Ser - najlepsza zagrycha do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szostak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 1176

    #16
    Aja roquefort, czyli po naszemu rokpol lubię pogryzać przy piwie. jednak nie ma to jak rozpływający się brie.
    A może ktoś wie, jak takiego brie albo innego pleśniaka zrobić domowymi metodami? Bo jak patrzę na ceny w sklepach, to od razu się odechciewa.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #17
      pisząc o chipsam żartowałem oczywiście, patrz buźka!
      gwoli ścisłości calzone to drożdzowy pierożek wypełniony trzema serami: parmezan, mozzarela i ricotta oraz jakaś wkładka mięsna: szynka, salami lub boczek. wyśmienite do piwa. u nas często stosowane.

      Comment

      • StaryKocur
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1521

        #18
        To jest danie krakowskie??

        SK
        Piwo pite z umiarem
        nie szkodzi w żadnych ilościach.

        Comment

        • szostak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.02
          • 1176

          #19
          Jak sama nazwa wskazuje, tak. Królowa Bona przywiozła wszak włoszczyznę najpierw do Krakowa. zapewne przywiozła też i calzone

          Comment

          • bociann
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2002.10
            • 10

            #20
            ja tylko w kwestii formalnej.
            Do napojów alkoholowych kulturalne elyty stosują zakąski.

            Czy więc tytułowa "zagrycha" do piffka nie razi aby nikogo na tym forum?

            pomóżcie,jestem tu nowy
            Piwo to moje paliwo.

            Comment

            • albeertos
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 2313

              #21
              Polecam "Pivny Syr" w Pivovarskim Dumie w Pradze(patrz temat: Polecam Pragę), podawany z cebulką, słodką paryką i musztardą. Do tego najlepiej domówić "Topinky z cesnkiem" i do wyboru piwo: pils, pszeniczne, tmave a dla amatorów: kawowe, bananowe, wiśniowe.
              I nie zamawiajcie tam kawy, bo i tak przyniosą piwo kawowe .
              (_)>
              Nigdy się nie poddawaj!!!
              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
              Lech jest tam gdzie jego wiara
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.08
                • 8305

                #22
                Ja pod opinią albeertosa podpisuję się wszystkimi kończynami. Piwo, ser oraz topinky w Pivovarskim Dumie to mistrzostwo świata. A tak w ogóle to pod piwo lubię ostry ser żółty posypany paryką i suchą krakowską. A najlepsze sery jak na razie w swoim życiu jadłem w Austrii (każdy z nich, a szczególnie kozie były idealne pod piwo). A może ktoś wie gdzie w Warszawie dostać austriackie sery?
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • szostak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.02
                  • 1176

                  #23
                  Piwo kawowe? A co to jest?

                  Comment

                  • godzilla
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.10
                    • 105

                    #24
                    tak sobie czytam to i owo na Waszym forum drodzy koledzy Piwosze i widze ze nie przestrzegacie Przykazan...

                    tu mialo nie byc Chatow!

                    a wy sobie jedno zdanko, drugie zdanko, trzecie zdanko...

                    ja bym was za to zabanowal gdybym byl Adminem...

                    Comment

                    • szostak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.02
                      • 1176

                      #25
                      Gdy będziesz odróżniał czat od forum, to podyskutujemy. Ale dopiero wtedy.

                      Comment

                      • baklazanek
                        † 2014 Piwosz w Raju
                        • 2001.08
                        • 3562

                        #26
                        godzilla napisał(a)
                        tak sobie czytam to i owo na Waszym forum drodzy koledzy Piwosze i widze ze nie przestrzegacie Przykazan...

                        tu mialo nie byc Chatow!

                        a wy sobie jedno zdanko, drugie zdanko, trzecie zdanko...

                        ja bym was za to zabanowal gdybym byl Adminem...

                        Dzięki Bogu i jeszcze komuś że nie jesteś adminem!!!!

                        Comment

                        • adam16
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.02
                          • 9865

                          #27
                          A wracając do sera, a konkretnie do oscypka, to widzę, że gustujecie tylko w wędzonej wersji tego sera. Więc uświadamiam, że nie wędzony, jest równie dobry, choć trudniej go dostać (na szczęście w Katowicach na rynku, stoi góralka co ma i wędzony, i nie wędzony, i w różnych rozmiarach.Mniam
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                          Comment

                          • djot
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.05
                            • 621

                            #28
                            bociann napisał(a)
                            (..)
                            Do napojów alkoholowych kulturalne elyty stosują zakąski.
                            Czy więc tytułowa "zagrycha" do piffka nie razi aby nikogo na tym forum?
                            pomóżcie,jestem tu nowy
                            Zagrycha nie razi, ale piffko już tak

                            Comment

                            • StaryKocur
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1521

                              #29
                              Powiem inaczej: słowo "zagrycha" nie jest szczególnie eleganckie,
                              ale jeśli jest używane sporadycznie, nie razi nadmiernie.
                              Co innego, jeśli używanie podobnych kolokwializmów jest dla kogoś
                              standartem. Wtedy FCJP z pewnością dobierze mu się do skóry.

                              SK
                              Piwo pite z umiarem
                              nie szkodzi w żadnych ilościach.

                              Comment

                              • godzilla
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.10
                                • 105

                                #30
                                ja dla odmiany lubie heblowany na girolfe ser tête de moine...
                                jak ktos nie wie to powiem krotko co to jest...
                                ser jest w ksztalcie walca... nabija sie ten walec na metalowy kolek, na kolek sie zaklada taki 'hebel' i krecac w kolko korbka mozna uzyskac ser w ksztalcie podobnym do kwiata rozy... dla mnie bardziej to przypomina gozdzik ale tu na to mowia 'rose'...

                                tak wyglada serek heblowany [/URL] www.idealcheese.com/ images/Tete2.jpg]aparaturka do heblowania tête de moine[/URL]

                                inna niezla rzecz pod piwko to heblowany twardy ser typu sbrinz czy inne... w tej chwili nie pamietam bo nie przykladam wielkiej wagi do nazw... a moze to juz skleroza?

                                tu mozna zobaczyc serek heblowany [URL=http://www.aoc-igp.ch/ver-de/prodch/alpkase.htm]
                                Last edited by godzilla; 2002-10-18, 09:26.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X