Najśmieszniejsze, że na drugi dzień nadal ten Holender zachowywał się jak rozkapryszony 3 latek który nie dostał cukierka Przegrywać trzeba też umieć.
Przy piwie o Igrzyskach w Soczi.
Collapse
X
-
Podobno w prasie holenderskiej ktoś wydumał, że tak na prawdę to wygrał jednak Holender. Ponieważ stał dalej od startera niż Polak to jak obliczyli usłyszał sygnał startu o 0,004s później, więc później wystartował i w rzeczywistości pokonał dystans o 0,001s szybciej. Grunt to umieć sobie wszystko odpowiednio wytłumaczyć.
Comment
-
-
Holendrom trudno pogodzić się z tym, że Zbigniew Bródka zdobył złoty medal w rywalizacji panczenistów na 1500 metrów podczas zimowych igrzysk olimpijskich w Soczi. Dziennik "De Telegraaf" zrobił specjalną analizę i stara się udowodnić, że Polak niesłusznie stanął na najwyższym stopniu podium, spychając na drugie miejsce Koena Verweija.
Bródka i Verweij uzyskali w swoich biegach niemal identyczne czasy. Ostatecznie sędziowie po analizach tysięcznych części sekundy uznali, że to Polak był szybszy od swojego rywala o 0,003 sekundy. Niektórzy Holendrzy nie zgadzają się z takim werdyktem.
Obaj panczeniści startowali z różnych torów. Bródka z zewnętrznego, a Verweij z wewnętrznego. Według holenderskiej gazety do zawodnika z Kraju Tulipanów dźwięk pistoleta startera dotarł nieco później niż do Bródki, co spowodowało, że miał gorszą reakcję startową, ale w ogólnym rozrachunku lepszy czas netto całego biegu.
- Od igrzysk olimpijskich w Vancouver po obu stronach toru są umieszczone głośniki, z których dochodzi dźwięk pistoleta startera. - Zawodnik na torze zewnętrznym jest oddalony od głośnika o cztery metry, natomiast zawodnik na torze wewnętrznym dwa razy dalej i dźwięk dociera do niego później - powiedział holenderski sędzia czasowy Jeroen Fredriks.
- Prędkość dźwięku w powietrzu o temperaturze 10 stopni Celsjusza wynosi 338 metrów na sekundę, co daje 1/338 sekundy na metr (~0,001 sekundy, przyp. red.). Jeżeli weźmiemy pod uwagę odległość czterech metrów od głośnika, która różniła dwóch zawodników, wówczas wychodzi na to, że lepszy czas netto o 0,004 sekundy uzyskał zawodnik startujący z wewnętrznego toru - dodał Fredriks.
Według takiej analizy, gdyby liczyć czas netto, wówczas Polak przegrałby rywalizację o złoty medal o 0,001 sekundy.
Wyliczenia wydają się skomplikowane, ale Holendrzy szukają dziury w całym i nie mogą się pogodzić z "porażką" ich panczenisty, ponieważ do tej pory na ZIO w Soczi, za wyjątkiem biegu na 1500 m, zdobywali medale z najcenniejszego kruszcu. Próbują tłumaczyć niepowodzenie w inny sposób.
Comment
-
-
Niestety po pierwszej serii widać, że brakuje nam "czwartego do brydża"
No i świat poszedł do przodu - kiedyś do piątego, czwartego miejsca wystarczał fenomenalny skok Małysza na tle mocno przeciętnych pozostałych trzech.
Dziś już jeden gorszy skok kosztuje duży spadek...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Teraz Żyła trochę lepiej ale szanse na 3 miejsce są niezbyt duże."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
A prawda jest taka, że to czwarte (pewne) miejsce odzwierciedla nasza realną pozycję w skokach.
Gdyby Żyła i Stoch nie zepsuli swoich skoków w pierwszej serii pewnie byłby brąz.
Ale szacunek dla Żyły, że w drugiej próbie zrobił co do niego należało (do tej pory zawodnik który w zawodach drużynowych zawalił jeden skok, drugi powtarzał w podobnym stylu) i dla Stocha, że otwarcie się przyznaje do zepsucia skoku (i dziś i w sobotę).
I taka konkluzja na przyszłość - jeśli Stoch jest tak dobrym zawodnikiem, że psując drugi skok zdobywa złoto, a Kruczek trenerem, któremu zawdzięczamy to, co widzieliśmy, to jeśli nic nie zepsują główni zainteresowani i PZN to za rok Stoch będzie dominatorem, a reszta naszych skoczków będzie na przyzwoitym poziomie...
Albo tylko jestem marzycielem.Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2014-02-17, 23:39.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Ależ mecz (niestety śledzę go tylko w necie). II tercja, Finowie prowadzą 3 - 1 z Rosją. Od dziecka (nie wiem dlaczego) kibicuję w hokeja Suomi. A tu taki piękny wynik. Do końca daleko. Ale jest dobrze.
Legęda fińskiego, w ogóle hokej, Teemu Selänne szaleje, już bramkę i asystę zaliczył.Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2014-02-19, 14:47.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
3 - 1
Małe Suomi jest wielkie
Ps. Pewnie i tak później Szwedzi im skopią tyłkiTo lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Sensacja co by nie mówić. A teraz walczy nasza sztafeta w biathlonie"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi...Legęda ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziSensacja co by nie mówić. A teraz walczy nasza sztafeta w biathlonie
1988 Calgary: 2 - 1
1992 Albertville: 1 - 6
1994 Lillehammer: 5 - 0 i 4 - 0 (o brąz)
1998 Nagano: 3 - 4 i 4 - 7
2002 Salt Lake City: 3 - 1
2006 Turyn: 4 - 0
2010 Vancouver: nie grali ze sobą
2014 Soczi: 3 - 1
Hmmmm, 6 - 3. A W MŚ idą łeb w łeb. Po przeanalizowaniu statystyk, nie wiem kto tu był faworytem
O historii "hokejowych wojen" Finlandia - Rosja.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Z sensacją chodziło mi o to, że Igrzyska są w Rosji i nie wyobrażałem sobie finału bez Rosjan.
W meczu USA- Czechy, mimo mojego i docenta dopingu, wygrywają Stany. Amerykanie byli lepsi, szybsi, silniejsi. Ta reprezentacja Czech nie ma już przyszłości, czas na nowe pokolenie."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziW meczu USA- Czechy, mimo mojego i docenta dopingu, wygrywają Stany. Amerykanie byli lepsi, szybsi, silniejsi. Ta reprezentacja Czech nie ma już przyszłości, czas na nowe pokolenie.
W połfinałach mam problem, bo drużyny którym kibicuję grają przeciwko sobie. Większe szanse daję jednak USA.
Comment
-
-
Półfinały zapowiadają się bardzo ciekawie. Z jednej strony Skandynawska moc Północy, z drugiej "Nie będziemy przepraszać za Bryana Adamsa" Kanada kontra "50% wierzących w kreacjonizm" USA"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Krążek jest okrągły, bramki są dwie, tercje są trzy. Tak to bywa. Nieprzewidywalność to jedna z przyczyn piękna sportu. Teraz Rosjan to spotkało, w 1988r w Calgary Kanadyjczyków (równie kochających hokeja). W piłce takie potęgi jak Włosi, Niemcy, Brazylia u siebie albo nie doszły do finału, albo w nim przegrały... Co ciekawe, po rozpadzie ZSRR Rosjanie dwa razy organizowali MŚ w hokeju (2000, 2007) i ugrali u siebie jeden brąz.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziZ sensacją chodziło mi o to, że Igrzyska są w Rosji i nie wyobrażałem sobie finału bez Rosjan.
W meczu USA- Czechy, mimo mojego i docenta dopingu, wygrywają Stany. Amerykanie byli lepsi, szybsi, silniejsi. Ta reprezentacja Czech nie ma już przyszłości, czas na nowe pokolenie.
Ale mam też inną teorię, spiskową.
Co piliście?To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
Comment