Ser - najlepsza zagrycha do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szostak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 1176

    Ser - najlepsza zagrycha do piwa

    Tu wszystko o serze. Było bardzo dobre pytanie o domowy wyrób brie. Czy jest to możliwe? A może ktoś wie, jak zrobić roqueforta
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    a ja słyszałem, że najlepsze do piwa są chipsy

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Najlepsze są oscypki. Do piwa oczywiście.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        ja polecam calzone

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          dla mnie jednak ser ale taki jakiego juz nie dają (( pamietam jak w dobrych latach bez zakąski piwa kupić się nie dało (ioczywiście w barach na miejscu, kuflowego) oprócz kaszanki najczęściej trzeba było zakupić ser żółty pokrojony w grube kwadraciki i posypany ostrą papryką, co jak co ale do tej pory lubię sobie tak serek pokroić i posypać
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #6
            ja pamiętam świetny ser jaki robiło się na wsi - twardy z kminkiem, idealny pod alkohol.

            Comment

            • baklazanek
              † 2014 Piwosz w Raju
              • 2001.08
              • 3562

              #7
              A ja najbardziej lubię Mocarellę i Parmezan Mniam mniam, mógłbym te sery jeść na kilogramy

              Comment

              • Piecia
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.02
                • 3312

                #8
                ja pod piwko uwielbiam pizzę najlepiej z podwójnym serem
                Koniec i bomba,
                Kto nie pije ten trąba !!!
                __________________________
                piję bo lubię!

                Comment

                • Gambrinus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 696

                  #9
                  Do piwa najlepszy jest oscypek. Polecam sklep "Pod Aniolami" na Grodzkiej w Krakowie. Niezle (choc nieco niedowedzone) nabylem tez od bacy w okolicach Wetliny.
                  Popieraj małe browary!!!
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    czeskie sznurówki!!! To jest dopiero serowa piwna zagrycha
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • BROWARIEC
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 429

                      #11
                      SER? DO PIWA? TYLKO I WYŁĄCZNIE!!!
                      Jak to mówią koledzy z Czech: -"To je ono!". I w tej kwesti zupełnie sie nie zgodzę z kolegą e-prezesem - chipsy to najgorsze ścierwo do piwa! Ostatecznie jak już nie ma co, to chipsy. Ale to już musi być ostatnie stadium...
                      Tylko ser żółty, dobrze zleżakowany, moze być wędzony. I nie ma tu wielkiego znaczenia jaki rodzaj tego sera, gdyż w Polsce smak sera niestety cały czas zależy od tego "jak wyjdzie". Aczkolwiek jest z tym coraz lepiej.
                      Oscypki? Ukłony dla kolegi adama16. Tak, tak. Oby tylko prawidłowo podwędzony.

                      No. To się nagadałem... Piwko w łapkę i apotem serek i tak parę razy... Do skutku (?)
                      Żadna płaca nie hańbi...
                      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • slavoy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛
                        • 2001.10
                        • 5055

                        #12
                        czeskie sznurówki!!! To jest dopiero serowa piwna zagrycha
                        Sznurówki są wspaniałe, tylko pod warunkiem że wędzone. Te "zwykłe" są tak słone, że ciężko je wziąść do ust...[
                        Last edited by slavoy; 2002-10-16, 23:11.
                        Dick Laurent is dead.

                        Comment

                        • pstragpotokowy
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 5

                          #13
                          ...piwko zagryzamy nastepnym piwkiem...jako ze czrne piwo z browaru Monteiths innych przegyzek nie potrzebuje...cheers!!!...

                          Comment

                          • szostak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.02
                            • 1176

                            #14
                            Wydawało mi się, że Czechy cokolwiek znam, sporo wysiedziałem w tamtejszych piwiarniach, ale sznurówek nie pamiętam. Co to jest?

                            Comment

                            • StaryKocur
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1521

                              #15
                              To jest taki ser o kształcie do złudzenia przypominającym sznurówki.
                              Faktycznie wędzony jestlepszy.
                              Widziałem go z "Auchan", ale miał jakąś sufitową cenę.
                              Ja też bardzo cenię ser jako zakąskę do piwa.
                              Zwłaszcza pleśniowy, z tym, że jego smak nie może być zbyt intensywny,
                              bo wtedy zdominuje smak piwa.I to piwo okaże się "popitką"
                              do sera.
                              Dlatego np "Rokpol" odpada zdecydowanie.

                              SK
                              Piwo pite z umiarem
                              nie szkodzi w żadnych ilościach.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X