Jak wiadomo, był już omawiany najpiwniejszy film, piosenki piwne(czyli te, które się śpiewa przy piwie), ale nie było jeszcze tematu o utworach traktujących o piwie, nie chodzi mi o utwory jakiegoś Zbigniewa z podwórka, tylko o utwory prawdziwych gwiazd. Ja sam odszukałem w mej płytotece jeden utwór, mianowicie "Będziemy piwo pić" zespołu Pawła Kukiza-Piersi. Jak wpadniecie na coś podobnego to piszcie.
Piwo, a muzuka w twórczości znanych zespołów.
Collapse
X
-
Pogues
Własnie o nich zamierzałem napisać. Co do piwa, też nie znam szczegółów. Shane Mc Govan wyleciał z zespołu za łagodnie mówiąc pijaństwo i narkotyki. Kiedyś słyszałem opinię, że jest on chodzącą reklamą przemysłu spirytusowego i antyreklamą stomatologii (wystarczy jeden rzut oka), a teksty? Mogę poszukać. Pierwszy tytuł "Streams of whiskey". Niedawno Shane z nowym zespołem grał na jakimś festiwalu radiowym(?) w Przemyślu. Stał na scenie, trzymał się kurczowo statywu mikrofonu i bełkotał. Swoją drogą, szkoda chłopa...Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
-
Jak wczoraj byłem na koncercie Elektrycznych Gitar(na Bemowie)przypomnieli mi oni większość ze swych cudownych kawałków, na potrzeby tematu jak znalazł jest ich "Nie pij Piotrek" i jest to chyba najbardziej pijacka polska piosenka"Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Comment
-
-
Quiz
Jawohl, jawohl, Ich liebe alkohol (taki był refren tej pieśni).
A mi się przypomniał pewien Pan. Najstarsi forumowicze być może go pamiętają. Śpiewał on piosenkę pt. "Hop szklankę piwa"
Kto zgadnie? Odpowiedź wkrótce.Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
-
daleko sięgacie.
Zespół " Zdrowa woda" wydał pierwszą (?) płytę o nazwie "piwo", a drugą "wino". Drugiej nie słyszałem, sama nazwa nie zachęca, ale piersza jest spoko.
D otego pierszy utwór jest naprawdę traktujący o piwie. A zaczyna się tak: " Lubię kiedy się zieleni, lubię jak się piwo pieni..."
Comment
-
-
Originally posted by celt_birofil
Ależ oczywiście !!!
Niestety ART nie zaliczył Ci nowego posta :-((( Mi też."Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Comment
-