbliżone. Różnice pojawiają się przy piwach belgijskich, UK, NL, IT i USA. Ostatnio w Warszawie widziałem w jednej z knajp bananowe Mongozo w cenie 22- zł za 500 ml. Kto to pije?

Comment

• tomolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 1752

Wydaje mi się też, że za przeproszeniem stosunek cen "mainstreamowych" koncerniaków do cen rzemieślniczych wynalazków jest podobny jak w innych krajach na świecie. Takie piwo wszędzie jest odpowiednio droższe od Heinekena, Stelli czy Carlsberga.

Proszę mi tylko nie pisać o czeskich desitkach z małych browarów bo nie o takich piwach tutaj mowa...
          www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            To ile wedle ciebie te Krusowice powinny kosztować w Polsce?
            2,50-3 max
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kiszot
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak Wyświetlenie odpowiedzi
              To chyba zły przykład. Do tego 1.8-2 pln należy doliczyc koszty transportu do
              Polski, kurs euro w czasie gdy piwo przekroczyło granicę no i opłacić podatek. Moim zdaniem w cenie piwa sprowadzonego z zagranicy 50% stanowią "złodziejskie" opłaty.
              Chcesz mi powiedzieć,że wąsaty kolo z walizka pieniędzy jedzie do czeskiej Billi po tira Krusovic? Wic tygodnia.
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• tomolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                2,50-3 max
                Ale policzyłeś to jakoś czy wywróżyłeś z porannej kawy?
                www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• cielak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 2890

"Wąsaty kolo" jedzie tam swoim "tarpanem" i kupuje na paragon w sklepie czy hurtowni. W myśl przepisów prawa Polskiego nie może tego sprzedawać w swoim sklepie, knajpie. No ale wiadomo że może to robić bez nabijania na kasę fiskalną czyli nielegalnie.
                  zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• grzeber
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2002.05
                    • 2880

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    @grzeber: to jest lenistwo, bo gość woli kupić Ambera lub Obolona na promocji w markecie i wrzucic
                    Na półkę z kilkuzlotowa przebitka. A po Pinte czy Artezana trzeba jechać, daleko, załatwiać... Etc.
                    To jest lenistwo ale osoby obeznanej trochę więcej na piwie lub choćby piwnych trendach. Amber i Obolon były nowinkami/ciekawostkami już ładnych kilka lat temu.
                    pozdrawiam
                    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                      2,50-3 max
                      aha, czyli masz zero pojęcia o ekonomii, kosztach i polskim prawie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

Jakoś tak mi się wydaje, że przed "rewolucją" piwa z Zawiercia, Bursztynowe i Czekoladowe, kosztowały mnie piątala w knajpach. Czemu teraz płacę za coś podobnego, o podobnej wartości wsadu, z tego samego browaru, 10-12 zyla? Tyle biero pinciarze ?
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• belze
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2004.02
                          • 301

A ja podziwiam Chmielarnie w Warszawie. Mają tam zawsze tańsze piwo za 6zł (czeskie desitki, 12tki, polskie "regionalne") i nie wygórowane ceny (8-11) za wynalazki rzemieślników. Belgi/Stany też w granicach 16-18zł, podczas gdy gdzie indziej poniżej 20 nie schodzą.

Może to niski czynsz lokalu, który jest jednak trochę od ścisłego centrum - ale jednak da się tanio i dobrze serwować świetne piwo; pod tym względem mainstreamowy KiK trochę blado wypada.
                          Last edited by belze; 2013-12-13, 10:58.

Comment

• olie
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2011.06
                            • 777

Bez przesady, w KiKu ceny rzemieślników (Pinta, AleBrowar, Pracownia Piwa, Artezan) są na tym samym poziomie, może niektóre złotówkę droższe. Chmielarnia wygrywa dla mnie przede wszystkim małymi piwami, może ten zwyczaj się rozprzestrzeni na inne lokale

Comment

• tomolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 1752

Wszystkim tym co są... no sami wiecie co przez browary i lokale, podam przykład jak jeszcze zwiększyć tę perwersyjną przyjemność.

Piwo, piwem ale każdy czasem wypić nie może, brzuch go boli albo zmarzł i wtedy zdarza się wypić w knajpie herbatkę. Taka herbatka nierzadko kosztuje z 5 zł. Wszystkim fetyszystą polecam policzyć ile kosztuje torebka herbaty, trochę wrzątku i opcjonalne dwie kostki cukru.

Albo sok owocowy na przykład bo samochodem człowiek przyjechał, koszt szklanki 0,2 to jakieś na oko 50 groszy, a na rachunku "piątak" jak byk!

To jest dopiero dymanie przez duuuże "D".

www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

Panie, a przed denominacją złotego, to jedno piwo kosztowało tysiące złotych Ale wtedy było lepiej, ludzi było stać na placenie tyle za piwo

Comment

Przetwarzanie...
                                X