Jak wyobrażacie sobie maksymalnie gęste, "mięsiste" piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Jak wyobrażacie sobie maksymalnie gęste, "mięsiste" piwo?

    Ja tak:
    bardzo mocne ciemne piwo, z udziałem płatków owsianych i jaglanych, niesłodowanej pszenicy (jak w wicie, mającej zapewnić mętność), dodatku miodu na etapie fermentacji, z udziałem słodu żytnego, nisko odfermentowane w stosunku do ekstraktu, na drożdzach bardziej w typie weizenowych lub belgijskich, dających mętność.
    Last edited by Dukat_WSI; 2016-08-18, 20:30.
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #2
    Tak na szybko i nie do końca poważnie, recepta na takie piwo jest prosta: podgrzać porter i zalać nim musli... .

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23956

      #3
      Robiliśmy sobie żytniego stouta na podstawie tej receptury z WKPD - no i takiej mięsisto-oleistej konsystencji nie widziałem nigdy wcześniej. Zupełnie jakby się zlewało mocno zużyty olej silnikowy z miski olejowej Tak więc jak na razie najbliżej mojego wyobrażenia jest piwo o ww. zasypie.
      Last edited by ART; 2016-08-19, 11:07.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Robiliśmy sobie żytniego stouta na podstawie tej receptury z WKPD - no i takiej mięsisto-oleistej konsystencji nie widziałem nigdy wcześniej. Zupełnie jakby się zlewało mocno zużyty olej silnikowy z miski olejowej Tak więc jak na razie najbliżej mojego wyobrażenia jest piwo o ww. zasypie.
        To ciekawe, jaka musiałaby być wersja imperialna.
        P.S. Jakie drożdże dają najlepsze efekty, gdy piwo ma być wyklejające? A czy niesłodowane zboże może dawać większą gęstość piwa i bardziej płytko odfermentowuje? Nie mówię o niesłodowanym jęczmieniu na "dopingu" (czyt. enzymach) w tanim lagerze.

        EDIT: to oczywiście temat z lekkim przymrużeniem oka.
        Last edited by Dukat_WSI; 2016-08-19, 17:48.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X