Imperial UPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.08
    • 6717

A nie przyszło Wam do głowy, że chodzi po prostu o urokliwe miejsce - co sugeruje będące na etykiecie drzewo - jak mniemam rosnąca tam 100 letnia lipa?

A cała reszta jest wartością dodaną - zajrzeliśmy do internetu i dowiedzieliśmy się co nieco...
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
      No nie kumam, inaczej bym nie pytał. Więc byłbym zobowiązany, gdybyś mi wyjaśnił, co miałeś na myśli przez "mówi im jak mają żyć na własnym terenie" (kto to "oni"?) i przede wszystkim co ma do tego warszawskość mówiącego, bo nie jestem w stanie znaleźć tu powiązania - oprócz twojej obsesji na punkcie Warszawy, bo żadne inne miasto nie przewija się tak często w twoich komentarzach. Ale może się mylę.
      Ja to rozumiem tak:
      Miejscowi w Uhercach Mineralnych warzą piwo i nadają mu nazwę, która ma dobrze się kojarzyć. Nie tylko im. Na wielu Polaków mit Bieszczadzkiego dzikiego wschodu - Texas, wolni, niezależni ludzie, dzika przyroda jeszcze działa. Każdy kto trafia w Bieszczady przecież te historie zna bądź tam poznaje i zna zależności między stanem obecnym a trudną historią. Wie, że efektem tej historii są wsie, z których tak nie wiele zostało po wojnie i akcji "Wisła" i kojarzy zależność między urokliwością, atrakcyjnością Bieszczadów a wynikami tejże historii. Nie znam Bieszczadów aż tak dobrze, chyba nie byłem w Beniowej, ale czuję komunikat, że zimą jest tam szczególnie, nawet w skali bieszczadzkiej... chciałbym tam być... nie mogę, ale mogę mieć piwo (właśnie mi się skończyło).
      Rzezie? Powstania? Rabacje? Kto kogo, kto miał moralną rację, kto był bardziej brutalny, kto był ofiarą, a kto katem? Jak co dzień patrzy się na Bieszczady i w nich się żyje, nie sposób o tym pamiętać. W Warszawie jest to prostsze, bo wiadomo kto był okupantem, a kto powstańcem.

Comment

• VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

Myślę, że przynajmniej w relacji UPA - ludność polska (a także ta ukraińska która nie była opętana nacjonalizmem) jest dość prosta.
        Ale myślę też, że nadając nazwę nikt o tym nie myślał i w sumie po co. Należy o zbrodniach pamiętać ale nie można ciągle nimi żyć.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• yoda79
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.01
          • 861

Kolesław politycznie poprawnie, ale jakże bzdurnie. Poczytaj o rzezi wołyńskiej i przekonasz się, że tam wszystko było jasne. Zwłaszcza dla jednej strony.

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale myślę też, że nadając nazwę nikt o tym nie myślał i w sumie po co. Należy o zbrodniach pamiętać ale nie można ciągle nimi żyć.
            I jeszcze wszędzie się doszukiwać odniesień do nich. Zaraz okaże się, zę żądna miejscowość nie jest dobra, bo wszędzie jacyś krzyżacy dokonali mordu, a jak nie oni to bolszewicy, kozacy albo Szwedzi.

Comment

• iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.08
              • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
              I jeszcze wszędzie się doszukiwać odniesień do nich. Zaraz okaże się, zę żądna miejscowość nie jest dobra, bo wszędzie jacyś krzyżacy dokonali mordu, a jak nie oni to bolszewicy, kozacy albo Szwedzi.
              Dokładnie - ciekawe, że nikt nie przyczepił się do piwa "Deszcz w Cisnej" - wszak tam także były mordy UPA, a do tego stoi pomnik ku czci "utrwalaczy władzy ludowej"...

A wioska to także bardzo urokliwe miejsce.
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• tfur
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2006.05
                • 1311

za kawałek pod tym tytułem
                krystyna prońko trafiła na indeks
                zjednoczenia narodowego grunwald
                (że też wam się chce...)
                veni, emi, bibi

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dokładnie - ciekawe, że nikt nie przyczepił się do piwa "Deszcz w Cisnej" - wszak tam także były mordy UPA, a do tego stoi pomnik ku czci "utrwalaczy władzy ludowej"...

A wioska to także bardzo urokliwe miejsce.
                  Ja np nie sprawdzałem bo Cisną znam, byłem tam, nazwa mi wiele mówi. Co to jest Beniowa - nie wiedziałem (myślałem, że jest to jakiś szczyt etc), a okazała się być nieistniejącą wsią.

Wyrąźnie napisałem "to tylko moje prywatne dywagacje", tyle , że jak zwykle, nikt nie czyta ze zrozumieniem, dopowiada do moich prywatnych myśli swoje racje wkładając mi jeszcze w usta słowa których nie powiedziałem. Cóż, czytać ze zrozumieniem to dla niektórych zbyt wiele.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

Połączyć temat z ocenami konkretnego piwa ze zbrodniami,z UPA, inwencja godna Makiawellego.

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Połączyć temat z ocenami konkretnego piwa ze zbrodniami,z UPA, inwencja godna Makiawellego.
                      Odnosisz się do definicji historycznej czy psychologicznej? A w ogóle to kto kim tutaj manipuluje za pomocą UPA, Beniowej, browaru, piwa...?

Comment

• sztetke
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 355

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        A w ogóle to kto kim tutaj manipuluje za pomocą UPA, Beniowej, browaru, piwa...?
                        Pewnie Władimir Putin...

Comment

• becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                          I kolejna osoba, która nie czyta ze zrozumieniem. Odniosłem się do nazwy piwa, próbując zrozumieć jej sens, a nie piwa samego w sobie, ten jest oceniony w smaku, zapachu, pianie etc. A nazwisko filozofa którego wymieniłeś poprawnie piszę się - Machiavelli

Jeśli trzeci raz mam coś napisać bo jak widzę dwa razy nie wystarczy to powtórzę- "to tylko moje prywatne dywagacje"
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• emes
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 4275

Sam nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Zrobiłeś to co napisałem, jak uważasz, że jest inaczej, to nie ma sensu dalej o tym dyskutować.

Comment

• sztetke
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.12
                              • 355

Jak Ukraina dołączy do piwnej rewolucji to będą warzyć UPA.

Comment

• żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

Moc.

Comment

Przetwarzanie...
                                X