No dobrze, niech Ci będzie. Ale co do kolonizacji Syberii, to się nie zgodzę. Zesłańcy stanowili tylko część. Zresztą wszyscy kiedyś z zesłania wrócili. Oczywiście oprócz tych, co ich zjadł niedźwiedź, zamarzli itp. A koloniści zostali. Kuszeni ziemią, ulgami, masowo zwiewali z biednych rosyjskich wsi na wschód. Ba, wielu Polaków także dobrowolnie pojechało na Syberię czy do Kazachstanu. Tyle, że potomkowie dobrowolnych osadników za żadne skarby się do tego nie chca przyznać. Jak mi powiedział prezes Towarzystwa Polska-Kazachstan, to skutek cierpiętniczego charakteru Polaków, którzy do tego stopnia uwielbiają być prześladowani, gnębieni itp, że bycie ofiarą czy potomkiem ofiary jest powodem do dumy.
Ważne rocznice i święta
Collapse
X
-
szostak napisał(a)
Ale co do kolonizacji Syberii, to się nie zgodzę. Zesłańcy stanowili tylko część.
Comment
-
-
Tylko co z tych osiągnięć teraz zrobiono. A raczej nie zrobiono. To, czego nie rozkradziono, wali się, o ile już nie zawaliło.
Z drugiej jednak strony Rosjanie trochę przegięli z kolonizacją północy. Jedyne (prawdopodobnie bo nie mam atlasu przed oczyma) ponad stutysięczne miasta za kołem polarnym to Rosja. Amerykanie na Alasce, Kanadyjczycy, Norwegowie czy Duńczycy na Grenlandii nie bawili się w wielkie budowy tam, gdzie Natura jest przeciw.
Comment
-
-
To i mnie się może należy z racji wykształceniaBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
Comment