Czy każdy na forum musi być polonistą, bo inaczej zostanie sterroryzowany FCJP?
Czy każdy na forum musi być polonistą? ;)
Collapse
X
-
Ja nie jestem polonistą (nie jestem nawet humanistą), aczkolwiek kiedyś pomagałem ojcu poloniście sprawdzać dyktanda.
A darmowa lekcja ortografii nikomu nie zaszkodzi i, mam nadzieję, nikogo nie urazi. Tym bardziej, że odbywa się to w konwencji zabawy.
-
-
Ano, popieram Cezara, sama też czasem robię błędy (raz?), zawsze warto się podszkolić. Nikt tego nie wartościuje, po prostu bezinteresowna złośliwa pomocLast edited by Marusia; 2001-11-08, 15:06.
Comment
-
-
Marusiu ty zawsze potrafisz odpowiednio ująć sprawę...
Z mojej strony to też była taka mała złośliwość. Bardziej na siebie niż na Cezara, bo szlag mnie trafia że ciągle muszę sprawdzać pisownię wyrazów, a swego czasu w szkółce z ortografii jechałem na piątkach. Mózgownica mi chyba wypłowiała z tych wszystkich ó-ów, ż-ów...Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Cezar, ja tez głównie razem i osobno, z ó, rz i ch problemów nie mam. A takie poprawianie jest ok, wystarczy raz, a pamieta się na zawsze
Comment
-
-
Poprawianie wchodzi w banie.
Naprawdę warto pisać i mówić poprawnie - to nas rozwija. Ja jestem z wykształcenia biologiem i pamiętam jak się denerwowałem na promotora, który czepiał się gramatyki i ortografii. Dziś rozumiem, że miał rację.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
He! Pewnie że warto pisać poprawnie. Tylko że ja chyba z wiekiem nabawiam się coraz większej dysortografii. Jak juz wspomniałem, kiedyś w szkole dostawałem z dyktand i wypracowań same piąteczki. A teraz... Word -> Narzędzia -> Pisownia i gramatyka...
O rany... Cienko się czuję...Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Pamiętam jak w podstawówce pisaliśmy dyktando: jeden błąd= jedna ocena niżej. Mój dobry kolega, alias DUcH, napsiał "hóże" (od churu) zamiast churze ... jeej, jak to się pisze? Z niego się śmieję, a sam już nie wiem która wersja jest poprawna...
PS.Nie trudno więc jest się domyśleć co dostał...Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!
Comment
-
-
FCJP
zdecydowanie "chór"
na przykład "chór wujów"
(można przestawić pierwsze literki w obu wyrazach)Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"
Comment
-
-
Qbric napisal/a
Pamiętam jak w podstawówce pisaliśmy dyktando: jeden błąd= jedna ocena niżej. Mój dobry kolega, alias DUcH, napsiał "hóże" (od churu) zamiast churze ... jeej, jak to się pisze? Z niego się śmieję, a sam już nie wiem która wersja jest poprawna...
PS.Nie trudno więc jest się domyśleć co dostał..."Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Comment
-
-
grupie mężczyzn oddających się czynnościom śpiewniczymTo inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
No ładnie. Tylko Maryhh wie, jak się pisze to słowo???
Comment
-
-
chór chórowi chórem, wuj wujowi wujem, a człowiek człowiekowi piwa nie postawi.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
Comment