100 lat temu urodził się...

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

100 lat temu urodził się...

BOHUMIL HRABAL (i żyje w mojej pamięci). Jeden z najważniejszych autorów w moim życiu który w sporym sensie przewartościował moje patrzenie na "zwykłego człowieka". Nie mówiąc już o zamiłowaniu do knajp Zawsze uczciwy wobec zwykłych ciężko pracujących ludzi właśnie. Nie umiem słowami oddać jak ważna dla mnie osoba.
    Z tej okazji wychylę dzisiaj kufelek czeskiego piwa i poczytam świeżo zakupione "Balony na uwięzi" ostatnie zapisy ostatnich jego słów. Już krótki przykład miażdży: "(...) w młodości mówiłem sobie, że bez szczeliny w mózgu nie mogę żyć, a teraz przez wjazd amerykańskich reklam mam niemalże poplątane sznury w mózgu.."
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12782

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Świetne.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
        Celestial Beerworks, Jerzy
        darekd
        Browar z Dallas w Teksasie.

Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

5% alk.
        Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
        2025-02-05, 02:24
      • dadek
        Stargard, Krzywoustego 1, Miejski Browar Stargard
        dadek
        W Stargardzie (Szczecińskim) bywałem kilka razy, jednak generalnie w kwestiach kolejowych. 26.07.2019 przyjechaliśmy z Wojtazzem (oczywiście pociągiem) by zwiedzić i napić się piwa w jednym z dwóch ostatnio powstałych w tym mieście browarów ale jedynym restauracyjnym. Przy okazji spaceru...
        2019-09-05, 04:42
      • snorre
        Urodził mi się syn! Jakie piwo na tę okazję?
        snorre
        Zaznaczę, iż to pierworodny. Jestem taki dumny!
        2007-12-28, 21:57
      • darekd
        Lang-Bräu, Naturtrübs SuperAle
        darekd
        Jeden z przykładów, że w tradycyjnych frankońskich browarach zaczęto warzyć ejle.

To że poważnie traktują ów kierunek świadczy dedykowana strona:

http://www.superale.de/

Alk. 4,9%
        Ekstr. 12%
        Niefiltrowane

Stosunkowo niska goryczka...
        2017-02-23, 17:10
      • Dreamer
        Weird Beard, Traditional Spreadsheet Ninja
        Dreamer
        styl: pilsener
        alk. 5,5%

"Spreadsheet Ninja" ma być popisem warzenia piw dolnej fermentacji w wykonaniu browaru Weird Beard. Pomysł urodził się jakoś tak wiosną ubiegłego roku, a efektem był pilsener nachmielony Citrą. Później okazało się, że dynamicznie...
        2016-06-15, 15:58
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...