czytalem, zapraszam tez do artykulu w polityce (chyba z poprzedniego tygodnia) na temat islamu w ogóle, skutecznie pokazuje on jak bardzo patrzymy medialnymi stereotypami na jedną z najbardziej zaawansowanych kultur (przy islamie chrześcijaństwo to dziecko mieszjące ręką w nocniku - no chyba, że ktoś mierzy wartość kultury poprzez dochód narodowy i liczbę samochodów)
Wojna w Afganistanie
Collapse
X
-
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
zythum napisal/a
(przy islamie chrześcijaństwo to dziecko mieszjące ręką w nocniku - no chyba, że ktoś mierzy wartość kultury poprzez dochód narodowy i liczbę samochodów)
Comment
-
-
głównie zależy mi na sygnalizacji pewnych spraw, nic nie jest białe ani czarne, że posłużę się banałem i rzeczywiście bardzo trudno dyskutować na takie tematy poprzez inetrnet (np. trzeba stosować właśnie skróty myślowe o których wspomniałeś). A to co goni muzułmanów do USA to bieda. Po prostu oczywiście istnieje próg graniczny biedy poza którą inne wartości poza materialnymi się nie liczą. Niezaqleżnie od tego czego się naprawnie pragnie (czy myślisz, że Polacy wyjeżdżając w latach 80 myć szyby czy zmywać naczynia na zachodzie - naprawdę to lubili czy chcieli???). jakoś muzułmanie z Arabbi Saudyjskiej czy nawet Syrii nie chcą wyjeżdżać do USA. Dyskusja o kulturze i biedzie czy przyczynach emigracji to co prawda bardzo łączące się ale jednak zupełnie różne poziomy dyskusjii.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
zythum napisal/a
pozostańmy przy swoich zdaniach bo niestety nie masz racji, jak stany są w stanie rozpoznać cele pokazał irak i serbia.
Proponuje zamknąć tamat bo wybuchnie forumowa święta wojna
Comment
-
-
zythum napisal/a
przy islamie chrześcijaństwo to dziecko mieszjące ręką w nocniku - no chyba, że ktoś mierzy wartość kultury poprzez dochód narodowy i liczbę samochodów)
Bardzo mi się to podobało, też bym się tak ukulturalnił, tylko nie mam moździerza
Comment
-
-
Krzysiu, ich kultura zabrania ukazywać postaci ludzkie, w postaci innej niż żywej(obrazy posążki, pomniki) i to właśnie spowodowało te wybryki z posągami Buddy. Ja im raczej współczuję, bo to nie od nich zależy jak mają czynić, to ich religia czyni z nich barbarzyńców."Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Comment
-
-
to robią konkretni ludzie , ni e bądź Krzysiu zaślepiony. Ja pisałem o kulturze (literatura, sztuka, poezja) a nie oludziach powołującychy się na islam. Różnica jest chyba zasadniczaTo inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
celność amerykanów
a propos celności i wiary w "chirurgiczne" ataki
Amerykańska rakieta zniszczyła we wtorek przed świtem w centrum Kabulu budynek urzędu, zajmującego się we współpracy z ONZ - i za pieniądze Narodów Zjednoczonych - usuwaniem min przeciwpiechotnych w Afganistanie.
Jak twierdzą naoczni świadkowie, cytowani przez agencję Reuters, na miejscu zginęło czterech ludzi a jeden został ranny. Osoby te w momencie ataku spały na trzecim piętrze budynku. Informacji tych oprócz Reutersa nie potwierdzają inne źródła.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Niszczenie pomników nie ma nic wspólnego z u- czy od- kulturalnianiem. Jest to jedynie manifestacja polityczna. U nas też co chwilę na miejscu starych symboli stawia się nowe.
A dzisiaj rano w radiu doradca premiera do spraw bezpieczeństwa (jak mu tam?) mówił, że Polska za mało angażuje się w ten konflikt. Zastanawia mnie jedno, czy gdy nasi żołnierze pojadą na wojnę to ten facet będzie razem z nimi narażał życie.
Comment
-
-
ale byłby popłoch gdyby chrześcijanie żyli wg Biblii...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ci którzy próbowali (np.: katarzy) zostali skutecznie z tego wyleczeni (znaczy ta garstka której udało się przeżyć jakimś cudem)To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
Comment