Ach te patostrofy...
Collapse
X
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąSam jesteś dyrdymał. Jeśli cię te kwestie nie interesują, zgłoś wątek poboczny do wydzielenia.
Jak widać, są tu osoby, którym przeszkadza pisanie na ogólnym forum z brakiem poszanowania elementarnych zasad polskiej pisowni. Dla mnie to brak wychowania i szacunku dla współdyskutantów, podobnie jak walenie mięchem - jak mam szanować kogoś takiego, tym bardziej, gdy jeszcze broni swojej ignorancji?Comment
-
Comment
-
Powższa reklama to wg mnie raczej przykład nieznajomości języka, po prostu babol kogoś kto tworzył to ogłoszenie i tyle. Istnieją np reklamy browaru Haberbusch i Schiele gdzie nazwisko drugiego jegomościa było pisane jako Szile i jeszcze z jakąś inną przekręconą wersją. W dodatku to jeszcze nazwisko, a to już kompletnie nie powinno być spolszczane jak można by jeszcze bronić autora powyższego"stałta" ("stałt'a").
Jeśli chodzi o reklamę ze słowem Guinness's to nie jest to błąd a z tego co ostatnio podszkoliłem się w historii tego browaru - dawna jego pisownia obowiązująca na reklamach i np birofiliach powiedzmy mniejwięcej do okresu międzywojennego (nie mam teraz możliwości sięgnięcia do źródła by lepiej sprecyzować tą datę). Na tyle co się orientuję (angliści będą wiedzieć lepiej) jest to tzw dopełniacz saksoński i znaczy to tyle co Guinnessa (Guinness'a) w sensie np Stout Guinnessa. Nie wiem czy zmieniły się wtedy jakieś reguły ortograficzne w języku angielskim czy po prostu zrezygnowano z tej pisowni z powodu owego dziwnego potrójnego es ale fakt że taka nazwa znikneła z pisowni na pamiątkach z tego browaru już dawno temu.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.
Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...-
Channel: Surowce
2024-12-16, 21:31 -
-
Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj
"German Helles"
Ekstr. 12%, alk. 4,9%
Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-09, 01:23 -
-
Filozofia robienia sera
Rozmowa z Piero Sardo, współzałożycielem ruchu Slow Food, prezesem Fundacji na rzecz Bioróżnorodności, która wspiera małe lokalne firmy zagrożone upadkiem.
Rz: Kiedy ostatni raz jadł pan w restauracji McDonald’s czy KFC?
Piero...-
Channel: Kulinaria
2007-11-23, 09:27 -
-
Smakoszom piwa kilka słów o jagodziankach i ich dniu (za https://dzienjagodzianki.pl ).
Jagodzianki to symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. Kwintesencja smaku beztroskiego lata i najsłodszych wspomnień. Najbardziej unikatowy polski deser na skalę światową! Dzień Jagodzianki...-
Channel: Kulinaria
2024-07-02, 09:08 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment